
In de spotlight: Judith Taen
Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs.
Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact met mantelzorgers en samenwerkingspartners. Daarnaast houd ik me bezig met de PGB’s en andere regelzaken. Maar het contact met de mensen blijft het mooiste van het werk.”
Gastlessen
“Een van de leukste momenten in de week zijn de lessen met gastdocenten. Zij zijn heel enthousiast over hun eigen vak. Neem bijvoorbeeld Anneke Rot, zij is zo gepassioneerd over muziek dat ze de deelnemers al snel meekrijgt, al pratend over muziek en samen zingen ontstaat verbinding. Afgelopen week is er geboetseerd in een van de gastlessen. Na het vertellen van een verhaal mochten de mensen een monster creëren met klei. Soms geven bezoekers aan dat het net kinderkunst is. Maar als je goed kijkt zie je dat dat niet zo is. Het is altijd schitterend wat eruit komt. Los daarvan gaat het om het proces, niet om de uitkomst. Daar kun je dan weer mooi een gesprek over voeren met de deelnemers.”
Drempel
Odensehuis ontvangt regelmatig nieuwe deelnemers. Zo’n eerste dag op een nieuwe plek is niet altijd even makkelijk. Judith: “Sommige mensen denken dan, waar ben ik in beland? Het land van ziekte of dementie? Ze staan aan het begin van een reis. Iemand heeft hen geadviseerd om naar Odensehuis te komen en ze hebben besloten om te gaan. De meeste mensen ervaren best een drempel. Ik help hen samen met het team en de andere deelnemers om hier een nieuwe wereld voor zichzelf te creëren.”
Programma
Iedere dag in het Odensehuis ziet er grofweg hetzelfde uit. Na de inloop, koffie en thee komt de vakdocent, waarna de deelnemers een gastles krijgen. Na de lunch is er de mogelijkheid voor een wandeling. “Of het nou regent of niet; wij gaan gewoon naar buiten. Het middagprogramma is een keuzemenu. We vragen wie waar zin in heeft. Hier zijn de vrijwilligers en stagiairs aan zet. Aan het einde van de dag gaan de deelnemers hopelijk voldaan, maar vaak ook best moe naar huis.”
Unieke schakel
Zeker niet elke gemeente heeft een Odensehuis. Judith: “Dat is best een gemis. Er is veel goede zorg en welzijn in Wageningen, waarbij Odensehuis een unieke schakel is. Met onze eigen expertise en eigen plek. Ik zou het heel leuk vinden om collega’s van Welsaam te ontmoeten. De deur staat hier wagenwijd open voor wie langs wil komen. Je kunt bijvoorbeeld tussen 10:00 en 10:30 koffie komen drinken of een keer mee met de lunchwandeling.”
Ook interessant!

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight
Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

Pas als je dingen anders durft te doen, kun je de wereld veranderen. – Jesper Broekhof in de spotlight
Maak kennis met Jesper Broekhof. Sinds november vorig jaar is hij Impact Strateeg bij Thuis Wageningen. En vanaf deze maand staat hij naast Esther van der Zee in de rol van penvoerder* van Welsaam. Hoog tijd om Jesper beter te leren kennen. Jesper privé Gezin Sinds 6 jaar woon ik samen met Ninke en onze…

“In het proces mag wat meer plezier zitten”
Machteld privé Kayakken Aanstaande zaterdag ga ik een citytour kayakken door Amsterdam. Dat vind ik dus echt geweldig. Ik ben lid van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder. Het is een mooi voorbeeld van een bloeiende vereniging met bevlogen vrijwilligers. Wonen in een woongroep Ik woon in de woongroep in Noordwest. Ieder heeft zijn…