Hoe gaat het met jouw buurman? Een pleidooi om naar elkaar om te zien
Het stel aan de overkant komt nooit buiten. De kinderen van het gezin op de hoek zijn altijd alleen thuis. En je buurvrouw durft niet met anderen te praten omdat ze de taal slecht spreekt. In 2018 voelde 44% van de Wageningers zich soms eenzaam (CBS, 2018). Stel je voor, dat is bijna de helft van de mensen in deze stad. Hoe gaat het eigenlijk met jouw buurman?
Niet iedereen kan meekomen
Sommige mensen kunnen niet goed meekomen in de maatschappij en raken afgezonderd. Dit kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld ziekte of geldproblemen. Mensen die er alleen voor staan hebben meer kans op hart- en vaatziekten, depressie en andere geestelijke klachten. Kortom, genoeg redenen om iets te doen voor de mensen in jouw omgeving.
Een klein verschil maken is simpel
Bedenk dat je eigenlijk geen fouten kunt maken. Bel eens aan om een praatje te maken of bied aan om klusjes te doen. Soms help je door hulp te vragen. Dat klinkt gek, maar mensen vinden het fijn om iets voor een ander te doen. Zo sla je twee vliegen in één klap.
WELSAAM: iedereen hoort erbij en doet mee
Merk je dat iemand problemen heeft die ook jij niet kan overzien? WELSAAM is een samenwerking tussen 28 organisaties die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, erbij hoort en zichzelf kan ontwikkelen. Elke organisatie heeft experts die Wageningers weer op weg helpen. Bijvoorbeeld bij geldproblemen, moeite met inburgeren of problemen in het gezin. Maar ook bij het waarmaken van ideeën om jouw buurt prettiger te maken.
Met of zonder indicatie meedoenWie wil meedoen aan dagbesteding, heeft een indicatie nodig. Voor sommige mensen zorgt de administratieve rompslomp die daarbij komt kijken voor een drempel. Dat kan anders. Met DACT mogen Wageningers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt daarom zonder indicatie meedoen aan dagactiviteiten. In Stadsatelier Ons Huis wordt er geschilderd, gemozaïekt, genaaid, houtbewerkt en nog veel meer. Voor wie liever kookt is er plek bij het kookatelier van Huis van de Wijk De Nude. Meer weten? Contact: Ottelien Groenenberg (06 30 80 13 69) |
Ik doe iets terug voor de maatschappijDoor een hartinfarct en een herseninfarct zat Elly Duikuizen hele dagen thuis. Toen ze aan de slag kon bij Ons Huis, ging er een wereld voor haar open. “Ik zat te verpieteren op de flat waar ik woonde. Toen is me aangeraden om iets te gaan doen. Bij Ons Huis hoefde ik alleen de telefoon te beantwoorden. D├ít kon ik gelukkig nog. Hier krijg ik het gevoel dat ik nuttig ben en meehelp. Dat ik wat mankeer is vervelend, maar ik leer er nu mee dealen. Ik heb dat vooral te danken aan het geduld van de mensen hier. Het gaat echt stapje voor stapje. En ik merk dat ik alleen maar blijer wordt en me hier erg thuis voel. Het is niet voor niets Ons Huis.” Meer weten? Loop binnen in een van onze ontmoetingsplekken. |
Doe jij mee?
Iedereen is wel ergens goed in. Zet jij jouw talenten in voor de stad? Loop langs bij één van de ontmoetingsplekken, check de vacatures bij Vrijwilligers Centrum Wageningen in de Bblthk of begin gewoon een praatje met je buurman. Zo zorg jij samen met de organisaties van WELSAAM dat Wageningen een stad blijft waarin iedereen prettig (samen)leeft.
Bron: CBS, 2018
Afbeelding: Unsplash
Ook interessant!
Vacature: Secretariële Ondersteuning Welsaam (8 uur per week)
Ben jij een ervaren, georganiseerde kracht die energie krijgt van orde scheppen in een dynamische omgeving? En wil je bijdragen aan een sociale en inclusieve samenleving? Dan is deze vacature voor jou! Wat ga je doen? Je plant afspraken en notuleert vergaderingen voor Welsaam, zoals de 6-wekelijkse kerngroep vergaderingen en andere bijeenkomsten. Je beheert en…
Spel aan Huis leert ouder en kind spelen
Niet elke ouder is in staat zijn of haar kind spel of speelgoed aan te bieden. Voor deze gezinnen is er ondersteuning bij het spelen via het initiatief Spel aan Huis. Twintig weken lang komt er iemand thuis langs met een tas vol speelgoed. Door mentale, fysieke of financiële problemen is er soms weinig ruimte voor spel in de thuissituatie. Terwijl spelen voor kinderen een…
Pauzeweekend Odensehuis: mes snijdt aan twee kanten
Wageningen kent veel mantelzorgers die vaak dag en nacht klaarstaan voor hun ouder of naaste. Dat vraagt veel van hen. Om deze mensen een paar dagen te ontlasten organiseert het Odensehuis ongeveer twee keer per jaar een pauzeweekend. Het mes snijdt aan twee kanten: de deelnemers hebben een fijn weekend weg en de mantelzorgers hebben…