Kardinaal Alfrinkschool

Groep 9: Senioren uit de Tarthorst gaan naar de basisschool

Eind 2018 is er voor 65+’ers uit de Tarthorst en omgeving een groep 9 begonnen op de Kardinaal Alfrinkschool. Het is een plek waar ouderen elkaar wekelijks ontmoeten en over allerlei onderwerpen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Groep 9 stimuleert betrokkenheid tussen ouderen in Wageningen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid voor jong en oud om elkaar te ontmoeten. In 2019 is het initiatief voortgezet.

Herkenning schept een band

Ouderenwerker Barbara Finkensieper vertelt: “Bij groep 9 ontstaat de verbinding tussen de mensen van de groep, maar ook met andere ouderen in Wageningen. Dan komt er bijvoorbeeld iemand een diapresentatie houden over zijn oorlogsverleden. Dat geeft herkenning en schept een band.”

De groep let op elkaar

“Mensen leren er echt vrienden kennen. In de werkgroep zit mevrouw in die aan het dementeren is. Ze zit er gewoon bij en doet gewoon mee. Het is soms best lastig voor de anderen, maar ze wordt geaccepteerd en ze heeft mensen die naar haar omkijken.

Mensen letten goed op elkaar. Is er iemand ziek? Dan wordt er een kaartje gestuurd. Als iemand lang niet is geweest, dan bellen ze diegene op: “Waar blijf je?” Er wordt altijd actie ondernomen en gehoor gegeven aan een niet pluis-gevoel.”

Geïnspireerd door groep 9 in Noordwest

Groep 9 is opgezet in een samenwerking tussen ouderenwerker Barbera Finkensieper, wijkbewoner Lies Brouwer, Helen Kornet en ouderenadviseur Guur Tonneijck. Helen Kornet werd door ouderenadviseur Guus Tonneijck. Ze waren ge├»nspireerd door groep 9 op de scholen in Noordwest. “Het onderlinge contact is heel waardevol, er wordt veel gekletst en er zijn regelmatig sprekers van buiten. Maar ook de wisselwerking met de kinderen van de school is fantastisch. Het succes in Noordwest kan ook in andere wijken in een behoefte voorzien.” vertelt werkgroeplid Helen Kornet aan Stad Wageningen.

Kardinaal Alfrinkschool stelt zich betrokken op

Benoemenswaardig is de betrokkenheid die de basisschool toont voor de samenleving door haar deuren open te zetten voor dit initiatief. Medewerker Annemarie van den Berg vertelt hierover:”We hebben goede gesprekken gevoerd en het past prima bij onze school. Als school staan wij midden in de samenleving. We trekken regelmatig naar buiten, maar we zijn nu ook graag gastheer.”

Bron: Stad Wageningen

Ook interessant!

markt 17 kaartje

Vrijwilligers zien naar elkaar om in Markt 17

In de vele ontmoetingsplekken van Welsaam kennen de bezoekers en vrijwilligers elkaar. Ze zien naar elkaar om. Zo ook in Markt 17. Jaap de Graaff, coördinator van Markt 17 vertelt: Beterschapsbericht “In Markt 17 houden bezoekers en vrijwilligers elkaar in het oog. Als er iemand ziek is geworden, of is opgenomen in het ziekenhuis, is…

Gendris VCW rapportage

Vrijwilligerscentrum Wageningen

Drie medewerkers van Vrijwilligerscentrum Wageningen houden zich bezig met de match tussen vrijwilligers en organisaties, verenigingen of particulieren die vrijwilligers nodig hebben. Het begeleiden en toerusten van de vrijwilligers is een belangrijk onderdeel van hun werk. Feiten en cijfers Vrijwilligerscentrum Wageningen 400 Wageningse vrijwilligersorganisaties maken actief gebruik van de stedelijke vacaturebank. Zij zijn actief benaderd…

verhuizen wandelclub

Wandelclub in de Nude helpt verhuizen

De Huizen van de Wijk van Solidez huisvesten tal van clubs die door inwoners zijn ge├»nitieerd. Er wordt gedanst, gebiljart, gesjoeld en gewandeld. Deelnemers ontmoeten elkaar vaak wekelijks om hun hobby uit te oefenen en dat schept een band. De wandelclub die elke woensdag samenkomt in Huis van de Wijk De Nude, is een voorbeeld…