social-distancing-4992164_640

Blijf in contact met elkaar

Met elkaar in contact blijven. De ander een luisterend oor bieden, of zelf even je hart storten: elk mens heeft daar behoefte aan. Nu misschien wel meer dan ooit. In onzekere tijden is contact hebben bijna net zo belangrijk als water of voedsel. Hoe komt dat?

Belang van contact

“Mensen zijn sociale dieren”, vertelt Paul de Lange – hoogleraar sociale psychologie – in een artikel in de Volkskrant. “In een groep kan je steun vinden en voel je je verbonden met elkaar”. Dat is fijn, want het helpt tegen negatieve gevoelens, zoals angst en somberheid. “Daarom is het juist nu zo belangrijk dat we contact houden met elkaar”.

Mensen letter meer op elkaar

Ondanks dat het corona virus voor veel leed zorgt, brengt het mensen ook dichter bij elkaar. Door het hele land zijn er veel mooie initiatieven opgericht, ook in Wageningen. Veel mensen willen een extra steentje bijdragen en melden zich aan als vrijwilliger. Ook letten mensen nu meer op elkaar. Bijvoorbeeld op oudere mensen die in de buurt wonen.

“Hopelijk blijft dat zo,” zegt de Lange. Een praatje maken kan voor de ander al zorgen voor een klein geluksmomentje. Vooral bij ouderen of mensen die alleen wonen. Voor hen vallen nu namelijk veel contactvormen weg.

Geen contact

Als je lange tijd geen sociaal contact hebt, kan je je eenzaam of zelfs verward voelen. Gelukkig kan dat voorkomen worden. Door met elkaar te (video)bellen of door samen een wandeling te maken op anderhalve meter afstand. En mocht je niemand in je netwerk weten, dan zijn er in Wageningen en landelijk telefoonnummers opgericht die je kunt bellen voor een luisterend oor.

Dichter naar elkaar groeien

Soms voelen mensen zich bezwaard om aan te geven dat ze behoefte hebben aan contact. Let daarom een beetje op elkaar. Begin zelf een gesprek. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld om je buurvrouw beter te leren kennen. Zodat je ondanks de fysieke afstand, toch dichter naar elkaar groeit.

In het artikel van Corona Reporter Lenie van der Zande vind je meer tips over hoe contact te houden in tijden van corona.

Bron: De Volkskrant, Eén tegen eenzaamheid

Afbeelding: Tumisu via Pixabay 

Ook interessant!

coronachackapp_digitaalhuis

Hulp nodig bij de CoronaCheck-app?

Heb jij hulp nodig bij het installeren van de coronacheck-app en het aanvragen van DigiD? Of spreek je mensen die hier hulp bij zoeken? Het Digitaalhuis biedt uitkomst: Er zijn de komende weken op bepaalde tijden vrijwilligers van het Digitaalhuis in de bblthk om te helpen. Bel de bblthk of kom langs om te horen…

Ontwerp zonder titel (6)

Binnen een week 20.000 flyers in de bus bij inwoners Wageningen

Gisteren is de grootschalige actie gestart om flyers van Coronahulp Wageningen te verspreiden door de hele stad. Op de flyer is te lezen waar inwoners terecht kunnen met hulpvragen. Maar ook hoe ze hulp kunnen bieden. Meer dan 60 vrijwilligers hebben zich ingezet om alle inwoners van een flyer te voorzien. Heb jij nog geen…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …