profielfoto

Coronahulp – Wat kunnen we doen voor nieuwe Nederlanders?

Annet Timmerman werkt met statushouders in Wageningen. Statushouders zijn mensen die nog maar net een verblijfsdocument hebben om in Nederland te wonen. Wat doet VluchtelingenWerk om statushouders te helpen, nu we fysiek contact moeten beperken? En wat kunnen wij, inwoners van Wageningen doen voor deze groep?

Kleiner netwerk

“Voor veel mensen duurde het lang voordat ze in de gaten hadden wat er aan de hand was. Informatie komt bij statushouders vaak later aan. Aan de ene kant vanwege het taalverschil, het is lastig in te schatten welke informatie klopt. Maar ook doordat ze een kleiner netwerk hebben.”

Speech van Rutte in het Arabisch

“We zijn de eerste weken daarom vooral druk geweest met zorgen dat iedereen de juiste informatie heeft. De speech van Rutte is bijvoorbeeld vertaald naar het Arabisch en Tirinja, dat delen we op social media. We willen geen paniek veroorzaken. Mensen komen vaak uit een oorlogsgebied en wonen nu in een vreemd land. Dan ben je vaak niet zo happy.”

Eritrese schouderklop tegen Corona

“Sommige mensen reageren lacherig. Die denken: ach die Nederlanders, die hebben nog niets meegemaakt. We leggen uit dat de situatie niet direct levensbedreigend is, maar dat de maatregelen serieus zijn. Dat komt inmiddels wel aan. Wist je trouwens dat de Eritreërs een heel handige manier van begroeten hebben? Een schouderkop, met de schouders tegen elkaar. Afgelopen weken was dat een mooi alternatief. Inmiddels kan dat natuurlijk ook niet meer.”

Wat kunnen Wageningers doen?

“Wij weten allemaal zo de weg te vinden. Als je hier nieuw bent, dan is dat anders. Heb je buren die nieuw zijn in Nederland? Vraag of ze al het nieuws over Corona hebben begrepen. En vraag of ze nog iets nodig hebben, net zoals je bij je oudere buren zou doen. Leg vooral uit: als je klachten hebt, blijf dan thuis.”

VluchtelingenWerk Wageningen:  06-85 52 75 02

Wil je iets betekenen voor kwetsbare groepen in Wageningen?
Bel: 0317- 41 30 88
Mail: coronahulp@welsaam.nl

Ook interessant!

image001

In de spotlight: Judith Taen

Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…

Pas als je dingen anders durft te doen, kun je de wereld veranderen. – Jesper Broekhof in de spotlight

Maak kennis met Jesper Broekhof. Sinds november vorig jaar is hij Impact Strateeg bij Thuis Wageningen. En vanaf deze maand staat hij naast Esther van der Zee in de rol van penvoerder* van Welsaam. Hoog tijd om Jesper beter te leren kennen. Jesper privé  Gezin Sinds 6 jaar woon ik samen met Ninke en onze…

Information about Corona in your own language (Dutch, English, Arabic and Tigrynia)

Information in English, Arabic and Tigrynia below Hieronder vind je belangrijke informatie over Corona in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrynia. Ken je iemand die de Nederlandse taal niet spreekt? Stuur het dan door. Waar kan ik informatie voor anderstaligen vinden? Pharos Op de website van Pharos staat informatie over gezondheid in verschillende talen. Op…