Kledingbank

Sinds de oprichting van Kledingbank Wageningen in februari 2010 zijn wij een nog altijd groeiende vrijwilligersorganisatie geworden voor inwoners van Wageningen en omstreken. Ons klantenbestand bestaat inmiddels uit ruim 800 klanten. De stijgende lijn in de inschrijvingen bij de Kledingbank laat zien dat er grote behoefte is aan de ondersteuning die wij bieden: het verstrekken van kleding aan mensen die het hard nodig hebben maar dit door onvoorziene omstandigheden momenteel zelf niet kunnen betalen.

Voor wie?
De kledingbank is er voor iedereen in en rond Wageningen die door omstandigheden zelf niet in staat is om (voldoende) kleding te kopen. Als vereiste voor inschrijving vragen wij een verwijsbrief van een instantie die de persoon of het gezin ondersteunt of een inschrijving bij de Voedselbank. Bij instanties kan gedacht worden aan schuldsanering, kerken, vluchtelingenwerk en andere maatschappelijke organisaties. Als aan deze vereiste wordt voldaan kan de aanvrager/gezin worden ingeschreven voor een periode van 3 jaar. Deze termijn wordt beschouwd als aanloopperiode om uiteindelijk zelf weer financieel te kunnen voorzien in kledingonderhoud.
Elk jaar is opnieuw een verwijzing van een instantie nodig om ingeschreven te kunnen blijven.
Kledingbank Wageningen is er niet alleen voor eigen inwoners van Wageningen, maar ook voor inwoners van omliggende plaatsen waar geen kledingbank aanwezig is (o.a. Rhenen, Renkum, Oosterbeek, Heelsum en Doorwerth).

Werkwijze
Wij verstrekken per klant van de kledingbank 40 items per jaar, zoals kledingstukken, linnengoed, sportkleding, zwangerschapskleding, etc. Een gezin van bijvoorbeeld 5 personen kan dus 200 items meenemen. Mocht er vanuit de klant vraag zijn naar een specifiek item, bijvoorbeeld een winterdekbed, dan plaatsen wij een oproep op onze facebookpagina en hopen we op deze manier aan de vraag te kunnen voldoen. Het verstrekken van sommige kledingstukken is gemaximeerd, om iedereen bijvoorbeeld een winterjas te kunnen verstrekken.

Vrijwilligers
Al jaren werken wij met een vast team vrijwilligers. Een aantal vrijwilligers is verantwoordelijk voor het sorteren van kleding die wij van particulieren en organisaties gedoneerd krijgen. De kleding die aan onze vastgestelde eisen (schoon, netjes en onbeschadigd) voldoet, hangt gesorteerd in de winkel. Kleding die niet voor het seizoen geschikt is, wordt tijdelijk opgeslagen.
Vrijwilligers in de winkel zijn verantwoordelijk voor het klantcontact, het ophangen van kleding en de inrichting van de winkel. Ook verzorgen zij klantafspraken, registratie van kledinguitgifte, email en communicatie via website en facebook. Tevens proberen wij actief de relatie met winkels in Wageningen te onderhouden i.v.m. acties en restpartijen.

Kleding
Voor het uitgeven van kleding zijn wij volledig afhankelijk van gedoneerde kleding van particulieren en soms ontvangen wij restpartijen van winkels. Tijdens openingstijden van de Kledingbank kan door iedereen kleding gebracht worden, die wij verder sorteren en verwerken. Kleding die niet geschikt is voor de winkel doneren wij aan goede doelen.

Winkel
Wij zoeken momenteel een (verwarmde) winkelruimte van ongeveer 90 m2 met een aparte sorteerruimte met mogelijkheid tot opslag van gedoneerde kleding. Verder zouden wij graag beschikken over waterfaciliteit voor koffie/thee en sanitaire voorziening voor gebruik door de vrijwilligers. Een zelfstandig afsluitbare ruimte met daglicht heeft onze voorkeur.

Meer informatie

www.kledingbank-wageningen.nl 

Contactpersoon

Lourus Riemens