Machteld Speets Vrijwilligerscentrum Wageningen Projectcoördinator en Vertrouwenscontactpersoon (1)

“In het proces mag wat meer plezier zitten”

 

Machteld privé

Kayakken

Aanstaande zaterdag ga ik een citytour kayakken door Amsterdam. Dat vind ik dus echt geweldig. Ik ben lid van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder. Het is een mooi voorbeeld van een bloeiende vereniging met bevlogen vrijwilligers.

Wonen in een woongroep

Ik woon in de woongroep in Noordwest. Ieder heeft zijn eigen woning, maar we delen wel de wasmachines, schuur en een grote tuin. Ik vind tuinieren heel leuk, dus ik haal er m”n hart op.

Naast dat het erg leuk is, denk ik echt dat dit een oplossing is voor problemen in zorgland. Jong, oud, arm, rijk, Iedereen woont bij elkaar en ziet naar elkaar om.

Een goede werkdag

Op een leuke werkdag heb ik allerlei verschillende mensen ontmoet en gesproken. Van vrijwilliger tot ZZP”er tot ambtenaar tot ondernemer. Iedereen heeft een verhaal. Dat vind ik zo mooi. Ik wil niet afgezaagd klinken, maar zo is het wel. Ik leer heel veel van al die verschillende rollen, meningen en wegen om er te komen en iets te betekenen in deze maatschappij.

In- en uitzoomen

Soms moet je een stapje terug doen en jezelf afvragen: hoe is het nu? Ik vind het leuk en belangrijk om in- en uit te zoomen, ook voor Welsaam. Soms moet je in resultaten denken en soms kun je vanaf een afstand kijken.

Het sociaal domein is opgeknipt in 4 categorieën. Hoe verhouden die zich tot elkaar? En waar staat het sociaal domein in verhouding tot andere domeinen? Misschien is er ergens wel een lange wachtlijst voor vrijwilligers terwijl ergens anders een tekort is. Dat zie je alleen als je even afstand neemt.

Plezier is belangrijk

Ik vind het zó belangrijk dat we met plezier de dingen ondernemen. We hebben soms te maken met zware onderwerpen, maar in het proces mag wat meer plezier zitten.

Droom voor de Wageningse samenleving

Dat iedereen op z”n eigen manier z”n liedje kan zingen. Niet iedereen is systeem proof. En het aantal plekken waar die mensen in de luwte wat kunnen rondscharrelen neemt af.

Op kleine schaal werken we daaraan met Welsaam. We helpen bijvoorbeeld mensen aan een passende plek en lobbyen waar het kan voor bijvoorbeeld meer ruimte geven voor iets doen voor de stad.

Tweede droom

Ik heb nog een droom: een basisinkomen of zoiets. Daarvan gaat de kramp uit de samenleving en is er niet meer zo”n groot verschil in waardering tussen betaald en onbetaald werk.

Je kan bij Machteld terecht voor:

  • Alles wat te maken heeft met signaleren
  • Meedenken over het werven van vrijwilligers en vrijwilligersbeleid
  • Alle ins en outs van vrijwilligerswerk. Denk aan verzekeringskwesties, uitkering, voorbeelddocumenten, gratis VOG aanvragen, vergoedingen enz.
  • Contacten binnen en info over Welsaam
  • Meedenken over uitvoeren van het VN-verdrag handicap
  • Vertrouwenscontactpersoon

Oproep aan partners: heb je klussen?

Op de Wageningse Berg (AZC) zijn er honderden mensen in de bloei van hun leven die moeten wachten op een verblijfsvergunning. Sommigen willen graag wat doen. Weet je klussen? Graag! Liefst eenmalige kleine klussen waarbij taal niet zo belangrijk is.

Machteld ziet het volgende interview graag met:

Mieke Duvalois van OBS de Nijenoord. Zij was heel actief betrokken bij de avonden van Samen Wageningen. Ik ben benieuwd hoe zij nu de samenwerking en voortgang van Welsaam ervaart en of ze nog leuke ideeën heeft.Wegens omstandigheden is Mieke niet in de gelegenheid voor een interview. Machteld kiest daarom voor: Irini Boxma, coördinator van Kind aan Huis.

Je bereikt Machteld via: machteld.speets@vcwageningen.nl

Ook interessant!

WhatsApp Image 2023-10-19 at 21.18.27

In de spotlight – Esther van der Zee

“Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche” Esther van der Zee neemt na 7 jaar afscheid van Solidez en daarmee ook van haar rol als penvoerder van Welsaam. “Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche. Ik wil me blijven inzetten voor sociaal werk.” Samenwerken is een werkwoord “Eigenlijk is het wonderlijk…

Conny Hoitink (1)

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight

Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

image001

In de spotlight: Judith Taen

Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…