20180608_192013 - kopie

‘Ik mis het elkaar even zien’

Stichting Present koppelt groepen vrijwilligers die eenmalig iets goeds willen doen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Wilma Smilde runt met haar collega Margriet de stichting en vertelt over hoe zij Welsaam ervaart. “Ik mis het om elkaar even te zien. Maar de korte lijntjes, die zijn ondanks corona gebleven.”


Stenen

Je vindt Wilma één dag per week in Ons Huis. De overige uren werkt ze vanwege corona vanuit huis. “Dat is één van de positieve dingen van Welsaam; dat de locaties gemeenschappelijk zijn. Zo delen we de beschikbare ruimte zonder dat het toegeëigend wordt. Vanaf hier heb ik contact met hulpverleners, vrijwilligers en werf ik nieuwe groepen. Binnen Present is de inzet van vrijwilligers heel breed; het merendeel is student, maar we werken ook met bassischolen, gezinnen en kerken. In dit coronajaar zijn de groepen helaas klein; twee personen is de max die ik in mag zetten. Maar buiten corona schakel ik gerust een groep van zestig man in.”

Samenwerking
“Binnen Welsaam ben ik vooral betrokken bij het klussenketenoverleg. De organisaties die praktische klussen bij mensen thuis doen bundelen hierin hun krachten. Zo stemmen we onze projecten af met bijvoorbeeld Changemakers en Vrijwilligers Centrum Wageningen.
Afgelopen jaar verbaasde het me hoe snel de coronahulplijn stond. Binnen een paar dagen na de lockdown hadden we een telefoonlijn en een belteam. Dat kon heel makkelijk omdat Welsaam al bestond. In Ede ging dat heel anders, daar wilde elke organisatie zijn eigen coronaprogramma maken. Dankzij Welsaam is er minder concurrentie en zijn de lijntjes kort.”

Borrelen
Corona heeft bij alle partners invloed, zo ook bij Present. Wilma: “Naast het feit dat heel veel klussen niet door kunnen gaan of op veel kleinere schaal plaatsvinden, mis ik ook de informele borrelmomenten. Juist in de periode van het aanbestedingsproces zou het heel fijn zijn om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt. Überhaupt mis ik het elkaar even zien. Toch vind ik het positief dat er wel ontmoetingsmomenten zijn – al is het dan online.”

Balans
“Een uitdaging voor Welsaam is de balans houden tussen grote en kleine partijen”, vertelt Wilma. “We zijn met veel, en niet allemaal even groot. Maar de kleine organisaties moeten wel volwaardig mee kunnen doen. Anders gaan de grote partners het beleid bepalen en dat is niet de bedoeling van het samenwerkingsverband. Ik vind het heel positief zoals Christina van Vrijwilligers Centrum Wageningen ook een aantal kleinere partners standaard meeneemt in de processen.”

(On)zichtbaar
Wageningen barst van de mooie mensen. Wie is Wilma’s favoriet? “Al die mensen die onzichtbaar vrijwilligerswerk doen. Afgelopen weken heeft een vrijwilliger bij ons drie tuinen weer mooi gemaakt. Er zit veel kracht in wat deze mensen ongezien doen. Dat proberen we als Present te stimuleren, door mensen eenmalig een positieve ervaring met vrijwilligerswerk te geven. Dat is zinvol én effectief.”

Ook interessant!

vluchtelingenwerk_spreekuur

Vluchtelingenwerk helpt vluchtelingen uit Oekraïne

Het is al bijna zes weken oorlog in Oekraïne. Inwoners uit dat land vluchten. Ook in Wageningen zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Deels bij particulieren in gastgezinnen en sinds vorige week als noodopvang in Hotel WICC. Het is belangrijk dat zij de juiste informatie krijgen over hun verblijf in Nederland en in Wageningen.…

Marwah Mohammed en Shishay Tecle voor het kantoor van Vluchtelingenwerk aan de Markt.

“Wij verlagen de drempels”

Sinds vorig jaar heeft Wageningen twee cultuurverbinders. Marwah Mohammed en Shishay Tecle zijn zelf ooit gevlucht, nu helpen ze statushouders om te participeren in de Nederlandse samenleving. Maar ook om misverstanden bij instanties en organisaties weg te nemen. “Wij verlagen de drempels tussen verschillende culturen.” Marwah komt oorspronkelijk uit Jemen, Shishay uit Eritrea. Omdat zij…

inburgering

Inburgeren in de overgang – goede gesprekken en hoopvolle plannen

Sinds 1 januari 2022 hebben we een nieuwe wet, de Wet Inburgering 2021. De gemeente heeft nu een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Op uitnodiging van de gemeente Wageningen werkten verschillende collega’s van Welsaam samen in werkgroepen aan een veelomvattend procesplan om de nieuwe wet in Wageningen uit te voeren.…