Corona - afstand tot elkaar, eenzaamheid depressie, hoe het anders kan

Angst voor coronavirus veroorzaakt eenzaamheid

Heb jij ook een opa die sinds de coronacrisis voor niemand de deur open doet? Die de post opveegt met stoffer-en-blik en deze dan voor 24 uur in quarantaine zet? Mensen zijn innovatief als het gaat om oplossingen bedenken uit angst voor besmetting met het coronavirus. Maar hoe terecht is dat en hoe ga je daarmee om als ‘buitenstaander’?

Steeds vaker doen ouderen de deur niet meer open, ze blijven vooral binnen. Ze hebben angst ziek te worden door het coronavirus. De risico’s die kleven aan die angst hebben veel impact op hun gezondheid, ook in de toekomst. Onder andere eenzaamheid, isolement en depressie kunnen dan ongemerkt binnensluipen. En niet alleen onder de ouderen, maar ook bij jongeren. Angst is een slechte raadgever. Wat kan de samenleving doen om de gevolgen van angst te voorkomen. Wat kan jij doen?

Maatwerk, iedereen is tenslotte anders

Hoe ga je om met fysieke ontmoeting tijdens de coronacrisis? We zijn sociale wezens en amper zonder contact. De één gaat daar anders mee om dan de ander. Dat is maatwerk wat samen bepaalt. Hoe je contact met, met wie en op welke wijze heeft met persoonlijkheid te maken.

Een artikel van Movisie  “Fysieke ontmoeting tijdens coronacrisis: wanneer wel en niet?” kan jou helpen bij de afweging of je afstapt op die eenzame buur en hoe je dat doet. Het beschrijft waar je op moet letten en wat je kan doen of juist laten. Movisie geeft kaders die helpen om zorgvuldig afwegingen te maken als professionele hulpverlener. Dan werkt het ook voor jou en jouw omgeving. Raadpleeg de informatie op de site van Movisie.

Houd contact met jouw buurt

Wil jij iets betekenen voor je eigen buurtje, maar weet je niet goed hoe? Dan zijn dit een aantal voorbeelden hoe het ook kan:

  • Het is mooi weer, samen onkruid wieden met 1,5 meter afstand
  • Boodschappen voor de deur, bel aan en groet elkaar. Maak een praatje op afstand
  • Heb contact via een scherm; beeldbellen en skypen zijn daar een voorbeeld van
  • Doe spelletjes via het raam. Uitwisbare viltstiften zijn een uitkomst voor bijvoorbeeld boter, kaas en eieren

Meer ideeën vind je onder andere op de site van Max Meldpunt.

Ook interessant!

Narin en Marjolijn (1)

Bekend maakt Bemind: Narin en Marjolijn over vluchten en een leven opbouwen in Nederland

Met het project Bekend maakt Bemind biedt Vluchtelingenwerk leerlingen, collega’s of andere gezelschappen de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een vluchteling. Het doel: meer inzicht, empathie en begrip creëren voor vluchtelingen in Nederland.  Narin (24) is zeven jaar geleden, samen met haar ouders, broertje en zusje, gevlucht uit Syrië. Marjolijn is vrijwilliger bij…

jamie-street-lKezQ8eZzD8-unsplash

Samenwerken aan de toekomst van Welsaam in 5 stappen

Er komt een interessante tijd aan voor Welsaam. Het einde van de contractperiode is in zicht. Dat betekent dat het tijd is om ons te richten op de toekomst. De voorbereidingsgroep die we samenstelden tijdens het overleg van 8 oktober, deelt graag met jullie de eerste vijf stappen die ons de komende maanden op weg…

Corona resultaten Welsaam

5 Conclusies sociaal domein en welzijnswerk na Corona uitbraak

Negentien verschillende Wageningse welzijnsorganisaties lieten via een enquête weten welke impact Corona had op hun doelgroep en hun eigen werkzaamheden. Hoe gaan we om met eventuele Coronamaatregelen in de toekomst? Laat deze 5 conclusies het begin zijn van de dialoog over samenwerking in Coronatijd. 1. Doelgroepen waren eenzaam, angstig en bezorgd Doordat ontmoetingen werden beperkt,…