Psychische kwetsbaarheid

Coronamaatregelen als je psychisch kwetsbaar bent – ervaringsverhaal

Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben baat bij structuur en sociale contacten. Dit valt nu even helemaal weg en daardoor kan het goed mis gaan. Ik sprak vandaag Daphne (niet haar echte naam). Zij weet als geen ander hoe het is als het misgaat.

 “Ik denk dat weinig mensen hierbij stilstaan, onwetend zijn, dat vind ik jammer.”

Psychose en gedwongen opname

“Zeven jaar geleden had ik een psychose. Het was een heel heftige tijd waarin ik opdrachten kreeg van stemmen die veel van mijn vrijheden ontnamen. Ik werd gedwongen opgenomen. Dat betekent dat je achter een gesloten deur moet blijven en nergens naartoe mag. 

Tijdens mijn herstel kon ik bijna niet meer alleen zijn. Dat vond ik  zo eng dat het leven niet veel meer waard was. Gelukkig gaat het inmiddels heel goed. Ik heb nu weer genoeg om voor te leven.”

Coronamaatregelen zorgen voor minder structuur

“De coronacrisis betekent voor mij een leven waarin ik minder vrij ben, minder structuur heb en minder tot geen sociale contacten. Ik vind het vrij heftig om mee te maken omdat dit triggert wat ik in het verleden heb meegemaakt. 

Nu mijn regelmaat weg is, moet ik opschrijven wat ik allemaal moet doen. Anders heb ik de neiging om te gaan slapen om er even niet te zijn. Mijn psychiater geeft me tips en trucs en verschillende opdrachten om thuis te doen. Ik doe mijn best gestructureerd te leven, niet teveel nieuws kijken en probeer te genieten van de kleine dingen.”

“Zit niet zo te miepen”

“Ik ben me er heel erg van bewust dat deze tijd voor iedereen heftig is. Maar ik merk wel dat veel mensen niet beseffen dat binnen blijven en alleen zijn heftige consequenties kan hebben. Als ik dan van een vriendin hoor: “Zit niet zo te miepen, het is voor iedereen lastig,” dan doet dat pijn. Mensen onderschatten wat de gevolgen kunnen zijn.

Er zijn meer mensen die uit een psychose komen of op een gesloten afdeling hebben gezeten. Die raken makkelijker weer verstrengeld in hun hoofd als ze structuur missen. Ik hoorde bijvoorbeeld een verhaal over iemand die al zijn geld had opgemaakt omdat hij dacht dat de wereld verging. Die was ook psychisch niet in orde.”

Wat kunnen anderen doen?

“Laat mensen die psychisch kwetsbaar zijn, weten dat ze serieus worden genomen. Doe even een belletje of stuur een mailtje en houd een vinger aan de pols. Ik wil wel eindigen met een positieve noot: gelukkig zie ik dat mensen er juist in een tijd van crisis voor elkaar zijn. Dat doet me goed. Ik hoop dat het niet te lang duurt en we de draad straks weer kunnen oppakken. En hopelijk leren we hier met zijn allen van en gaan we wat bewuster leven.” 

 

De naam van de geïnterviewde is om privacyredenen gefingeerd. 

Afbeelding: JR Korpa op Unsplash

Ook interessant!

overhandigen laptops

Gebruikte laptops en tablets voor online lessen

De scholen blijven tot en met de meivakantie gesloten en de meeste kinderen krijgen thuis online onderwijs. Maar niet alle kinderen kunnen de lessen volgen, omdat er in hun gezin geen laptop of tablet aanwezig is. Daarom is in Wageningen een actie gestart om gebruikte laptops en tablets in te zamelen. Sandra Laurens en haar…

Two cups of coffee on a wooden table, the girl holds in her hand one cup of coffee in the background. A photo indicates a meeting of people and a joint pastime

Waar kan ik terecht ondanks de maatregelen tegen het Coronavirus?

Geopend Ben je verkouden, heb je last van je keel, of heb je koorts? Dan vragen we je nadrukkelijk om thuis te blijven. Stadsatelier Ons HuisHarnjesweg 84 Wat? De strengere voorschriften betekenen voor de DACT (dagbesteding) dat we maximaal 3 deelnemers per dagdeel kunnen ontvangen. Om tegemoet te komen aan de vraag naar dagbesteding, worden…

koken voor kanjers

Koken voor Kanjers

Het zijn zware tijden voor de zorgverleners. Zij maken lange dagen in moeilijke omstandigheden, Hoe houden we deze coronakanjers vitaal? Zorgverleners moeten goed eten, maar komen door de corona soms niet toe aan koken of boodschappen doen. Daarom is Regilio Sterk gestart met Koken voor Kanjers. “Net zoals zoveel mensen zitten mijn vrouw Anne en…