Corona - afstand tot elkaar, eenzaamheid depressie, hoe het anders kan

Angst voor coronavirus veroorzaakt eenzaamheid

Heb jij ook een opa die sinds de coronacrisis voor niemand de deur open doet? Die de post opveegt met stoffer-en-blik en deze dan voor 24 uur in quarantaine zet? Mensen zijn innovatief als het gaat om oplossingen bedenken uit angst voor besmetting met het coronavirus. Maar hoe terecht is dat en hoe ga je daarmee om als ‘buitenstaander’?

Steeds vaker doen ouderen de deur niet meer open, ze blijven vooral binnen. Ze hebben angst ziek te worden door het coronavirus. De risico’s die kleven aan die angst hebben veel impact op hun gezondheid, ook in de toekomst. Onder andere eenzaamheid, isolement en depressie kunnen dan ongemerkt binnensluipen. En niet alleen onder de ouderen, maar ook bij jongeren. Angst is een slechte raadgever. Wat kan de samenleving doen om de gevolgen van angst te voorkomen. Wat kan jij doen?

Maatwerk, iedereen is tenslotte anders

Hoe ga je om met fysieke ontmoeting tijdens de coronacrisis? We zijn sociale wezens en amper zonder contact. De één gaat daar anders mee om dan de ander. Dat is maatwerk wat samen bepaalt. Hoe je contact met, met wie en op welke wijze heeft met persoonlijkheid te maken.

Een artikel van Movisie  “Fysieke ontmoeting tijdens coronacrisis: wanneer wel en niet?” kan jou helpen bij de afweging of je afstapt op die eenzame buur en hoe je dat doet. Het beschrijft waar je op moet letten en wat je kan doen of juist laten. Movisie geeft kaders die helpen om zorgvuldig afwegingen te maken als professionele hulpverlener. Dan werkt het ook voor jou en jouw omgeving. Raadpleeg de informatie op de site van Movisie.

Houd contact met jouw buurt

Wil jij iets betekenen voor je eigen buurtje, maar weet je niet goed hoe? Dan zijn dit een aantal voorbeelden hoe het ook kan:

  • Het is mooi weer, samen onkruid wieden met 1,5 meter afstand
  • Boodschappen voor de deur, bel aan en groet elkaar. Maak een praatje op afstand
  • Heb contact via een scherm; beeldbellen en skypen zijn daar een voorbeeld van
  • Doe spelletjes via het raam. Uitwisbare viltstiften zijn een uitkomst voor bijvoorbeeld boter, kaas en eieren

Meer ideeën vind je onder andere op de site van Max Meldpunt.

Ook interessant!

Christel Hoogland (1)

Nieuwe procesbegeleider Welsaam stelt zich voor – maak kennis met Christel Hoogland

Sinds 11 augustus heeft Welsaam een nieuwe procesbegeleider, Christel Hoogland. Haar bedrijf KIK-start is “ontstaan vanuit de overtuiging dat er zo veel complexe maatschappelijke uitdagingen zijn én nog veel meer kansen.” Kansen die ze graag omzet in resultaat om zo de wereld een stukje mooier te maken. Tijd voor een korte kennismaking met Christel.  Wie…

wageningen

Uitnodiging herfstcollege: De leefbare stad

Wat maakt een stad leefbaar? En hoe vertaal je een maatschappelijke opgave als ‘gezondheid’ naar de fysieke omgeving? Kom voor antwoorden op deze vragen woensdag 16 september naar het herfstcollege ‘De leefbare stad’. Sprekers op deze avond zijn dr. ir. Martijn Duineveld, universitair hoofddocent bij de WUR en Thomas Steensma van Adema Architecten.  Datum: Woensdag…

Vacature Odensehuis

Vacature Sociaal Werker 28 – 32 uur voor Odensehuis Gelderse Vallei e.o.

Het Odensehuis Gelderse Vallei e.o. te Wageningen is een ontmoetings-, activiteiten- en informatiecentrum voor mensen met geheugenverlies en/of beginnende dementie en hun naasten. Opgezet door inwoners van Wageningen, die in hun leven te maken hadden met (de zorg voor) mensen met dementie. Het biedt perspectief aan mensen met geheugenverlies en dementie om zo lang mogelijk…