social-distancing-4992164_640

Blijf in contact met elkaar

Met elkaar in contact blijven. De ander een luisterend oor bieden, of zelf even je hart storten: elk mens heeft daar behoefte aan. Nu misschien wel meer dan ooit. In onzekere tijden is contact hebben bijna net zo belangrijk als water of voedsel. Hoe komt dat?

Belang van contact

“Mensen zijn sociale dieren”, vertelt Paul de Lange – hoogleraar sociale psychologie – in een artikel in de Volkskrant. “In een groep kan je steun vinden en voel je je verbonden met elkaar”. Dat is fijn, want het helpt tegen negatieve gevoelens, zoals angst en somberheid. “Daarom is het juist nu zo belangrijk dat we contact houden met elkaar”.

Mensen letter meer op elkaar

Ondanks dat het corona virus voor veel leed zorgt, brengt het mensen ook dichter bij elkaar. Door het hele land zijn er veel mooie initiatieven opgericht, ook in Wageningen. Veel mensen willen een extra steentje bijdragen en melden zich aan als vrijwilliger. Ook letten mensen nu meer op elkaar. Bijvoorbeeld op oudere mensen die in de buurt wonen.

“Hopelijk blijft dat zo,” zegt de Lange. Een praatje maken kan voor de ander al zorgen voor een klein geluksmomentje. Vooral bij ouderen of mensen die alleen wonen. Voor hen vallen nu namelijk veel contactvormen weg.

Geen contact

Als je lange tijd geen sociaal contact hebt, kan je je eenzaam of zelfs verward voelen. Gelukkig kan dat voorkomen worden. Door met elkaar te (video)bellen of door samen een wandeling te maken op anderhalve meter afstand. En mocht je niemand in je netwerk weten, dan zijn er in Wageningen en landelijk telefoonnummers opgericht die je kunt bellen voor een luisterend oor.

Dichter naar elkaar groeien

Soms voelen mensen zich bezwaard om aan te geven dat ze behoefte hebben aan contact. Let daarom een beetje op elkaar. Begin zelf een gesprek. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld om je buurvrouw beter te leren kennen. Zodat je ondanks de fysieke afstand, toch dichter naar elkaar groeit.

In het artikel van Corona Reporter Lenie van der Zande vind je meer tips over hoe contact te houden in tijden van corona.

Bron: De Volkskrant, Eén tegen eenzaamheid

Afbeelding: Tumisu via Pixabay 

Ook interessant!

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …

Jet van Zuidland

Coronahulp – Onder de indruk van flexibiliteit van stellen in verwachting

Als er een kindje op komst is, dan is dat een bijzondere tijd. Samen met haar collega’s van Verloskundigenpraktijk De Bakermat, doet Jet van Zuidland er alles aan om zwangere vrouwen en hun partners ook in deze tijd te steunen. Natuurlijk gaat dat nu net even anders dan normaal. Ze werken veel met telefonische consulten…

Ina buro Nij

Coronahulp – Relatiebureau buro Nij: Investeer in je relatie. Júist nu. 

“Wist je dat mensen die net samen zijn elkaar vaak beter kennen dan mensen die lang bij elkaar zijn?” Ondanks dat de oorzaak, het Coronavirus, heel verdrietig is, kan dit een tijd zijn waarin je elkaar vindt. Wij spraken Ina van den Dries van relatiebureau buro Nij over relaties en hoe je deze steviger maakt…