Jouwert van Geene

“Ik wil iedereen bedanken voor de geweldige samenwerking”

Al vanaf de eerste bijeenkomst in 2017 is Jouwert van Geene betrokken bij Samen Wageningen. Later, als procesbegeleider vanuit Spectrum, ondersteunde hij Welsaam bij de groei naar het samenwerkingsverband dat het nu is. Voor The Hunger Project is hij net begonnen als procesbegeleider van een internationale alliantie op het gebied van ondervoeding. Dat betekent dat hij stopt met zijn werkzaamheden voor Welsaam. Ik sprak Jouwert over het sociaal domein van Wageningen, zijn lessen bij Welsaam en zijn nieuwe baan.


Jouwert privé

“Naast het familieleven, vind ik het leuk om een filmpje te kijken. Op Netflix, maar ook in de bioscoop. Ik ben een echte alleskijker. Van horror, tot science fiction tot arthouse films, ik vind het allemaal leuk. Het enige wat ik écht niet leuk vind, zijn kostuumdrama’s.

Ik houd ook veel van boeken, het laatste boek dat ik las was Het Zoutpad. En ik zou meer muziek willen maken, mijn gitaar staat te verstoffen. 

Net als in mijn werk, houd ik me in mijn vrije tijd ook graag bezig met maatschappelijke dingen. Denk aan Extinction Rebellion en ik volg De Correspondent.”


Van ontwikkelingssamenwerking naar het sociaal domein

“Ik heb lang gewerkt in de ontwikkelingssamenwerking. Daar was ik niet per se klaar mee, maar ik dacht wel: er gebeurt veel in Nederland door de decentralisaties en participatiemaatschappij. Ik wilde dat gewoon meemaken en kijken hoe ik mijn steentje kon bijdragen. 

Ik wilde iets doen met procesbegeleiding in het sociaal domein en zat bij de bijeenkomsten van Samen Wageningen met die bril op. Al snel nam ik van nature de rol van facilitator op me. Ik had het voordeel dat ik geen enkel belang had, ik was neutraal.”

Van Samen Wageningen naar Welsaam

“Per toeval kwam ik bij Thuis terecht bij een ontbijtbijeenkomst voor initiatieven, georganiseerd door de Leefbaarheidsalliantie. Door Spectrum dus, een oude werkgever. Ik hoorde dat er vacatures waren en heb gesolliciteerd. Toen ik bij Spectrum begon, heb ik meteen gezegd dat ik het werk voor Samen Wageningen vanuit de leefbaarheidsalliantie wilde voortzetten. Later, toen er geld voor Welsaam kwam, werd procesbegeleiding een opdracht die ik vervulde vanuit Spectrum.

We hebben tijdens de aanbestedingen en de vorming van Welsaam in 2017 heel moeilijke beslissingen moeten nemen. Er zijn ook organisaties die niets hebben gekregen. Het was een pijnlijke oefening, maar ook de enige manier. En dat geloof ik echt. Het heeft ook een sterke band gecreëerd tussen een aantal partijen.”

“We zijn iets nieuws aan het doen, dat gaat niet vanzelf”

“Samenwerken met zoveel partijen en zoveel belangen, is soms gewoon een worsteling. Zoals Louisa Bosker weleens zegt: we zijn iets nieuws aan het doen, dus het is niet raar dat het niet vanzelf gaat. We zijn onder enorme druk van bezuiniging rechtstreeks richting de resultaten gegaan. Daardoor is er in de planning weinig rekening gehouden met het proces dat aan een goede samenwerking vooraf gaat en met geld voor het organiseren van de samenwerking. Bij Welsaam heb je gelukkig een aantal mensen die voor een positieve kracht zorgen. Dat is belangrijk en heb je nodig om verder te komen en door te gaan. Er gaat heel veel wel goed.”

Dit gaan we gewoon doen met zijn allen

“Nu met de pandemie zie je wat we hebben opgebouwd. Je ziet dat we sterker zijn en veel sneller iets hebben opgezet dan op veel andere plekken. Het is geweldig dat we de lijntjes met de gemeente en elkaar hebben. Tijdens het spoedoverleg begin maart wisten we: we staan voor een taak met zijn allen, namelijk de Wageningse samenleving hier doorheen helpen. En dit gaan we gewoon doen met zijn allen.”

Persoonlijke relaties en elkaar dingen gunnen

“Persoonlijke relaties en elkaar dingen gunnen is ontzettend belangrijk als je wil samenwerken. Dat lukt het best als je een gezamenlijk doel hebt. Geloof in de samenwerking zorgt ervoor dat mensen en organisaties over hun eigen schaduw heen stappen. Ik heb me voorgenomen om in mijn nieuwe werk heel veel aandacht te besteden aan relatieopbouw en te achterhalen: waarom doe je mee? Het helpt om elkaar goed te begrijpen. 

Voor The Hunger Project begeleid ik een alliantie, net als bij Welsaam. Maar dan op het gebied van ondervoeding, vanuit 6 heel verschillende landen. Bangladesh, Burkina Faso, Mali, Zuid Sudan, Ethiopië en Oeganda. Kortgezegd richten we ons op het ter verantwoording roepen van lokale overheden. Komen ze afspraken na en zorgen ze goed voor hun inwoners, vooral om ondervoedig bij kinderen te voorkomen? 

Het is een alliantie met verschillende partners die al projecten hebben lopen in de landen. Net als bij Welsaam moeten de partners over de schaduw heen kunnen stappen en elkaar dingen gunnen.”

Uitdaging voor het sociaal domein: jongeren

“Wat ik nog veel hoor is dat de overgang van 18 jaar naar 25 jaar voor jongeren in Wageningen heel groot is. Er is weinig voor deze jongeren, ze worden op een gegeven moment een beetje aan hun lot overgelaten, en dat is soms zwaar. Daarnaast zie ik dat de relatie tussen studenten en andere Wageningers beter kan. Hoe vroeger je begint met het verbinden van studenten met de stad, hoe meer ze daarvan meenemen als ze blijven hangen. Ik vind dat Present en Changemakers heel goed werk doen omdat ze studenten laten zien wat je kunt betekenen voor de stad waarin je woont.”

Dialoog op buurtniveau is nodig

“Het is niet altijd zo gemakkelijk om te achterhalen wat inwoners nodig hebben. Ik vind het paternalistisch om te denken dat mensen “vraagverlegen” zijn. Er moeten gesprekken komen op buurtniveau en dan komt de vraag vanzelf boven water. Ik heb hoge verwachtingen van het project buurtgericht werken. Ik weet dat het ook heel lastig is. Je moet een heel grote groep mensen hebben die iets voor hun buren willen doen. Aan de andere kant: voor Coronahulp Wageningen hebben zich in no time 500 vrijwilligers opgegeven. Ik denk dat we het al best wel goed voor elkaar hebben in Wageningen. We beginnen niet bij 0.”

“Bedankt voor de geweldige samenwerking”

“Ik voel me heel verbonden met Samen Wageningen. Of ik actief blijf? Ik weet niet of ik daar tijd voor heb nu. Ook mijn werk in de wijk heb ik al een beetje afgebouwd al blijf ik actief bij Repair Café Noordwest. Ook ga ik Stem van Wageningen volgen. En ik ben groot fan van Thuis, ik hoop daar ook verbonden te blijven. Vind Thuis echt een juweel, van alle initiatieven in Wageningen. 

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor de geweldige samenwerking. Ik kom graag na de zomer het glas heffen bij een breed Welsaamoverleg. Succes met het prachtige werk!”

Ook interessant!

WhatsApp Image 2021-05-06 at 11.23.57

Ontmoeting met autisme: ‘ook wij moesten improviseren’

Auti-café is niet zomaar een ontmoetingsplek voor mensen met autisme. “Wij bieden de plek en activeren” vertelt Karlijn Hermsen, die nu 1,5 jaar betrokken is bij auti-café. “De deelnemers bepalen verder zelf hoe de avond eruit ziet.”Digitaal Net als andere Welsaam partners moest ook auti-café met de komst van corona snel improviseren. De deelnemers ontmoeten elkaar…

20180608_192013 - kopie

‘Ik mis het elkaar even zien’

Stichting Present koppelt groepen vrijwilligers die eenmalig iets goeds willen doen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Wilma Smilde runt met haar collega Margriet de stichting en vertelt over hoe zij Welsaam ervaart. “Ik mis het om elkaar even te zien. Maar de korte lijntjes, die zijn ondanks corona gebleven.” Stenen Je vindt…

Rinske de Vries

‘Ik ben realistische idealist’

Rinske privé In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur aan het fietsen of wandelen, bezig in mijn moestuin of posters aan het ontwerpen. Ik ben net afgestudeerd aan de WUR, deed bos- en natuurbeheer. Inmiddels ben ik verknocht aan Wageningen en hoop hier te kunnen blijven wonen. Daarnaast ben ik dol op…