
5 Conclusies sociaal domein en welzijnswerk na Corona uitbraak
Negentien verschillende Wageningse welzijnsorganisaties lieten via een enquête weten welke impact Corona had op hun doelgroep en hun eigen werkzaamheden. Hoe gaan we om met eventuele Coronamaatregelen in de toekomst? Laat deze 5 conclusies het begin zijn van de dialoog over samenwerking in Coronatijd.
1. Doelgroepen waren eenzaam, angstig en bezorgd
Doordat ontmoetingen werden beperkt, veel organisaties fysiek hun deuren sloten en er angst voor besmetting bestond, kwamen vaste bezoekers, vrijwilligers en klanten niet meer naar onze locaties. Een aantal van hen kwam de deur zelfs meer uit en verloor contact met de omgeving. Financiële zorgen staken de kop op en mensen bekommerden zich om hun dierbaren. Eén van de deelnemende organisaties roept op:
“(Nog meer) aandacht voor eenzaamheid onder mensen, hoe nog meer het contact bevorderen, drempel voor allerlei ontmoetingen verlagen. Dit geldt voor alle leeftijden!”
2. Mensen zijn veerkrachtig in tijden van crisis
Een positieve noot: welzijnsorganisaties werden tegemoet getreden met flexibiliteit en begrip. Online en telefonisch contact werd door cliënten gewaardeerd. Voor sommigen maakte de situatie het juist gemakkelijker om hulp te vragen. Het was immers maatschappelijk geaccepteerd. Toch blijven er nog steeds mensen voor wie digitaal contact niet vanzelfsprekend is. Deze mensen raken geïsoleerd en verder verwijderd van de samenleving. Maatwerk is daarom erg belangrijk.
3. Achteraf gezien kwetsbare bezoekers sneller weer toelaten
Nagenoeg álle organisaties en ontmoetingsplekken sloten 3 maanden lang hun deuren. Hoewel het grootste deel van de deelnemende organisaties zegt tevreden te zijn met de stappen die ze in maart namen, geeft bijna de helft van de organisaties aan dat ze liever hun deuren eerder weer hadden geopend voor de meest kwetsbare inwoners.
4. Wens: vrijwilligers betrokken houden voor maatschappelijke ondersteuning
Bij de Coronahulplijn hebben ongeveer 500 vrijwilligers zich aangemeld. Dit is een bijzonder hoog aantal mensen die zich graag willen inzetten. Het is belangrijk dat we deze mensen betrokken houden en binden en boeien voor andere vormen van maatschappelijke betrokkenheid.
5. Sentiment rondom Coronahulp Wageningen is positief
De helft van de organisaties die deelnamen heeft gebruik gemaakt van de Coronahulplijn voor hun cliënten. Het sentiment rondom het initiatief is erg positief. Een greep uit de reacties:
“Coronahulp Wageningen was echt top!”
“Fijn dat er zo’n snelle schakeling was, de coronahulplijn supersnel op gang kwam en er daardoor (bijna) geen concurrentie tussen organisaties was. Dat is iets wat ik in andere steden wel zag.”
“Ik heb veel respect voor de mensen die de coronahulplijn hebben opgezet en bemand. Daar was ik trots op.”
Ook interessant!

Gemeente Wageningen doet mee aan Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid
De gemeente Wageningen, per 2025 verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid, doet van 1 november 2023 t/m april 2024 mee aan de derde en laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. Het is een project van de Stichting Lezen en Schrijven, de Nationale Bibliotheek en de Stichting Lezen. Doel is een gezinsgerichte aanpak te…

Lichtjesavond om dierbare overledenen te gedenken
Op zondag 5 november om 19.00u is de jaarlijkse Lichtjesavond op begraafplaats De Leeuwerenk, Oude Diedenweg 64 in Wageningen. Het wordt een sfeervolle avond om dierbare overledenen te herdenken en even stil te staan bij het gemis. Alle deelnemers krijgen een kaarsje. Daarmee lopen ze langs een verlichte route tot de natuurbegraafplaats achter op het…

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden
Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…