huizenvandewijk

Huis van de Wijk de Nude werkt aan dag- en arbeidsactivering

Het Huis van de wijk De Nude is, naast wijkcentrum/ontmoetingsplek, ook een Stadswerkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dag- en arbeidsactivering kunnen volgen.Samen met de begeleiders stellen deelnemers doelen die met regelmaat worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld. De werkzaamheden vinden plaats in het Kookatelier, bij het onderhoud van het pand en sinds kort ook in het Textielatelier: Textra. Helma Hollestelle, coördinator van De Nude, vertelt er meer over.

Textra

Textra biedt plek aan deelnemers die ingezamelde kleding sorteren, goede kleding helpen verkopen in het Huis van de wijk. Van kleding die niet meer te gebruiken is, worden nieuwe producten gemaakt. Denk aan tassen, portemonnees, cadeauverpakkingen. Ook andere materialen, zoals flessen, worden gerecycled tot cadeauartikelen.

In samenwerking met Pantarijn kunnen we een aantal dagdelen per week het winkelpand “Ruimte voor de binnenstad” in het centrum gebruiken om de gemaakte Textra producten, producten van lokale ondernemers en van leerlingen van het Pantarijn te verkopen. De winkel heet: Kado lokaal. Hier hebben leerlingen van het praktijkonderwijs en deelnemers van de Stadswerkplaats een leer/werkplek: etalage inrichten, klanten ontvangen en helpen, producten verkopen en inpakken.

Kookatelier

De verschillende ateliers maken het mogelijk om passende werkzaamheden te bieden waarin deelnemers kunnen doorgroeien. Bijvoorbeeld van assistent kok, verantwoordelijk voor het wassen en snijden van groenten, naar de verantwoordelijkheid voor een gang in het menu en daarna een heel menu of een volledige catering.

Daarnaast kunnen deelnemers ervaring opdoen in het aansturen van een keukenploeg, leert men in een team samenwerken en kan met van en met elkaar leren. Binnen het Kookatelier zijn er deelnemers die zich richten op ontvangst van gasten, het inrichten van het restaurant, dekken van de tafels of opbouwen van het buffet. In 2019 zijn een tiental deelnemers van het Kookatelier uitgestroomd naar regulier werk, in en buiten de horeca.

Buurtklusbedrijf en buurtgroenbedrijf

Dit jaar starten ook de buurtbedrijven in de Nude: buurtklusbedrijf en buurtgroenbedrijf. Ook hier kunnen mensen begeleide dag- en arbeidsactivering volgen, samenwerkend met buurtbewoners.

Zinvolle dagbesteding bewoners van de COA

Sinds augustus 2019 zijn er ook bewoners van de COA actief in de Nude. Dit maakt het mogelijk te participeren in onze samenleving en de Nederlandse taal meer te kunnen oefenen. Deelnemers geven aan het erg fijn te vinden dat zij buiten de muren van de opvang komen en een zinvolle dagbesteding hebben.

Meer weten?

Helma Hollestelle, coördinator Huis van de Wijk De Nude

Contact: h.hollestelle@solidez.nl

Ook interessant!

Odensehuis

Odensehuis werkt samen met lokale organisaties

Het Odensehuis organiseert op dinsdag een Mee-eettafel waar mensen uit de buurt en deelnemers van het Odensehuis en hun naasten aan kunnen schuiven voor een gezamenlijk maaltijd tegen betaling. Voor de catering werkt Odensehuis samen met het Kookatelier, Brownies en Downies en een tweetal buurtcateraars. Meer weten? Contact: Louisa Bosker (louisa.bosker@odensehuisgelderland.nl)

De Impact Days VeluweZoom

Lokale ondernemingen op de Impact Days Wageningen

Thuis Wageningen heeft de Impact Days naar Wageningen gebracht. Samen met verschillende vrijwilligers en lokale duurzame ondernemers is dit initiatief van de grond gekomen. Op 21 november was de grote dag. Veluwezoom maakte een videoverslag van deze activiteit. De Impact Days hebben ertoe geleid dat Wageningers meer bewust zijn van de interessante sociale ondernemers die…