WhatsApp Image 2023-10-19 at 21.18.27

In de spotlight – Esther van der Zee

“Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche”

Esther van der Zee neemt na 7 jaar afscheid van Solidez en daarmee ook van haar rol als penvoerder van Welsaam. “Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche. Ik wil me blijven inzetten voor sociaal werk.”

Samenwerken is een werkwoord

“Eigenlijk is het wonderlijk we een samenwerkingsverband zijn, met zo’n grote diversiteit aan partijen. Het is fantastisch dat het ons is gelukt. We moeten er echt zuinig op blijven. Samenwerken is een werkwoord, net als in een relatie. Ik wil heel graag dat mensen daarin blijven investeren. Als je voor een gezamenlijke ambitie gaat, dan stijg je boven je eigen (organisatie-)belangen  uit.”

Autonomie voor alle Welsaampartijen

“In de eerste periode van Welsaam moesten we elkaar echt nog leren kennen. Er was angst dat organisaties hun autonomie kwijt zouden raken. Met behulp van Common Eye bepaalden we onze gezamenlijke ambitie. En we besloten ons zo light mogelijk te organiseren met behoud van eigen verantwoordelijkheid voor prestaties en resultaten van iedere organisatie en op basis van gelijkwaardigheid. Dat is een uniek concept.”

Solidez heeft verbindende rol

“Solidez heeft haar nek uitgestoken om alles via Solidez te laten verlopen, waaronder de financiering. Dat én ons brede aanbod waardoor Solidez in elke themagroep deelneemt, maakt ons de backbone van het samenwerkingsverband. Die rol wil Solidez graag blijven spelen en dat kan alleen op basis van vertrouwen.”

Geen rustige tijd

“In de afgelopen 7 jaar was eigenlijk nooit een rustig moment. Ik dacht steeds: ‘als we dit achter de rug hebben, dan komen we in rustiger vaarwater’. Maar dan kwam er wel weer een nieuwe uitdaging op ons pad, zoals Corona.

Vlak voor de aanbestedingen van gemeente Wageningen begonnen, was Solidez Renkum kwijtgeraakt en moest er gereorganiseerd worden. Toen kwam de roerige tijd van de eerste aanbesteding van de gemeente Wageningen. Omdat we bij Solidez op de uitvoering niet wilden inleveren, werd de ondersteuning minimaal. Het resultaat was dat ik manager, directeur bestuurder én penvoerder van Welsaam was. Dat was bijzonder pittig en intensief. Dit jaar ben ik maar eens begonnen met mijn uren bijhouden.”

Beeldhouwen en schrijven

“Ik ga eerst een tijdje niks doen. Dat is voor mij een grote uitdaging, want ik heb het niet in me om stil te vallen. Ik heb al jaren een half afgemaakt beeld in de schuur liggen, een albast.. Maar ik denk dat ik daar nu eindelijk weer aan toe kom.

En ik denk na over een boek over wat sociaal werkers tegenkomen in hun werk. De mensen die de beslissingen nemen zijn doorgaans nog nooit in aanraking geweest met sociaal werk. Het zou mooi zijn als ik een inspirerend boek van binnenuit kan schrijven.”

Investeren in samenlevingsopbouw

“Er is sprake van toename van armoede en kansenongelijkheid, van wantrouwen en polarisatie en meer mensen haken af doordat de samenleving zo complex wordt. Mensen die het meest kwetsbaar zijn, hebben het kleinste netwerk. Ze moeten ergens op terug kunnen terugvallen. De zorg wordt in de toekomst steeds minder betaalbaar. Daarom moet er geïnvesteerd worden in samenlevingsopbouw. Waardoor mensen elkaar kennen en omzien naar elkaar. Daarvoor is nu veel te weinig capaciteit. Ik hoop dat de gemeente meegaat in deze gedachte en er echt in wil investeren.”

Kracht van Wageningen

“Wageningen is een mooie stad met een warme en betrokken samenleving. Ik ken geen gemeente die meer vrijwilligers heeft dan de onze. Dat is echt een kracht. We merkten dat bijvoorbeeld tijdens Corona. Er waren toen veel meer aanbieders van hulp dan vragers. Bovendien worden mensen er blij van als ze iets voor een ander kunnen betekenen. Hoe kunnen we dat potentieel in de samenleving beter benutten?”

Samen meer dan de som der delen

“De maatschappelijke opgaven zijn zo complex dat niemand ze alleen kan oplossen. Ik heb me ooit voorgnomen, dat er voor iedereen een deur moet zijn voor als het even niet gaat en dan moet het ook niet uitmaken op welke deur je klopt. De partijen van Welsaam kennen elkaar en helpen mensen gemakkelijk naar de juiste deur. Door samen te werken ontstaan ook nieuwe ideeën en initiatieven. Samen zijn we meer dan de som der delen.”

Dankbaar

“Ik heb altijd in Welsaam geloofd, dat uitgedragen en er met heel veel enthousiasme voor gestaan en gestreden. We hebben een mooie reis gemaakt samen waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Ik ben dankbaar voor de plezierige samenwerking die we hebben gehad.”

Ook interessant!

Conny Hoitink (1)

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight

Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

image001

In de spotlight: Judith Taen

Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…

Pas als je dingen anders durft te doen, kun je de wereld veranderen. – Jesper Broekhof in de spotlight

Maak kennis met Jesper Broekhof. Sinds november vorig jaar is hij Impact Strateeg bij Thuis Wageningen. En vanaf deze maand staat hij naast Esther van der Zee in de rol van penvoerder* van Welsaam. Hoog tijd om Jesper beter te leren kennen. Jesper privé  Gezin Sinds 6 jaar woon ik samen met Ninke en onze…