Burgemeester Floor Vermeulen onder de indruk van Welsaam (2)

Burgemeester Floor Vermeulen onder de indruk van Welsaam

Burgemeester Floor Vermeulen kwam woensdag 3 november 2021 samen met wethouder Leo Bosland langs bij Thuis voor een ontmoeting met Welsaam. Op deze manier maakte hij kennis met het samenwerkingsverband van bijna dertig organisaties in het sociaal domein van Wageningen.

Efficiënt en verbindend

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Wageningen zoveel mogelijk kans krijgt op een fijn leven? Dat is de kerntaak van de organisaties binnen Welsaam. Om duidelijk te maken hoe zij dit doen en hoe inwoners baat hebben bij de lokale samenwerking, liet Welsaam de burgemeester zien hoe efficiënt en verbindend het er in de praktijk aan toegaat. Om de verhalen te horen, schoof burgemeester Vermeulen aan bij vijf thematafels. Daar ging hij in gesprek met professionals, vrijwilligers en inwoners.

Kansrijk opgroeien

Aan de tafel met als thema ‘Kansrijk opgroeien’ vertelden Solidez Kind aan Huis en Stichting Buurtgezinnen uitgebreid over hoe zij samenwerken in de stad. Ze werken in Wageningen met vele vrijwilligers en gastgezinnen. Wekelijks bezoeken de vrijwilligers elk een vast gezin, dat wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Soms bieden ze een luisterend oor voor de ouders, en soms gaat de vrijwilliger met een kind iets gezelligs doen. De burgemeester kreeg daarnaast in een vertrouwelijk gesprek een praktijkverhaal van een moeder te horen. De burgmeester was daar duidelijk van onder de indruk.

Leefbare buurten

Hoe maken we Wageningen een fijne, leefbare en duurzame stad waar het fijn wonen is? Dat was het thema bij de tafel ‘Leefbare buurten’. Daarvoor is onder andere ‘Wageningen Doet’ opgericht. Hiermee worden bewoners ondersteund die initiatieven willen starten om hun wijk of buurt socialer of duurzamer te maken. “Ik heb gemerkt dat Wageningers graag iets voor hun buurt doen. Mooi dat daar ondersteuning voor is”, concludeerde de burgemeester.
Aan deze tafel zaten ook twee studenten die actief zijn bij Enactus. Dit is een initiatief waarin studenten sociale ondernemingen starten. In Wageningen zijn zij actief met Uniplastic. Dit bedrijf zamelt samen met cliënten van Zideris plastic in. Dit wordt omgesmolten tot een grondstof waar weer nieuwe producten van worden gemaakt. Die worden bijvoorbeeld verkocht in Kado Lokaal, de Wageningse winkel die samen met het praktijkonderwijs van Pantarijn wordt gerund. Burgemeester Vermeulen kreeg als cadeau een pakket onderzetters gemaakt van oud plastic. “Een prachtig voorbeeld hoe studenten samen met lokale organisaties een bijdrage leveren aan een betere en duurzamere wereld”, aldus de burgemeester.

Goed ouder worden

Bij de thematafel ‘Goed ouder worden’ was veel aandacht voor mantelzorg. Mantelzorg is onmisbaar om veel ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Maar tegelijkertijd is het ook een enorme belasting voor de mantelzorgers zelf. Vrijwilligers van het Odensehuis, het Vrijwilligerscentrum en Humanitas vertelden aan de burgemeester hoe dit in de praktijk werkt. Ook een aantal ervaringsdeskundigen die zelf mantelzorgers zijn of waren, schoof aan. Een van hen moest zelfs halverwege het gesprek verlaten om naar huis te gaan. Op zijn app zag hij dat het niet helemaal goed ging met zijn echtgenote. “Heftig om mee te maken”, vond de burgemeester die zelf ook ervaring heeft met mantelzorg. “Mijn moeder heeft een tijd gekwakkeld met haar gezondheid, maar gelukkig gaat het nu weer goed. Tot mijn verhuizing naar Wageningen hielp ik haar regelmatig, bijvoorbeeld met boodschappen. Nu woon ik verder weg en hebben we het anders geregeld.”

Financieel gezond

Ook aan de tafel ‘Financieel gezond’ werd een verhaal uit de praktijk verteld. Mensen met financiële of administratieve problemen kunnen geholpen worden door Humanitas Thuisadministratie of vrijwillige Schuldhulpmaatjes. Samen met de Sociaal Raadslieden van Solidez en met de Voedselbank organiseren zij elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur een laagdrempelige inloop geldzaken voor inwoners die vragen hebben op dit gebied. “Wij willen er graag zo vroeg mogelijk bij zijn, dan voorkom je verdere ellende”, aldus een van de vrijwilligers. “Financiële problemen leiden tot stress en dat levert weer andere problemen op. Ons werk is daarom ook deels preventief. Het bespaart de gemeente zelfs geld, omdat wij mensen uit de schuldsanering houden.” De professionals van Humanitas merkten nog op dat zij hun hart vasthouden voor de stijgende energielasten. “Dat gaat ongetwijfeld mensen in nieuwe problemen brengen.”

Welkom aan vluchtelingen

Bij het thema ‘Welkom aan vluchtelingen’ maakte de burgemeester kennis met cultuurverbinders Shishay en Marwa. Zij vormen de schakel tussen statushouders en inwoners van Wageningen. Ze komen zelf oorspronkelijk uit Eritrea en Jemen en kennen de taal en de cultuur van statushouders. “We helpen met praktische zaken. Ook nemen we misverstanden weg die tussen statushouders en inwoners kunnen ontstaan. Met simpele dingen kun je soms veel voor mensen betekenen”, aldus de cultuurverbinders. Hun werk is volgens de professionals van Vluchtelingenwerk extra belangrijk nu de nieuwe wet inburgering waarschijnlijk voor problemen gaat zorgen. Aan het eind van het gesprek schoof Rami nog aan. Hij komt oorspronkelijk uit Syrië en woont sinds drie jaar in Wageningen. Hij werkt als kok en had voor de kennismakingsmiddag allerlei lekkere hapjes gemaakt. Maar hij verraste zelfs zijn coach van Vluchtelingenwerk met het heugelijke nieuws dat hij maandag 8 november in Ede zijn eigen restaurant Losto opent. “Wat goed, ik kom zeker een keer bij je eten”, beloofde de burgemeester.

 

Indrukwekkende en aangrijpende verhalen

Voordat burgemeester Vermeulen de hapjes van Rami ging proeven, sprak hij de aanwezigen van de middag nog toe. “Ik heb vanmiddag indrukwekkende en soms zelfs aangrijpende verhalen uit de praktijk gehoord. Het was daarnaast leerzaam om te horen hoe de samenwerking tussen de verschillende organisaties werkt. Maar tegelijkertijd hoorde ik ook wat er allemaal nog moet gebeuren om het nog beter te maken voor onze inwoners. Als gemeente willen wij de ondersteuning bieden die daar voor nodig is. Maar daarbij wel meteen de kanttekening dat ons budget niet oneindig is.” De burgemeester eindigde zijn dankwoord met de opmerking dat hij graag nader kennismaakt met de diverse organisaties en inwoners voor nog meer persoonlijke verhalen. Esther van der Zee en Christel Hoogland van Welsaam voegden meteen de daad bij het woord: zij overhandigden de burgemeester een boekje met een overzicht van alle Welsaam-partners met daarbij vouchers om een keer langs te komen.

 

Ook een inkijkje krijgen?

Hieronder zie je een kleine foto-impressie van de middag:

Ook interessant!

wooden-cubes-473703_1280

Gemeente Wageningen doet mee aan Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid 

De gemeente Wageningen, per 2025 verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid, doet van 1 november 2023 t/m april 2024 mee aan de derde en laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. Het is een project van de Stichting Lezen en Schrijven, de Nationale Bibliotheek en de Stichting Lezen. Doel is een gezinsgerichte aanpak te…

foto Lichtjesavond Wageningen - Marijke van der Giessen

Lichtjesavond om dierbare overledenen te gedenken

Op zondag 5 november om 19.00u is de jaarlijkse Lichtjesavond op begraafplaats De Leeuwerenk, Oude Diedenweg 64 in Wageningen. Het wordt een sfeervolle avond om dierbare overledenen te herdenken en even stil te staan bij het gemis. Alle deelnemers krijgen een kaarsje. Daarmee lopen ze langs een verlichte route tot de natuurbegraafplaats achter op het…

Diverse people with teamwork concept

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden

  Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…