4 oktober: Festival 60+

Tijd: 13.00u ÔÇô 18.00u
Locaties: de bblthk en THUIS, Stationsstraat 2 en 32

Op deze Nationale Dag van de Ouderen bieden Platform Wageningse Ouderen, Solidez, Startpunt, de Woningstichting, Thuis en de bblthk u een gratis feestelijke programma aan met muziek, tal van activiteiten en lezingen. Veel mensen zijn bezig met de vraag: “zo lang mogelijk zelfstandig blijven zonder zorgen, hoe doe ik dat?” We hopen u tijdens deze dag te kunnen inspireren met heel veel mooie verhalen, tips, workshops en ervaringen over hoe gezond te zijn en blijven; hoe actief te zijn en mensen te ontmoeten; hoe deel te zijn en blijven van de Wageningse gemeenschap.Hieronder vind u het programma, u kunt het ook downloadenin PDF formaat

Opening 13.00u ÔÇô 13.30u
Wethouder Lara de Brito zal het festival openen. Met muzikale omlijsting door Folkcorn en een passend gedicht door stadsdichter Ivanka de Ruijter.

Muziek
Gedurende de dag kan er op verschillende plaatsen en verrassende momenten, binnen en buiten, genoten worden van de muziek van Folkcorn, Madlot en Henk Laméris. Henk zal ook optreden met zijn koor.

Voeding en bewegen 14.00u ÔÇô 15.00u
Lisette de Groot van de WUR en Nick Wezenbeek van Clever Move geven een inleiding over voeding in combinatie met krachttraining voor ouderen.

Krachttraining 15.45u ÔÇô 16.15u / 16.30u ÔÇô 17.00u / 17.15u ÔÇô 17.45u
Nick Wezenbeek geeft een workshop “krachttraining voor ouderen”.

Gezondheid 16.00u ÔÇô 17.15u
O.l.v. Jelle de Gruyter geven zestien groepen op het gebied van goede voeding, bewegen en zingeving een korte pitch over hun activiteit: wijkhuis De Nude eetcafé, lunchcafé, intercultureel eten; Odensehuis mee-eet-tafel; KBO-PCOB samen uit eten; Sportservice Wageningen; De Plataan; Zwembad de Bongerd; Dansschool MG Dance; Biodanza; Groep 9 NoordWest; Vier het leven; 50+ Bios; Humanitas Tandem; Gelders Palet; Studiekring 50+; Voedselbank.

FIT test 13.30u ÔÇô 15.00u / 15.00u ÔÇô 18.00u
Laat uw fitheid testen door Sportservice, dan krijgt u een bij u passend sportadvies mee. Er wordt o.a. gekeken naar knijpkracht, hand-oogcoördinatie, zitten en strekken, BMI en vetpercentage.

Samen in gesprek over zinvol leven 13.30u ÔÇô 18.00u
Emma Schotveld, Gerda Grave, Margreet Bruens en Linda van den Bosch, van maatschap ZinGesprek Wageningen, bieden u op speelse en ludieke wijze een “praatstoel” en een “luisterend oor” om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen over wat belangrijk is en zin kan geven in het leven. Laat u inspireren! U kunt vrij binnenlopen en deelnemen aan het gesprek.

Mijn huis op maat 14.00u ÔÇô 18.00u
Jacqueline Oosterwijk van het Startpunt doet samen met u in 10 á 15 minuten de mijnhuisopmaat-test. Check hoe het gesteld is met de veiligheid in en om uw huis. U krijgt praktische verbeterpunten en tips hoe die aangepakt kunnen worden.
Hoe blijf ik op de been! 13.30u ÔÇô 14.00u / 14.15u ÔÇô 14.45u / 15.00u ÔÇô 15.30u
Herma van Wingerden van praktijk De Fysiotherapeut loopt met u een parcours met obstakels zoals losliggende tegels en oneffenheden. Ze geeft tips hoe u stevig op de been kunt blijven en voorkomt dat u valt.

Veilig omgaan met je geld 14.30u ÔÇô 15.00u / 17.00u ÔÇô 17.30u
Thilda Tempelman en Carin Massen van de Rabobank doen met u een quiz over veilig internetbankieren, misleiding via WhatsApp, de telefoon of aan de deur en over phishing mail. Test uw kennis en krijg zinvolle tips!

Brandveiligheid in huis 15.00u ÔÇô 15.30u / 17.30u ÔÇô 18.00u
De brandweer geeft informatie over “brandveiligheid in huis”. Zij presenteren veel praktijkvoorbeelden en geven tips voor preventie.

Babbeltrucs 13.30u ÔÇô 14.00u / 15.45u ÔÇô 16.15u
De politie geeft een workshop over babbeltrucs, deurverkopers, zgn. klusjesmannen met hoge rekeningen, afleiden op straat en pinnen. Veel praktijkvoorbeelden, waarbij u actief wordt betrokken. U krijgt tips over wat u kunt doen om uw veiligheid te vergroten. Aanvullend krijgt u informatie over de bereikbaarheid van politie en wijkagenten.

Misleiding en overrompeling 14.00u ÔÇô 14.45u / 15.00u ÔÇô 15.45u / 16.15u ÔÇô 17.00u
Twee acteurs spelen op humoristische wijze een aantal situaties vol misleiding en bedrog uit. Zij vragen de zaal om tips hoe het beste adequaat en assertief te reageren.

Heeft u een wens? 13.30u ÔÇô 18.00u
Wilt u een dagje uit; bijv. op de duo-fiets, een middag klaverjassen of naar de dierentuin? Ontbreekt het u aan gezelschap of lukt het u niet om dit zelf te organiseren? Vertel het aan Barbara Finkensieper, Nolly Hoksbergen en Willy Zijlmans. Zij willen u inspireren, verwennen en laten zien wat er mogelijk is om uw sociale netwerk uit te breiden. Ook mensen die iets voor anderen willen betekenen, kunnen hier inspiratie opdoen.

Eerste Hulp bij Initiatieven 13.30u ÔÇô 18.00u
Heeft u vragen over het starten van een buurtinitiatief of wilt u ergens bij aansluiten? Stel uw vraag aan: het Initiatievenfonds, de Ouderenwerkers Solidez, Thuis, POWER, Wageningen Schoon, Groep 9, de Wageningse Uitdaging en Handwerkjes ophaal.

Digitaal café 16.30u ÔÇô 18.00u
Bij Jan Voskes en Kevin van Gulik kunt u terecht met al uw vragen over pc, laptop, telefoon en tablet.

Drie bevlogen vrijwilligers 13.30u ÔÇô 14.15u
Rinkse de Vries vertelt over haar inzet voor SHOUT. Mark Giebels vertelt over het concept van een basisinkomen voor iedereen. Gera de Bruijn vertelt over haar werk en bijzondere ontmoetingen in het Odensehuis. Jouwert van Geene is gespreksleider.

POWER veerkracht op leeftijd 14.45u ÔÇô 15.30u
Anja van Rijswijk vertelt over Power. Dit is een landelijk initiatief voor en door ouderen: elkaar ontmoeten en stimuleren; mogelijkheden ontdekken en plannen maken; midden in de samenleving staan.

Drie Wageningse buurtinitiatieven 16.00u ÔÇô 16.45u
Hugo Hoofwijk van Wageningen Schoon vertelt over hun schoonmaakacties in de stad. Helen Kornet, één van de initiatiefneemsters van Groep 9 in de Kardinaal Alfrinkschool, vertelt over wat dit voor groep is en wat zij doen. Margo Hendriks van Handwerkjes ophaal, vertelt over haar bezoeken aan mensen thuis en hoe zij helpt bij het vervaardigen en afmaken van handwerkjes. Jouwert van Geene is gespreksleider.

Ook interessant!

wooden-cubes-473703_1280

Gemeente Wageningen doet mee aan Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid 

De gemeente Wageningen, per 2025 verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid, doet van 1 november 2023 t/m april 2024 mee aan de derde en laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. Het is een project van de Stichting Lezen en Schrijven, de Nationale Bibliotheek en de Stichting Lezen. Doel is een gezinsgerichte aanpak te…

foto Lichtjesavond Wageningen - Marijke van der Giessen

Lichtjesavond om dierbare overledenen te gedenken

Op zondag 5 november om 19.00u is de jaarlijkse Lichtjesavond op begraafplaats De Leeuwerenk, Oude Diedenweg 64 in Wageningen. Het wordt een sfeervolle avond om dierbare overledenen te herdenken en even stil te staan bij het gemis. Alle deelnemers krijgen een kaarsje. Daarmee lopen ze langs een verlichte route tot de natuurbegraafplaats achter op het…

Diverse people with teamwork concept

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden

  Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…