profielfoto

Coronahulp – Wat kunnen we doen voor nieuwe Nederlanders?

Annet Timmerman werkt met statushouders in Wageningen. Statushouders zijn mensen die nog maar net een verblijfsdocument hebben om in Nederland te wonen. Wat doet VluchtelingenWerk om statushouders te helpen, nu we fysiek contact moeten beperken? En wat kunnen wij, inwoners van Wageningen doen voor deze groep?

Kleiner netwerk

“Voor veel mensen duurde het lang voordat ze in de gaten hadden wat er aan de hand was. Informatie komt bij statushouders vaak later aan. Aan de ene kant vanwege het taalverschil, het is lastig in te schatten welke informatie klopt. Maar ook doordat ze een kleiner netwerk hebben.”

Speech van Rutte in het Arabisch

“We zijn de eerste weken daarom vooral druk geweest met zorgen dat iedereen de juiste informatie heeft. De speech van Rutte is bijvoorbeeld vertaald naar het Arabisch en Tirinja, dat delen we op social media. We willen geen paniek veroorzaken. Mensen komen vaak uit een oorlogsgebied en wonen nu in een vreemd land. Dan ben je vaak niet zo happy.”

Eritrese schouderklop tegen Corona

“Sommige mensen reageren lacherig. Die denken: ach die Nederlanders, die hebben nog niets meegemaakt. We leggen uit dat de situatie niet direct levensbedreigend is, maar dat de maatregelen serieus zijn. Dat komt inmiddels wel aan. Wist je trouwens dat de Eritreërs een heel handige manier van begroeten hebben? Een schouderkop, met de schouders tegen elkaar. Afgelopen weken was dat een mooi alternatief. Inmiddels kan dat natuurlijk ook niet meer.”

Wat kunnen Wageningers doen?

“Wij weten allemaal zo de weg te vinden. Als je hier nieuw bent, dan is dat anders. Heb je buren die nieuw zijn in Nederland? Vraag of ze al het nieuws over Corona hebben begrepen. En vraag of ze nog iets nodig hebben, net zoals je bij je oudere buren zou doen. Leg vooral uit: als je klachten hebt, blijf dan thuis.”

VluchtelingenWerk Wageningen:  06-85 52 75 02

Wil je iets betekenen voor kwetsbare groepen in Wageningen?
Bel: 0317- 41 30 88
Mail: coronahulp@welsaam.nl

Ook interessant!

WhatsApp Image 2021-05-06 at 11.23.57

Ontmoeting met autisme: ‘ook wij moesten improviseren’

Auti-café is niet zomaar een ontmoetingsplek voor mensen met autisme. “Wij bieden de plek en activeren” vertelt Karlijn Hermsen, die nu 1,5 jaar betrokken is bij auti-café. “De deelnemers bepalen verder zelf hoe de avond eruit ziet.”Digitaal Net als andere Welsaam partners moest ook auti-café met de komst van corona snel improviseren. De deelnemers ontmoeten elkaar…

20180608_192013 - kopie

‘Ik mis het elkaar even zien’

Stichting Present koppelt groepen vrijwilligers die eenmalig iets goeds willen doen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Wilma Smilde runt met haar collega Margriet de stichting en vertelt over hoe zij Welsaam ervaart. “Ik mis het om elkaar even te zien. Maar de korte lijntjes, die zijn ondanks corona gebleven.” Stenen Je vindt…

Ontwerp zonder titel (6)

Binnen een week 20.000 flyers in de bus bij inwoners Wageningen

Gisteren is de grootschalige actie gestart om flyers van Coronahulp Wageningen te verspreiden door de hele stad. Op de flyer is te lezen waar inwoners terecht kunnen met hulpvragen. Maar ook hoe ze hulp kunnen bieden. Meer dan 60 vrijwilligers hebben zich ingezet om alle inwoners van een flyer te voorzien. Heb jij nog geen…