help-4955863_640

Hoe voer je een goed gesprek?

In een vorig artikel schreef ik over het belang van contact. Maar in deze tijden kan het lastig zijn om een goed gesprek met elkaar te voeren. Ik merk dat de vraag: “hoe gaat het met je?”, vaak beantwoord wordt met: “naar omstandigheden gaat het wel oké”. Ook de uitspraak “anderen hebben het toch echt zwaarder”, hoor ik vaak. Herken jij dat ook? Hieronder vertel ik hoe het gesprek ook anders kan!

Een goed gesprek voeren

Een goed gesprek voeren helpt tegen sombere gevoelens. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Onlangs verscheen er een artikel van Eos Wetenschap over dit onderwerp. Het artikel legt uit dat “hoe gaat het met je?”, geen goede openingsvraag is. Het zorgt namelijk voor standaard antwoorden. Een echt gesprek komt hierdoor niet op gang. Terwijl dat in deze tijden juist zo belangrijk kan zijn.

Ander soort vragen

Om tot een goed gesprek te komen, kan je betere een andere openingsvraag stellen. In het artikel zijn een aantal voorbeelden genoemd:

  • Wat heb jij vandaag gedaan om goed voor jezelf te zorgen?
  • Wat voor probleem zou jij graag willen oplossen?
  • Wat is een mooi verhaal (uit een boek, film of een gesprek) dat je onlangs geraakt heeft?
  • Welke nieuwe gewoontes heb jij sinds de coronamaatregelen ontwikkeld? Of heb je misschien een gewoonte doorbroken?
  • Naar welke plek zou jij het liefste toe gaan, als de coronamaatregelen opgeheven zijn?

Dit soort vragen kunnen leiden tot een goed gesprek. Een goed gesprek kan er vervolgens weer voor zorgen dat we dichter naar elkaar toe groeien.

Luisteren

Om een goed gesprek te voeren, is het ook belangrijk om goed naar de ander te luisteren. Toon interesse en belangstelling. Luister naar het antwoord dat gegeven wordt en probeer een vervolgvraag te stellen. En geef ook persoonlijke informatie over jezelf bloot. Dat kan eng zijn, maar je zult zien dat het verbindend werkt.

Weet jij nog andere goede vragen die je kunt stellen?

Afbeelding: Gerd Altmann via Pixabay

Ook interessant!

Information about Corona in your own language (Dutch, English, Arabic and Tigrynia)

Information in English, Arabic and Tigrynia below Hieronder vind je belangrijke informatie over Corona in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrynia. Ken je iemand die de Nederlandse taal niet spreekt? Stuur het dan door. Waar kan ik informatie voor anderstaligen vinden? Pharos Op de website van Pharos staat informatie over gezondheid in verschillende talen. Op…

Coronahulp twitter NIEUW

(Corona)hulp nodig?

Het wordt weer donker buiten. De feestdagen komen eraan. De coronamaatregelen zijn weer aangescherpt… Voel je je alleen, of kun je hulp gebruiken? Weet dan dat er altijd mensen voor je klaarstaan. Gratis en voor iedere inwoner van Wageningen. Coronahulp Welsaam biedt je graag:  Een luisterend oor Contact met anderen is misschien niet altijd vanzelfsprekend.…

coronahulp

Fantastische hulp tijdens corona

In De Stad Wageningen van 1 dec 2021 een mooi interview met Christy, Djuna en Mariska. Zij vertellen over de hulp die ze elkaar geven tijdens deze coronaperiode. Je leest het hele artikel hieronder: