20180608_192013 - kopie

‘Ik mis het elkaar even zien’

Stichting Present koppelt groepen vrijwilligers die eenmalig iets goeds willen doen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Wilma Smilde runt met haar collega Margriet de stichting en vertelt over hoe zij Welsaam ervaart. “Ik mis het om elkaar even te zien. Maar de korte lijntjes, die zijn ondanks corona gebleven.”


Stenen

Je vindt Wilma één dag per week in Ons Huis. De overige uren werkt ze vanwege corona vanuit huis. “Dat is één van de positieve dingen van Welsaam; dat de locaties gemeenschappelijk zijn. Zo delen we de beschikbare ruimte zonder dat het toegeëigend wordt. Vanaf hier heb ik contact met hulpverleners, vrijwilligers en werf ik nieuwe groepen. Binnen Present is de inzet van vrijwilligers heel breed; het merendeel is student, maar we werken ook met bassischolen, gezinnen en kerken. In dit coronajaar zijn de groepen helaas klein; twee personen is de max die ik in mag zetten. Maar buiten corona schakel ik gerust een groep van zestig man in.”

Samenwerking
“Binnen Welsaam ben ik vooral betrokken bij het klussenketenoverleg. De organisaties die praktische klussen bij mensen thuis doen bundelen hierin hun krachten. Zo stemmen we onze projecten af met bijvoorbeeld Changemakers en Vrijwilligers Centrum Wageningen.
Afgelopen jaar verbaasde het me hoe snel de coronahulplijn stond. Binnen een paar dagen na de lockdown hadden we een telefoonlijn en een belteam. Dat kon heel makkelijk omdat Welsaam al bestond. In Ede ging dat heel anders, daar wilde elke organisatie zijn eigen coronaprogramma maken. Dankzij Welsaam is er minder concurrentie en zijn de lijntjes kort.”

Borrelen
Corona heeft bij alle partners invloed, zo ook bij Present. Wilma: “Naast het feit dat heel veel klussen niet door kunnen gaan of op veel kleinere schaal plaatsvinden, mis ik ook de informele borrelmomenten. Juist in de periode van het aanbestedingsproces zou het heel fijn zijn om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt. Überhaupt mis ik het elkaar even zien. Toch vind ik het positief dat er wel ontmoetingsmomenten zijn – al is het dan online.”

Balans
“Een uitdaging voor Welsaam is de balans houden tussen grote en kleine partijen”, vertelt Wilma. “We zijn met veel, en niet allemaal even groot. Maar de kleine organisaties moeten wel volwaardig mee kunnen doen. Anders gaan de grote partners het beleid bepalen en dat is niet de bedoeling van het samenwerkingsverband. Ik vind het heel positief zoals Christina van Vrijwilligers Centrum Wageningen ook een aantal kleinere partners standaard meeneemt in de processen.”

(On)zichtbaar
Wageningen barst van de mooie mensen. Wie is Wilma’s favoriet? “Al die mensen die onzichtbaar vrijwilligerswerk doen. Afgelopen weken heeft een vrijwilliger bij ons drie tuinen weer mooi gemaakt. Er zit veel kracht in wat deze mensen ongezien doen. Dat proberen we als Present te stimuleren, door mensen eenmalig een positieve ervaring met vrijwilligerswerk te geven. Dat is zinvol én effectief.”

Ook interessant!

WhatsApp Image 2021-05-06 at 11.23.57

Ontmoeting met autisme: ‘ook wij moesten improviseren’

Auti-café is niet zomaar een ontmoetingsplek voor mensen met autisme. “Wij bieden de plek en activeren” vertelt Karlijn Hermsen, die nu 1,5 jaar betrokken is bij auti-café. “De deelnemers bepalen verder zelf hoe de avond eruit ziet.”Digitaal Net als andere Welsaam partners moest ook auti-café met de komst van corona snel improviseren. De deelnemers ontmoeten elkaar…

Rinske de Vries

‘Ik ben realistische idealist’

Rinske privé In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur aan het fietsen of wandelen, bezig in mijn moestuin of posters aan het ontwerpen. Ik ben net afgestudeerd aan de WUR, deed bos- en natuurbeheer. Inmiddels ben ik verknocht aan Wageningen en hoop hier te kunnen blijven wonen. Daarnaast ben ik dol op…

Jaap de Graaff

“We zijn allemáál kwetsbaar”

Als coördinator van Inloopcentrum Markt 17 geeft Jaap de Graaff uitvoering aan de dagelijkse gang van zaken en de opbouw van een open en gastvrij inloopcentrum. Hij bewaakt dat bezoekers en vrijwilligers zichzelf kunnen zijn en tot hun recht komen en gebruikt daarbij de presentie-methodiek.  Jaap privé Wat ik in mijn vrije tijd doe? Mantelzorgen,…