dag_ontmoeting_VOD

Geen cijfers of cases, maar mensen

“Het gaat hier niet om cijfertjes of cases, maar om mensen,” zei burgemeester Floor Vermeulen tijdens de Dag van de Ontmoeting op zaterdag 21 mei. De bijeenkomst werd georganiseerd door Vluchteling Onder Dak (VOD) en had als doel om de burgervader, wethouders en raadsleden kennis te laten maken met VOD en de vluchtelingen die door de organisatie begeleid worden. Naast enkele leden van de gemeenteraad waren ook de recent geïnstalleerde wethouders Maud Hulshof en Guido van Vulpen aanwezig.

Met een interactieve inleiding liet bestuurslid Dorien de Jonge de aanwezigen met elkaar kennis maken. De persoonlijke gesprekken die al snel tussen de vluchtelingen en de volksvertegenwoordigers ontstonden, werden aan tafel en met een gedeelde maaltijd voortgezet. Bestuurslid Jack Boogers vertelde over het ontstaan van VOD, de missie van de organisatie, actuele ontwikkelingen en dilemma´s waar het team en bestuur dagelijks mee te maken hebben. Maar het sprekendst waren de verhalen van de vluchtelingen zelf.

Een Afghaanse jongedame stond op en vertelde aan de volle zaal hoe ze zeven jaar geleden als tienermeisje haar land ontvluchtte, en nu nog steeds wacht op duidelijkheid over haar vluchtelingenstatus. “In de oorlog raakte ik mijn kinderen kwijt. Ik weet niet waar ze zijn,” vertelde een andere dame in een mengeling van Frans, Nederlands en tranen. Een man beschreef aan de aanwezigen hoe belangrijk de ondersteuning vanuit VOD voor hem is: “Ik heb weer een dak boven mijn hoofd en voel mij als mens gezien.”

Elk mens telt. Dat is waarom VOD zich inzet voor vluchtelingen wiens eerste asielverzoek is afgewezen en van wie de landelijke voorzieningen worden stopgezet. VOD biedt juridische en maatschappelijke begeleiding, en voor de meest kwetsbare mensen ook huisvesting en leefgeld.

Wilt u meer weten: kom naar de informatie-avond op maandag 20 juni, 20.00 in de Bevrijdingskerk, of kijk op www.vodwageningen.nl.

Ook interessant!

Vrouwen blazen gekleurde confetti

Gezocht: Onafhankelijk expert (x/v/m) op het gebied van inclusie en diversiteit bij Welsaam

We willen bij Welsaam graag dat iedereen mee kan doen, praten en meebeslissen, en zich veilig voelt om dat te doen. Het gaat erom dat je erbij hoort, je gehoord en gezien voelt en je thuis voelt! Om dit te bereiken, heeft onze werkgroep Actieplan Inclusie een plan ontwikkeld. En nu? Een onafhankelijk expert aannemen…

integration-3527263_1280

Doe mee met Meewerkmaatje: bied vrijwilligerswerk voor statushouders

Meewerkmaatje biedt jouw organisatie de kans om samen te werken met statushouders. Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking tussen het Vrijwilligers Centrum Wageningen en Vluchtelingenwerk. Hoe werkt het? Meewerkmaatje draait om samenwerken en groeien. Een vrijwilliger die goed Nederlands spreekt, het meewerkmaatje, is de schakel tussen de statushouder en jouw organisatie. Zij gaan als…

informatiebijeenkomst

Welsaam organisaties betrokken bij noodopvang WICC hotel

Sinds begin dit jaar verblijven rond de 50 vluchtelingen in het WICC hotel. Verschillende vluchtelingenorganisaties zijn betrokken bij deze tijdelijke opvang. De verdeling kwam tot stand binnen de themagroep ‘Vluchtelingen’ van Welsaam.   De vluchtelingen die in het WICC verblijven zijn statushouder met een koppeling aan een gemeente. Dat betekent dat zij in de toekomst…