foto Jedidja

Buurt maatschappelijk werkers van Solidez staan voor je klaar in tijden van Corona

Het leven is de laatste weken voor iedereen anders. Maar de buurt maatschappelijk werkers van Solidez staan nog altijd voor de bewoners van Wageningen klaar. Ze zijn er voor mensen van alle leeftijden met allerlei vragen en problemen. Bijvoorbeeld over geld, relaties, opvoeding, verlies en rouw, werk, huisvesting of zingeving. We spraken met Jedidja van der Wolf, buurt maatschappelijk werker bij Solidez over hun bereikbaarheid en haar werk.

(Beeld)bellen, mailen en wandelen

“We zijn even bereikbaar als altijd via telefoon en e-mail. We reageren vaak dezelfde dag, maar zeker binnen twee werkdagen. En veel van mijn collega’s wandelen met mensen als dat kan. Natuurlijk met 1,5 meter afstand. Ik heb dat nog niet gedaan omdat ik door hooikoortsklachten heb die lijken op verkoudheid. Ik wil mensen niet afschrikken.”

Mensen helpen vanaf zolder

“Wat ons werk nu anders maakt is dat we nu niet bij de mensen thuis langs gaan. Ook is het een gemis dat we niet aanwezig zijn in de buurthuizen waar we werken, omdat die gesloten zijn. Ik zit normaal gesproken in de Pomhorst en fiets door heel Wageningen omdat ik bij mensen op visite ga. Nu zit ik veel op mijn zoldertje. Er is een cliënt die ik pas sinds een paar weken ken, misschien begeleid ik die wel 3 maanden zonder hem ooit te zien. Daarom zet ik graag in op beeldbellen.”

Telefonische afspraken soms juist gemakkelijker

“Veel mensen denken van tevoren dat ze het niet prettig vinden om de gesprekken telefonisch te voeren. Maar ik heb al meerdere keren terug gehoord dat het juist goed bevalt en het misschien zelfs gemakkelijker is om open te zijn. Juist omdat er geen oogcontact is. Daarnaast is het voor veel mensen makkelijker om een gesprekje te plannen. Je hoeft niet eerst ergens naartoe te komen en gesprekken zijn vaak wat meer to the point. Telefoneren heeft dus ook echt voordelen.”

Zelfde hulpvragen, met een schepje er bovenop

“Mensen die ik spreek, hebben nog steeds dezelfde hulpvragen. Daar komt voor sommigen door Coronamaatregelen nu iets bovenop. Zo is er bijvoorbeeld iemand die door ziekte thuis zit. Ze voelt zich niet veilig om naar de supermarkt te gaan en de muren komen op haar af. Ze kwam in eerste instantie om een heel andere reden met mij in contact. Nu bel ik elke week met haar over datgene wat al liep en denk mee in praktische zaken waar ze nu tegenaan loopt. Dan zoek ik bijvoorbeeld via de Coronahulplijn* iemand die haar Voedselpakketten brengt.”

Wacht niet met hulp zoeken

“Veel mensen hebben nu meer tijd om aan de slag te gaan met de dingen die voor hen belangrijk zijn. Ik zou tegen hen willen zeggen: Maak van deze gelegenheid gebruik. Wacht dus niet met het zoeken van hulp tot na de coronamaatregelen. Zet je leven niet op pauze, maar zoek de hulp die je nodig hebt. Merk je dat je deze situatie slecht trekt? Ook daarvoor zijn wij er. Om nabij te zijn, om met je op te lopen. Samen komen we verder dan alleen.”

Contact

“We zijn bereikbaar! 

Wij nemen dan contact op.
We wensen je alle goeds.”

Mede namens Jedidja’s collega’s Pieternel, Yvonne, Sonia, Monique en Mijke

Ook interessant!

Rinske de Vries

‘Ik ben realistische idealist’

Rinske privé In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur aan het fietsen of wandelen, bezig in mijn moestuin of posters aan het ontwerpen. Ik ben net afgestudeerd aan de WUR, deed bos- en natuurbeheer. Inmiddels ben ik verknocht aan Wageningen en hoop hier te kunnen blijven wonen. Daarnaast ben ik dol op…

Jaap de Graaff

“We zijn allemáál kwetsbaar”

Als coördinator van Inloopcentrum Markt 17 geeft Jaap de Graaff uitvoering aan de dagelijkse gang van zaken en de opbouw van een open en gastvrij inloopcentrum. Hij bewaakt dat bezoekers en vrijwilligers zichzelf kunnen zijn en tot hun recht komen en gebruikt daarbij de presentie-methodiek.  Jaap privé Wat ik in mijn vrije tijd doe? Mantelzorgen,…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …