
Pas als je dingen anders durft te doen, kun je de wereld veranderen. – Jesper Broekhof in de spotlight
Maak kennis met Jesper Broekhof. Sinds november vorig jaar is hij Impact Strateeg bij Thuis Wageningen. En vanaf deze maand staat hij naast Esther van der Zee in de rol van penvoerder* van Welsaam. Hoog tijd om Jesper beter te leren kennen.
Jesper privé
Gezin Sinds 6 jaar woon ik samen met Ninke en onze 2 dochters (Linde -7- en Flore -4-) in Wageningen. Dit doen we met veel plezier. Ninke werkt ook in Wageningen in de zorg. Sporten Ik ben altijd een voetbaljongen geweest. Toevallig was ik bij Stadion De Wageningse Berg en als ik dan zo’n kantine in loop, dan voel ik me meteen thuis. Ik voetbal in mijn vrije tijd bij SKV hier in Wageningen. Ook ben ik wandelvrijwilliger in het Odensehuis. Texel Met mijn gezin ga ik graag op pad. We kunnen heel goed vakantie vieren met zijn vieren. Via familie kunnen we altijd terecht in een vakantiehuisje op Texel, dat voelt als ons tweede thuis. Als ik er aan toe kom, dan lees ik daar graag. Ik ben erg fan van Paolo Giordano, maar eigenlijk lees ik alles. Muziek Ik heb mezelf geleerd om piano te spelen, dat vind ik leuk om te doen. Daar ook bij kunnen zingen, is stiekem een droom van mij. Misschien moet ik daar eigenlijk maar gewoon eens werk van maken. |
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Tijdens een vrijwilligersbijeenkomst kwam ik Elsje en Tutku tegen. Ik werkte als strategisch adviseur bij KPN en vanuit die rol ben ik Thuis gaan helpen bij de doorontwikkeling naar een sociale onderneming Burgerlijke ongehoorzaamheid was een eis voor mijn functie bij KPN. Dat vind ik een hele leuke. Bij Thuis heb ik dat ook nodig. Pas als je dingen anders durft te doen, kun je de wereld veranderen Juist op de plek waar je woont en de meeste invloed hebt. Daar geloof ik echt in.
Geluksmomenten bij Thuis
Werken bij Thuis vind ik ontzettend leuk. Het zijn de geluksmomentjes die het ‘m doen. Bijvoorbeeld als we tijdens een lunch met zijn allen tosti’s staan te maken en ik zie dat er spontaan contact ontstaat tussen verschillende mensen. Of laatst hing ik een jasje dat veel voor mij heeft betekend in de kledingruilhoek en iemand voor een sollicitatie. Dat doet me wel wat.
Welsaam voelt veilig
Via Thuis maakte ik kennis met Welsaam. De kerngroep voelde meteen veilig en vertrouwd. Inmiddels heb ik met verschillende Welsaampartners kennisgemaakt. Er is best een contrast tussen de verschillende organisaties van Welsaam. Ik heb nog lang niet iedereen ontmoet, maar dat komt. Op deze manier ontdek ik hoe mensen Welsaam ervaren en wat voor rol ik kan spelen in het samenwerkingsverband.
Diversiteit maakt krachtig
Het contrast binnen Welsaam is groot. Met grote partijen en kleinere vrijwilligersorganisaties. Alle 23 Welsaam partners hebben een sterke eigen identiteit en voegen daarom allemaal iets unieks toe aan Welsaam. De diversiteit van alle partijen maakt dat we een krachtige netwerkorganisatie zijn. Juist als we nog beter snappen hoe we deze talenten kunnen koppelen aan de impactdoelen van Welsaam.
Gezamenlijkheid is belangrijk
In de opwarmer tijdens de kick-off van de themagroepen, koos de grootste groep mensen voor het woord gezamenlijkheid als woord dat voor hen bij de toekomst van Welsaam paste. Dat is een duidelijk signaal waar we mee aan de slag kunnen. Wat is onze gezamenlijke identiteit? Hoe betrek en informeer je iedereen? Hoe werk en ontwikkel je samen met zoveel verschillende organisaties?
Identiteit en plezier
e werken de komende tijd bovendien naar een volwassen netwerkorganisatie toe. We zitten nu nog in de puberteitsfase, zei iemand laatst. Daar ben ik het wel mee eens. Bij een volwassen netwerkorganisatie hoort een duidelijke identiteit. Die identiteit zit ‘m in de gezamenlijkheid. En die moeten we echt samen vormgeven door dingen te dóen. Het inhoudelijke stuk is goed geborgd in de thematafels. Ik denk dat het helpt om bijvoorbeeld samen successen te vieren, plezier te hebben met alle 23 partijen hebben en te weten hoe het met elkaar gaat.
Voor iedere Wageninger
Ook naar buiten toe is onze identiteit belangrijk. Het zou mooi zijn als iedere Wageninger weet dat ze bijvoorbeeld via de huiskamers binnen Welsaam bij verschillende partijen terecht kunnen. Ik kan me voorstellen dat het voor inwoners fijn is om te weten dat zorg en welzijn gezamenlijk wordt geregeld. En dan hebben we natuurlijk ook nog de initiatievenondersteuning. Veel mensen willen graag iets betekenen voor Wageningen. Het is goed als ze weten
Gedragen besluiten
Thuis werken we met sociocratie 3.0. Dat betekent onder andere dat we veel tijd steken in het besluitvormingsproces. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het zorgt er juist voor dat je veel meer gedragen besluiten neemt, waar iedereen achter kan staan. Niet te verwarren met polderen trouwens. Ik geloof erin dat deze methode ook goed past voor Welsaam.
Jesper ziet het volgende interview graag met
Judith Taen van het Odensehuis!
*Op maandag 30 januari is Jesper aangewezen als tweede penvoerder van Welsaam. Dat besluit is genomen op basis van consent na een zorgvuldig proces in overleg met de bestuurders van de Welsaampartners en de kerngroep. Met twee penvoerders is de kwetsbaarheid van de rol een kleiner dan met één, is er een gedeelde verantwoordelijkheid en is er ruimte voor verdieping en verbreding van de rol.
Ook interessant!

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight
Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden
Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…

In de spotlight: Judith Taen
Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…