jon-tyson-hhq1Lxtuwd8-unsplash

#Durftevragen het nieuwe normaal?

Auteur: Tjitske Binkhorst – Odensehuis en VluchtelingenWerk

Indrukwekkend wat ik aan hulpaanbod in Wageningen – en in heel Nederland – op gang zie komen. Het nieuws kijkend schieten me de tranen van verdriet en van geluk in de ogen. Enerzijds een land dat plat komt te liggen, zieken, overledenen, economische gevolgen die niet te overzien zijn. Anderzijds de creativiteit en hulpvaardigheid die dit in iedereen wakker maakt.

Kwetsbaar 

Aanbod genoeg en nu de stroom met vragen op gang brengen. Dat die vragen er zijn, snappen we allemaal. Dat ze niet geuit worden weten we ook allemaal. Want waarom zou je hulp vragen? Neem mijn vader van bijna 89 en zijn partner van 80. Zij zijn nog kwiek en vitaal en doen altijd alles zelf. Afgelopen week beide flinke griep gehad; geen corona. En vandaag gaan ze even lekker naar de markt. ‘Ik hoest toch niet meer, ik kan toch niemand besmetten’ is het antwoord op mijn vraag of ze niet anderen iets kunnen laten doen. Ze hebben een enorm sociaal netwerk en zetten dat toch niet zomaar in. En wíllen mensen zich wel realiseren dat zij zelf kwetsbaar zijn en risico lopen?

Zo ook mijn dochter die briefjes rondbracht in de buurt voor vraag en aanbod. Er wordt gebeld en gemaild met ‘Wat een leuk initiatief, ik ben wel wat oud om iets te doen’ of ‘ik behoor tot de risicogroep, ga daarom niet naar buiten en kan niet zoveel betekenen’. OK? En heeft u dan een vraag? Mogen we u helpen?

Vraag-schaamte 

Er is tegenwoordig gelukkig een goede manier om over die ‘vraag-schaamte’ heen te stappen. Gebruik #durftevragen en je mag vragen wat je wil. Hoe gekker, hoe beter. Laten we met zijn allen stimuleren dat hulp vragen normaal is, zeker in deze bizarre tijd. Ik zag al een mooi initiatief langskomen. ‘Als iedereen die hulp nodig heeft een papier op het raam plaatst met tel nr en hulpvraag, kunnen de buren daarop inspringen’.

En gebruik gerust tel. 0317 – 413088 en coronahulp@welsaam.nl

Afbeelding: Jon Tyson on Unsplash

Ook interessant!

Information about Corona in your own language (Dutch, English, Arabic and Tigrynia)

Information in English, Arabic and Tigrynia below Hieronder vind je belangrijke informatie over Corona in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrynia. Ken je iemand die de Nederlandse taal niet spreekt? Stuur het dan door. Waar kan ik informatie voor anderstaligen vinden? Pharos Op de website van Pharos staat informatie over gezondheid in verschillende talen. Op…

Coronahulp twitter NIEUW

(Corona)hulp nodig?

Het wordt weer donker buiten. De feestdagen komen eraan. De coronamaatregelen zijn weer aangescherpt… Voel je je alleen, of kun je hulp gebruiken? Weet dan dat er altijd mensen voor je klaarstaan. Gratis en voor iedere inwoner van Wageningen. Coronahulp Welsaam biedt je graag:  Een luisterend oor Contact met anderen is misschien niet altijd vanzelfsprekend.…

coronahulp

Fantastische hulp tijdens corona

In De Stad Wageningen van 1 dec 2021 een mooi interview met Christy, Djuna en Mariska. Zij vertellen over de hulp die ze elkaar geven tijdens deze coronaperiode. Je leest het hele artikel hieronder: