help-4955863_640

Hoe voer je een goed gesprek?

In een vorig artikel schreef ik over het belang van contact. Maar in deze tijden kan het lastig zijn om een goed gesprek met elkaar te voeren. Ik merk dat de vraag: “hoe gaat het met je?”, vaak beantwoord wordt met: “naar omstandigheden gaat het wel oké”. Ook de uitspraak “anderen hebben het toch echt zwaarder”, hoor ik vaak. Herken jij dat ook? Hieronder vertel ik hoe het gesprek ook anders kan!

Een goed gesprek voeren

Een goed gesprek voeren helpt tegen sombere gevoelens. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Onlangs verscheen er een artikel van Eos Wetenschap over dit onderwerp. Het artikel legt uit dat “hoe gaat het met je?”, geen goede openingsvraag is. Het zorgt namelijk voor standaard antwoorden. Een echt gesprek komt hierdoor niet op gang. Terwijl dat in deze tijden juist zo belangrijk kan zijn.

Ander soort vragen

Om tot een goed gesprek te komen, kan je betere een andere openingsvraag stellen. In het artikel zijn een aantal voorbeelden genoemd:

  • Wat heb jij vandaag gedaan om goed voor jezelf te zorgen?
  • Wat voor probleem zou jij graag willen oplossen?
  • Wat is een mooi verhaal (uit een boek, film of een gesprek) dat je onlangs geraakt heeft?
  • Welke nieuwe gewoontes heb jij sinds de coronamaatregelen ontwikkeld? Of heb je misschien een gewoonte doorbroken?
  • Naar welke plek zou jij het liefste toe gaan, als de coronamaatregelen opgeheven zijn?

Dit soort vragen kunnen leiden tot een goed gesprek. Een goed gesprek kan er vervolgens weer voor zorgen dat we dichter naar elkaar toe groeien.

Luisteren

Om een goed gesprek te voeren, is het ook belangrijk om goed naar de ander te luisteren. Toon interesse en belangstelling. Luister naar het antwoord dat gegeven wordt en probeer een vervolgvraag te stellen. En geef ook persoonlijke informatie over jezelf bloot. Dat kan eng zijn, maar je zult zien dat het verbindend werkt.

Weet jij nog andere goede vragen die je kunt stellen?

Afbeelding: Gerd Altmann via Pixabay

Ook interessant!

Ontwerp zonder titel (6)

Binnen een week 20.000 flyers in de bus bij inwoners Wageningen

Gisteren is de grootschalige actie gestart om flyers van Coronahulp Wageningen te verspreiden door de hele stad. Op de flyer is te lezen waar inwoners terecht kunnen met hulpvragen. Maar ook hoe ze hulp kunnen bieden. Meer dan 60 vrijwilligers hebben zich ingezet om alle inwoners van een flyer te voorzien. Heb jij nog geen…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …

Jet van Zuidland

Coronahulp – Onder de indruk van flexibiliteit van stellen in verwachting

Als er een kindje op komst is, dan is dat een bijzondere tijd. Samen met haar collega’s van Verloskundigenpraktijk De Bakermat, doet Jet van Zuidland er alles aan om zwangere vrouwen en hun partners ook in deze tijd te steunen. Natuurlijk gaat dat nu net even anders dan normaal. Ze werken veel met telefonische consulten…