casus 3 informele hulp

Formele en informele hulp bij taalbarrière

Deze casus laat zien hoe informele en formele hulp elkaar aanvullen. Christina van de Weijer, Conculent Informele Hulpverlening vertelt.

Taalbarrière tijdens doktersbezoek

Inwoner van Wageningen van buitenlandse afkomst vraagt hulp bij gesprekken met de arts. Meneer heeft ernstige lichamelijke klachten en krijgt hulp vanuit de thuiszorg voor medicatie en huishouding. Hij voelt zich vaak niet begrepen, machteloos en angstig wanneer hij iets wil uitleggen aanartsen en thuiszorg.

Een tolk als oplossing

Hij denkt dat een tolk hem kan helpen zijn gevoelens en gedachten beter te kunnen uiten. De coördinator VCW besluit op huisbezoek te gaan en mag vrijwilliger die actief is op het gebied van interculturele communicatie meenemen van meneer.

Meer aan de hand

Tijdens het huisbezoek blijkt dat niet de taal het hoofdprobleem is, maar dat andere oorzaken ervoor zorgen dat meneer zich niet prettig voelt. Hij leeft erg ge├»soleerd. Ook blijkt dat meneer ooit contact heeft gehad met een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE Veluwe.

Hulp voor meneer

In overleg met meneer is het contact met de cliëntondersteuner weer geactiveerd. Zij helpen meneer nu verder en tegelijkertijd is Humanitas traject is gestart om meneer ook wekelijks te ondersteunen.

Meer weten?

Christina van de Weijer, Consulent Informele Hulpverlening
Contact: christina@vcwageningen.nl
Afbeelding: Jason LeungonUnsplash

Ook interessant!

Happy diverse people together in the park

Samenwerking Informele punt, Vrijwilligerscentrum Wageningen en Startpunt: Stand van zaken

Auteur: Christina van de Weijer Samenwerking Informele punt en Vrijwilligerscentrum Wageningen Mantelzorg en Vrijwilligerscentrum Wageningen houden elkaar op de hoogte en verkennen elkaars expertisegebied. Dit doen we door: Gezamenlijk de workshop Samenspel formeel/informeel & mantelzorg van Movisie te volgen Baliemedewerkers te trainen in het herkennen van mantelzorgvragen De rol van expert informeel in het Startpunt te vervullen…

crowd-3513217_1920

Vrijwilligerscentrum Wageningen en POH Kortenoord werken samen tegen eenzaamheid

Na een bijeenkomst rondom eenzaamheid in 2019, is er een samenwerking tussen Vrijwilligerscentrum Wageningen en praktijkondersteuners (POH’s) in Kortenoord tot stand gekomen. Het Vrijwilligerscentrum neemt deel aan de werkgroep in samenwerking met POH’s om vervolg te geven aan de bijeenkomst rondom eenzaamheid. De samenwerking heeft een aantal punten van verbinding opgeleverd: Met een POH-er in…

casus 1 informele hulp

De kracht van Informele Hulp en samenwerking met het Startpunt/Wmo

Dit is een casus waarbij meerdere successen samenkomen. En waarbij de kracht van vrijwillige hulp, gewoon door aandacht te geven, tijd te nemen en echt contact te maken met de hulpvrager doorslaggevend kan zijn voor acceptatie van hulp. Christina van de Weijer, Conculent Informele Hulpverlening vertelt. Netwerk signaleert achteruitgang Mevrouw met NAH problematiek woont zelfstandig.…