20180608_192013 - kopie

‘Ik mis het elkaar even zien’

Stichting Present koppelt groepen vrijwilligers die eenmalig iets goeds willen doen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Wilma Smilde runt met haar collega Margriet de stichting en vertelt over hoe zij Welsaam ervaart. “Ik mis het om elkaar even te zien. Maar de korte lijntjes, die zijn ondanks corona gebleven.”


Stenen

Je vindt Wilma één dag per week in Ons Huis. De overige uren werkt ze vanwege corona vanuit huis. “Dat is één van de positieve dingen van Welsaam; dat de locaties gemeenschappelijk zijn. Zo delen we de beschikbare ruimte zonder dat het toegeëigend wordt. Vanaf hier heb ik contact met hulpverleners, vrijwilligers en werf ik nieuwe groepen. Binnen Present is de inzet van vrijwilligers heel breed; het merendeel is student, maar we werken ook met bassischolen, gezinnen en kerken. In dit coronajaar zijn de groepen helaas klein; twee personen is de max die ik in mag zetten. Maar buiten corona schakel ik gerust een groep van zestig man in.”

Samenwerking
“Binnen Welsaam ben ik vooral betrokken bij het klussenketenoverleg. De organisaties die praktische klussen bij mensen thuis doen bundelen hierin hun krachten. Zo stemmen we onze projecten af met bijvoorbeeld Changemakers en Vrijwilligers Centrum Wageningen.
Afgelopen jaar verbaasde het me hoe snel de coronahulplijn stond. Binnen een paar dagen na de lockdown hadden we een telefoonlijn en een belteam. Dat kon heel makkelijk omdat Welsaam al bestond. In Ede ging dat heel anders, daar wilde elke organisatie zijn eigen coronaprogramma maken. Dankzij Welsaam is er minder concurrentie en zijn de lijntjes kort.”

Borrelen
Corona heeft bij alle partners invloed, zo ook bij Present. Wilma: “Naast het feit dat heel veel klussen niet door kunnen gaan of op veel kleinere schaal plaatsvinden, mis ik ook de informele borrelmomenten. Juist in de periode van het aanbestedingsproces zou het heel fijn zijn om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt. Überhaupt mis ik het elkaar even zien. Toch vind ik het positief dat er wel ontmoetingsmomenten zijn – al is het dan online.”

Balans
“Een uitdaging voor Welsaam is de balans houden tussen grote en kleine partijen”, vertelt Wilma. “We zijn met veel, en niet allemaal even groot. Maar de kleine organisaties moeten wel volwaardig mee kunnen doen. Anders gaan de grote partners het beleid bepalen en dat is niet de bedoeling van het samenwerkingsverband. Ik vind het heel positief zoals Christina van Vrijwilligers Centrum Wageningen ook een aantal kleinere partners standaard meeneemt in de processen.”

(On)zichtbaar
Wageningen barst van de mooie mensen. Wie is Wilma’s favoriet? “Al die mensen die onzichtbaar vrijwilligerswerk doen. Afgelopen weken heeft een vrijwilliger bij ons drie tuinen weer mooi gemaakt. Er zit veel kracht in wat deze mensen ongezien doen. Dat proberen we als Present te stimuleren, door mensen eenmalig een positieve ervaring met vrijwilligerswerk te geven. Dat is zinvol én effectief.”

Ook interessant!

Burgemeester Floor Vermeulen onder de indruk van Welsaam (2)

Burgemeester Floor Vermeulen onder de indruk van Welsaam

Burgemeester Floor Vermeulen kwam woensdag 3 november 2021 samen met wethouder Leo Bosland langs bij Thuis voor een ontmoeting met Welsaam. Op deze manier maakte hij kennis met het samenwerkingsverband van bijna dertig organisaties in het sociaal domein van Wageningen. Efficiënt en verbindend Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Wageningen zoveel mogelijk kans krijgt…

meedoen_in_wageningen

Meedoen in Wageningen

In 2021 kwamen er diverse artikelen in De Stad Wageningen van Welsaam en Startpunt samen. Elke keer samen met één van de samenwerkingspartners, zoals Solidez. Hieronder leest u de artikelen terug. november 2021 – thema Eenzaamheid – met Markt 17 & Solidez september 2021 – thema Opvoeding – Tsoefiet en Koen: “Kijk en luister naar…

Machteld Speets Vrijwilligerscentrum Wageningen Projectcoördinator en Vertrouwenscontactpersoon (1)

“In het proces mag wat meer plezier zitten”

  Machteld privé Kayakken Aanstaande zaterdag ga ik een citytour kayakken door Amsterdam. Dat vind ik dus echt geweldig. Ik ben lid van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder. Het is een mooi voorbeeld van een bloeiende vereniging met bevlogen vrijwilligers. Wonen in een woongroep Ik woon in de woongroep in Noordwest. Ieder heeft zijn…