Anneke Sijbrand spotlight

“Het is zó fijn om te kunnen zeggen: het kan wél, kom maar binnen”

 

Anneke Privé

Kastelenmoe en mooie dingen van ouwe troep

“Ik houd van kamperen in Frankrijk. Het liefst ergens waar het een beetje oud is. Al ben inmiddels wel kastelenmoe, ik heb er zoveel gezien. Verder maak ik graag kaarsen. Ik krijg van iedereen resten en giet dat in mallen. Eigenlijk maak ik mooie dingen van ouwe troep. Stenen, bloemen en laatst nog een lading kabouters. Ze worden op 3 plekken verkocht.”

Geen regeltjes, maar mensen

“Toen ik jong was, heb ik de sociale academie gedaan. Daarna werkte ik een tijd bij de sociale dienst in Utrecht als bijstandsambtenaar. Dat werk heeft me gevormd. Het zorgt ervoor dat ik kritiek durf te geven. Ik had daar collega”s die alleen maar met de regels bezig waren en niet met de mensen. Dat klopt niet, vind ik.

Voordat ik bij de Voedselbank begon had ik mijn eigen bedrijfje. Ik noem het ook wel: mijn gezin met 4 kinderen.”

Van Voedselbank Wageningen naar Voedselbank Nederveluwe

“Ik heb altijd geroepen: “Als er een Voedselbank in Wageningen komt, dan begin ik”. En dat heb ik 12 jaar geleden gedaan. Toen hier de Voedselbank begon, was het alleen voor inwoners Wageningen. Het was nog helemaal niet duidelijk hoeveel mensen het nodig hadden. Inmiddels is deze Voedselbank uitgegroeid naar 6 uitgiftepunten in de gemeenten Wageningen, Rhenen en Renkum. We hebben 255 klanten, waarvan 74 in Wageningen.”

Wie vrijwillig voor de Voedselbank werkt, is een goed mens

“De Voedselbank bestaat volledig uit vrijwilligers. We hebben zelfs een wachtlijst. Ik besef dat dat een luxe is. Je hoeft hier als vrijwilliger geen VOG te hebben, maar we hebben wel toelatingseisen en mensen ondertekenen een contract waarin staat dat ze respectvol omgaan met klanten. Het zijn stuk voor stuk leuke, no nonsense mensen, die keihard werken en plezier hebben in het werk. Ze komen uit de hele samenleving. Als je dit werk doet, kun je niet anders dan een goed mens zijn.”

Het kan wél

“Ik verzorg de intake van klanten. Wat ik mooi vind aan dit werk? Het is zó fijn om te kunnen zeggen: het kan wél, kom maar binnen. Als je om half 4 komt, dan ben ik er ook. Dan ken je vast iemand. Ik wil de drempel graag laag houden. Voor veel mensen is de stap naar hulp groot. Als iemand belt, dan weet je soms gewoon dat het niet anders meer kan. Mensen schamen zich er vaak voor dat ze van de Voedselbank gebruikmaken.”

Al het andere komt later wel

“Als ik merk dat de situatie kritiek is, dan vraag ik: “Red je het nog tot morgen?” En dan zorgen we dat we dezelfde dag nog een pakket maken. Al het andere komt later wel. Ik ga liever niet uit van fraude. Ik ben niet na├»ef en weet ik heel goed dat dat bestaat. Maar deze mensen hebben vaak al met zoveel bureaucratie te maken. Bijstand aanvragen duurt bijvoorbeeld soms wel 2 maanden. In die tijd ontstaan weer achterstanden en nieuwe schulden.”

Samenwerking met Welsaam en het sociaal domein van Wageningen

“Een van mijn taken is het onderhouden van contact met hulpverleners. Ik werk al 12 jaar bij de Voedselbank. Bij sommige hulpverleners weet ik gewoon: als die belt, dan is het echt nodig. Het formulier komt later wel. We hebben vaak goed contact met bewindvoerders, buurtmaatschappelijk werkers en de mensen van vluchtelingenwerk. Daarnaast zit ik bij een ontwikkeltafel over het voorkomen van schulden en armoede. Dat helpt echt voor de korte lijntjes met andere partijen en een aantal sociaal raadslieden.”

Wens voor meer samenwerking met de gemeente

“Iemand die in de schuldhulpverlening komt, heeft te maken met allerlei begeleiders vanuit de gemeente. Zij regelen wat nodig is voor hun klant. Doordat de Voedselbank niet bij hun pakket hoort, komen de cliënten vaak niet vanzelf bij ons. We zouden graag nog beter contact hebben met hulpverleners van de gemeente. De gemeente is namelijk een logische ingang voor onze klanten.”

Anneke ziet het volgende interview graag met

“Peter Daems, Sociaal Raadsman. Hij weet veel van beleid, regelingen en vooral van Wageningse hulpvragers. Dus weet hij wat er speelt in de Wageningse samenleving, zowel op het gebied van beleid als de uitwerking van dat beleid.”

Ook interessant!

WhatsApp Image 2023-10-19 at 21.18.27

In de spotlight – Esther van der Zee

“Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche” Esther van der Zee neemt na 7 jaar afscheid van Solidez en daarmee ook van haar rol als penvoerder van Welsaam. “Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche. Ik wil me blijven inzetten voor sociaal werk.” Samenwerken is een werkwoord “Eigenlijk is het wonderlijk…

Conny Hoitink (1)

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight

Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

image001

In de spotlight: Judith Taen

Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…