Psychische kwetsbaarheid

Coronamaatregelen als je psychisch kwetsbaar bent – ervaringsverhaal

Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben baat bij structuur en sociale contacten. Dit valt nu even helemaal weg en daardoor kan het goed mis gaan. Ik sprak vandaag Daphne (niet haar echte naam). Zij weet als geen ander hoe het is als het misgaat.

 “Ik denk dat weinig mensen hierbij stilstaan, onwetend zijn, dat vind ik jammer.”

Psychose en gedwongen opname

“Zeven jaar geleden had ik een psychose. Het was een heel heftige tijd waarin ik opdrachten kreeg van stemmen die veel van mijn vrijheden ontnamen. Ik werd gedwongen opgenomen. Dat betekent dat je achter een gesloten deur moet blijven en nergens naartoe mag. 

Tijdens mijn herstel kon ik bijna niet meer alleen zijn. Dat vond ik  zo eng dat het leven niet veel meer waard was. Gelukkig gaat het inmiddels heel goed. Ik heb nu weer genoeg om voor te leven.”

Coronamaatregelen zorgen voor minder structuur

“De coronacrisis betekent voor mij een leven waarin ik minder vrij ben, minder structuur heb en minder tot geen sociale contacten. Ik vind het vrij heftig om mee te maken omdat dit triggert wat ik in het verleden heb meegemaakt. 

Nu mijn regelmaat weg is, moet ik opschrijven wat ik allemaal moet doen. Anders heb ik de neiging om te gaan slapen om er even niet te zijn. Mijn psychiater geeft me tips en trucs en verschillende opdrachten om thuis te doen. Ik doe mijn best gestructureerd te leven, niet teveel nieuws kijken en probeer te genieten van de kleine dingen.”

“Zit niet zo te miepen”

“Ik ben me er heel erg van bewust dat deze tijd voor iedereen heftig is. Maar ik merk wel dat veel mensen niet beseffen dat binnen blijven en alleen zijn heftige consequenties kan hebben. Als ik dan van een vriendin hoor: “Zit niet zo te miepen, het is voor iedereen lastig,” dan doet dat pijn. Mensen onderschatten wat de gevolgen kunnen zijn.

Er zijn meer mensen die uit een psychose komen of op een gesloten afdeling hebben gezeten. Die raken makkelijker weer verstrengeld in hun hoofd als ze structuur missen. Ik hoorde bijvoorbeeld een verhaal over iemand die al zijn geld had opgemaakt omdat hij dacht dat de wereld verging. Die was ook psychisch niet in orde.”

Wat kunnen anderen doen?

“Laat mensen die psychisch kwetsbaar zijn, weten dat ze serieus worden genomen. Doe even een belletje of stuur een mailtje en houd een vinger aan de pols. Ik wil wel eindigen met een positieve noot: gelukkig zie ik dat mensen er juist in een tijd van crisis voor elkaar zijn. Dat doet me goed. Ik hoop dat het niet te lang duurt en we de draad straks weer kunnen oppakken. En hopelijk leren we hier met zijn allen van en gaan we wat bewuster leven.” 

 

De naam van de geïnterviewde is om privacyredenen gefingeerd. 

Afbeelding: JR Korpa op Unsplash

Ook interessant!

Information about Corona in your own language (Dutch, English, Arabic and Tigrynia)

Information in English, Arabic and Tigrynia below Hieronder vind je belangrijke informatie over Corona in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrynia. Ken je iemand die de Nederlandse taal niet spreekt? Stuur het dan door. Waar kan ik informatie voor anderstaligen vinden? Pharos Op de website van Pharos staat informatie over gezondheid in verschillende talen. Op…

Coronahulp twitter NIEUW

(Corona)hulp nodig?

Het wordt weer donker buiten. De feestdagen komen eraan. De coronamaatregelen zijn weer aangescherpt… Voel je je alleen, of kun je hulp gebruiken? Weet dan dat er altijd mensen voor je klaarstaan. Gratis en voor iedere inwoner van Wageningen. Coronahulp Welsaam biedt je graag:  Een luisterend oor Contact met anderen is misschien niet altijd vanzelfsprekend.…

coronahulp

Fantastische hulp tijdens corona

In De Stad Wageningen van 1 dec 2021 een mooi interview met Christy, Djuna en Mariska. Zij vertellen over de hulp die ze elkaar geven tijdens deze coronaperiode. Je leest het hele artikel hieronder: