profielfoto

Coronahulp – Wat kunnen we doen voor nieuwe Nederlanders?

Annet Timmerman werkt met statushouders in Wageningen. Statushouders zijn mensen die nog maar net een verblijfsdocument hebben om in Nederland te wonen. Wat doet VluchtelingenWerk om statushouders te helpen, nu we fysiek contact moeten beperken? En wat kunnen wij, inwoners van Wageningen doen voor deze groep?

Kleiner netwerk

“Voor veel mensen duurde het lang voordat ze in de gaten hadden wat er aan de hand was. Informatie komt bij statushouders vaak later aan. Aan de ene kant vanwege het taalverschil, het is lastig in te schatten welke informatie klopt. Maar ook doordat ze een kleiner netwerk hebben.”

Speech van Rutte in het Arabisch

“We zijn de eerste weken daarom vooral druk geweest met zorgen dat iedereen de juiste informatie heeft. De speech van Rutte is bijvoorbeeld vertaald naar het Arabisch en Tirinja, dat delen we op social media. We willen geen paniek veroorzaken. Mensen komen vaak uit een oorlogsgebied en wonen nu in een vreemd land. Dan ben je vaak niet zo happy.”

Eritrese schouderklop tegen Corona

“Sommige mensen reageren lacherig. Die denken: ach die Nederlanders, die hebben nog niets meegemaakt. We leggen uit dat de situatie niet direct levensbedreigend is, maar dat de maatregelen serieus zijn. Dat komt inmiddels wel aan. Wist je trouwens dat de Eritreërs een heel handige manier van begroeten hebben? Een schouderkop, met de schouders tegen elkaar. Afgelopen weken was dat een mooi alternatief. Inmiddels kan dat natuurlijk ook niet meer.”

Wat kunnen Wageningers doen?

“Wij weten allemaal zo de weg te vinden. Als je hier nieuw bent, dan is dat anders. Heb je buren die nieuw zijn in Nederland? Vraag of ze al het nieuws over Corona hebben begrepen. En vraag of ze nog iets nodig hebben, net zoals je bij je oudere buren zou doen. Leg vooral uit: als je klachten hebt, blijf dan thuis.”

VluchtelingenWerk Wageningen:  06-85 52 75 02

Wil je iets betekenen voor kwetsbare groepen in Wageningen?
Bel: 0317- 41 30 88
Mail: coronahulp@welsaam.nl

Ook interessant!

coronachackapp_digitaalhuis

Hulp nodig bij de CoronaCheck-app?

Heb jij hulp nodig bij het installeren van de coronacheck-app en het aanvragen van DigiD? Of spreek je mensen die hier hulp bij zoeken? Het Digitaalhuis biedt uitkomst: Er zijn de komende weken op bepaalde tijden vrijwilligers van het Digitaalhuis in de bblthk om te helpen. Bel de bblthk of kom langs om te horen…

Machteld Speets Vrijwilligerscentrum Wageningen Projectcoördinator en Vertrouwenscontactpersoon (1)

“In het proces mag wat meer plezier zitten”

  Machteld privé Kayakken Aanstaande zaterdag ga ik een citytour kayakken door Amsterdam. Dat vind ik dus echt geweldig. Ik ben lid van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder. Het is een mooi voorbeeld van een bloeiende vereniging met bevlogen vrijwilligers. Wonen in een woongroep Ik woon in de woongroep in Noordwest. Ieder heeft zijn…

Irini Boxma en Leen Verhoeven van Kind aan Huis (2)

“Jij bent van Kind aan huis, hè? We gaan nú een plan maken hoe we dit varkentje gaan wassen.”

Irini werkt samen met Leen. Allebei zijn ze coördinator bij Kind aan Huis. Doordat mijn afspraak met Irini plaatsvond op het kantoor dat ze delen, is het een dubbelinterview geworden. Irini (rechts op de foto) Privé Braaf rebels Ik ben dol op wandelen, lezen en nieuwe recepten uitproberen. Tijdens het koken zet ik graag muziek…