dag_ontmoeting_VOD

Geen cijfers of cases, maar mensen

“Het gaat hier niet om cijfertjes of cases, maar om mensen,” zei burgemeester Floor Vermeulen tijdens de Dag van de Ontmoeting op zaterdag 21 mei. De bijeenkomst werd georganiseerd door Vluchteling Onder Dak (VOD) en had als doel om de burgervader, wethouders en raadsleden kennis te laten maken met VOD en de vluchtelingen die door de organisatie begeleid worden. Naast enkele leden van de gemeenteraad waren ook de recent geïnstalleerde wethouders Maud Hulshof en Guido van Vulpen aanwezig.

Met een interactieve inleiding liet bestuurslid Dorien de Jonge de aanwezigen met elkaar kennis maken. De persoonlijke gesprekken die al snel tussen de vluchtelingen en de volksvertegenwoordigers ontstonden, werden aan tafel en met een gedeelde maaltijd voortgezet. Bestuurslid Jack Boogers vertelde over het ontstaan van VOD, de missie van de organisatie, actuele ontwikkelingen en dilemma´s waar het team en bestuur dagelijks mee te maken hebben. Maar het sprekendst waren de verhalen van de vluchtelingen zelf.

Een Afghaanse jongedame stond op en vertelde aan de volle zaal hoe ze zeven jaar geleden als tienermeisje haar land ontvluchtte, en nu nog steeds wacht op duidelijkheid over haar vluchtelingenstatus. “In de oorlog raakte ik mijn kinderen kwijt. Ik weet niet waar ze zijn,” vertelde een andere dame in een mengeling van Frans, Nederlands en tranen. Een man beschreef aan de aanwezigen hoe belangrijk de ondersteuning vanuit VOD voor hem is: “Ik heb weer een dak boven mijn hoofd en voel mij als mens gezien.”

Elk mens telt. Dat is waarom VOD zich inzet voor vluchtelingen wiens eerste asielverzoek is afgewezen en van wie de landelijke voorzieningen worden stopgezet. VOD biedt juridische en maatschappelijke begeleiding, en voor de meest kwetsbare mensen ook huisvesting en leefgeld.

Wilt u meer weten: kom naar de informatie-avond op maandag 20 juni, 20.00 in de Bevrijdingskerk, of kijk op www.vodwageningen.nl.

Ook interessant!

Diverse people with teamwork concept

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden

  Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…

overleg themagroep

Themagroepen Prettig Thuis en Veerkracht: niet alles hoeft nú

Hoe gaat het in je themagroep? Op de Drive vind je de notulen en de aanzet van de eerste jaarplannen van de andere groepen. Kijk gerust bij elkaar “af” ter inspiratie. Hoe vergaat het de andere themagroepen? Regelmatig praten we je bij op het gebied van organisatie en/of inhoud van de groepen. De twee themagroepen Prettig Thuis…

Diverse people with teamwork concept

Vacature Procesbegeleider Welsaam

Ben jij die verbindende procesbegeleider die meebouwt aan de doorontwikkeling van Welsaam als netwerkorganisatie?  In verband met het vertrek van de huidige procesbegeleider zijn we met spoed op zoek naar een ervaren verbindende en enthousiasmerende procesbegeleider voor een gemiddelde van 6 uur per week.  Wie ben jij? Je bent een ervaren, enthousiaste verbinder en bruggenbouwer.…