771e79e4-9445-459f-8ede-6b9feeb522a1

“Mama, deze wil ik!”

Danielle (44) gaat vijf keer per jaar naar de Speelgoedbank. Voor dochters Fayenne (5) en Sterre (9) is dit een echt uitje. Hier mogen ze verschillende soorten speelgoed uitzoeken. “In het begin vond ik het heel schaamtevol om naar de Speelgoedbank te gaan. Maar misschien moeten mensen eens ervaren hoe het is om hier te komen.”

Ik tref Danielle op een donderdagmiddag, Fayenne is net uit school. Aan een laag tafeltje is ze in de weer met een look-a-like van Barbie met blauwe haren en intens hoge hakken. Die gaat straks vast mee naar huis. Als ik Fayenne vraag naar haar favoriete speelgoed reageert moeder Danielle: “Dat is Cubby, die we ook bij de Speelgoedbank vandaan hebben gehaald. Het is een grote beer die kan slapen en zingen”. “Maar hij mag niet mee naar bed!” roept Fayenne vanachter haar tafeltje. Danielle: “Onlangs is Fayenne’s step gestolen uit de tuin. Daarop deed ik een oproep op Facebook, dat mensen van andermans spullen af moeten blijven. Blijkbaar hebben ze dat bij de Speelgoedbank gelezen, want toen ik daar weer kwam, stond er een step klaar!”

Oordeel
Toen Danielle alleenstaande moeder werd, had ze niet meer de financiële middelen om nieuw speelgoed te kopen voor haar meiden. “Ik vond het heel schaamtevol om binnen te stappen, de eerste paar keer. Het idee dat je hulp krijgt van een ander, dat wil je eigenlijk niet. Ik was bang dat mensen mij zouden herkennen, en een oordeel zouden hebben over hoe erg ik financieel gezakt ben. Maar wanneer ik hier binnen kom zie ik hoeveel plezier de kinderen ervan hebben. Met de feestdagen is het extra fijn dat ik hier terecht kan voor speelgoed. Het is ongelooflijk hoeveel ze dan krijgen.”

Tweedehands
“Sterre vroeg in het begin nog weleens waarom ze tweedehands speelgoed krijgt, en geen nieuw speelgoed. Nu is ze eraan gewend, want de spullen zijn compleet en goed. Dat de medewerkers hier zo spontaan en gezellig zijn, helpt ook mee. Sterre wil niet eens naar binnen als Miranda (een van de vaste gezichten) er niet is. Zij en de anderen hebben altijd tijd voor een praatje. En ze houden rekening met de kinderen. In principe is er een beperkte tijd om speelgoed uit te zoeken, maar Sterre krijgt altijd extra tijd, omdat ze dat nodig heeft.”

Loyaliteit
De Speelgoedbank is hard op zoek naar nieuwe ruimte, omdat het huidige pand verkocht wordt door de eigenaar. Wat betekent dit voor Danielle en haar kinderen? “Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat het voor sommige kinderen echt verschrikkelijk zou zijn als er niets meer binnenkomt aan cadeautjes. Leg dat een kind maar uit, dat het niks meer krijgt. Mijn oudste zou intens verdrietig zijn. Niet alleen om de heb, maar ook om de loyaliteit van de mensen hier. Mijn kinderen zijn door het dolle heen als ze horen dat we naar de Speelgoedbank gaan.”

Alternatief
Is de kringloop een alternatief voor de Speelgoedbank? “Kringlopen zijn tegenwoordig best wel aan de prijs. Soms kan dat wel, maar lang niet altijd. Bij de Speelgoedbank kijken ze alles na, of het werkend en compleet is, dat is een groot voordeel. Mocht iets dan toch niet oké zijn, dan kan ik altijd even bellen. Voor je kind is het een enorme teleurstelling als iets niet werkt wanneer je thuiskomt.”

Fayenne speelt ondertussen nog steeds met haar blauwe Barbie. “Deze wil ik, mama!”. De kinderen mogen verschillende soorten speelgoed uitzoeken. Fayenne loopt een rondje en kiest een poppenstoeltje, een knuffel en een dagboek. Voor grote zus Sterre gaat er een doos Lego en een grote manege in de tas. Omdat die te groot is om mee te nemen, brengt Miranda die later nog even langs. Ongevraagde extra service.

“Misschien moeten mensen eens ervaren hoe het is om hier te komen. Er zijn hier niet alleen maar armoelopers, maar allerlei soorten mensen. Het kan je maar zo overkomen, dat je bij de Speelgoedbank terechtkomt. Als ze definitief moeten stoppen, zou dat voor de mensen die hier komen echt een probleem zijn.”

Over de Speelgoedbank
De Speelgoedbank is een plek waar mensen met een indicatie, op basis van een inkomensgrens, gratis speelgoed kunnen uitzoeken. Vijf keer per jaar zijn ze welkom met hun kind(eren). En met de feestdagen pakt de Speelgoedbank flink uit, want dan zijn er grote cadeaus. Dit zijn nieuwe producten die de winkel niet hebben gehaald, bijvoorbeeld omdat de doos beschadigd is. Een grote speelgoedfabrikant schenkt deze aan de stichting.

Ook interessant!

jamal2

“Sinds kort durft hij me aan te kijken”

Jamal Roskam (30) is onderzoeker bij de WUR maar bovenal maatje bij Humanitas. De meneer aan wie hij gekoppeld is vindt het moeilijk om contact te maken. “Ik ga mee naar buiten om de drempel minder hoog te maken. Inmiddels kijkt hij me in mijn ogen aan. Dat zijn grote stappen.” Jamal is vrijwilliger bij…

peppel2

“Bezoek is welkom, als het maar niet uit medelijden is”

Gijs van de Peppel (71) was tot voor kort een actieve man. Als fanatiek biljarter was hij vaak te vinden in Huis van de Wijk de Pomhorst. Op andere avonden beleefde hij zijn momenten in Bluesclub XXL. Tot een halfjaar geleden zijn ogen hard achteruit begonnen te gaan. “Ik kom mezelf steeds tegen.”Biljart Ik ontmoet…

tuin

Sociaal Tuinieren in Wageningen gestart door Present

‘Groen je mee?’ was de vraag. En een hele groep mensen, van student tot gepensioneerde, groendemee. In de Akeleistraat in de bloemenbuurt in Wageningen kregen een aantal tuintjes een make-over.Tuintjes van mensen die zelf hun tuin niet (meer) kunnen onderhouden. Op zaterdag 26 juni vond de pilot van het project Sociaal Tuinieren plaats. De initiatiefneemster,…