profielfoto

Coronahulp – Wat kunnen we doen voor nieuwe Nederlanders?

Annet Timmerman werkt met statushouders in Wageningen. Statushouders zijn mensen die nog maar net een verblijfsdocument hebben om in Nederland te wonen. Wat doet VluchtelingenWerk om statushouders te helpen, nu we fysiek contact moeten beperken? En wat kunnen wij, inwoners van Wageningen doen voor deze groep?

Kleiner netwerk

“Voor veel mensen duurde het lang voordat ze in de gaten hadden wat er aan de hand was. Informatie komt bij statushouders vaak later aan. Aan de ene kant vanwege het taalverschil, het is lastig in te schatten welke informatie klopt. Maar ook doordat ze een kleiner netwerk hebben.”

Speech van Rutte in het Arabisch

“We zijn de eerste weken daarom vooral druk geweest met zorgen dat iedereen de juiste informatie heeft. De speech van Rutte is bijvoorbeeld vertaald naar het Arabisch en Tirinja, dat delen we op social media. We willen geen paniek veroorzaken. Mensen komen vaak uit een oorlogsgebied en wonen nu in een vreemd land. Dan ben je vaak niet zo happy.”

Eritrese schouderklop tegen Corona

“Sommige mensen reageren lacherig. Die denken: ach die Nederlanders, die hebben nog niets meegemaakt. We leggen uit dat de situatie niet direct levensbedreigend is, maar dat de maatregelen serieus zijn. Dat komt inmiddels wel aan. Wist je trouwens dat de Eritreërs een heel handige manier van begroeten hebben? Een schouderkop, met de schouders tegen elkaar. Afgelopen weken was dat een mooi alternatief. Inmiddels kan dat natuurlijk ook niet meer.”

Wat kunnen Wageningers doen?

“Wij weten allemaal zo de weg te vinden. Als je hier nieuw bent, dan is dat anders. Heb je buren die nieuw zijn in Nederland? Vraag of ze al het nieuws over Corona hebben begrepen. En vraag of ze nog iets nodig hebben, net zoals je bij je oudere buren zou doen. Leg vooral uit: als je klachten hebt, blijf dan thuis.”

VluchtelingenWerk Wageningen:  06-85 52 75 02

Wil je iets betekenen voor kwetsbare groepen in Wageningen?
Bel: 0317- 41 30 88
Mail: coronahulp@welsaam.nl

Ook interessant!

Rinske de Vries

‘Ik ben realistische idealist’

Rinske privé In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur aan het fietsen of wandelen, bezig in mijn moestuin of posters aan het ontwerpen. Ik ben net afgestudeerd aan de WUR, deed bos- en natuurbeheer. Inmiddels ben ik verknocht aan Wageningen en hoop hier te kunnen blijven wonen. Daarnaast ben ik dol op…

Jaap de Graaff

“We zijn allemáál kwetsbaar”

Als coördinator van Inloopcentrum Markt 17 geeft Jaap de Graaff uitvoering aan de dagelijkse gang van zaken en de opbouw van een open en gastvrij inloopcentrum. Hij bewaakt dat bezoekers en vrijwilligers zichzelf kunnen zijn en tot hun recht komen en gebruikt daarbij de presentie-methodiek.  Jaap privé Wat ik in mijn vrije tijd doe? Mantelzorgen,…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …