Thijs Schaffers

“Ik ben een energiebom en dat slaat vaak aan bij jongeren”

Vlak voor de Corona-uitbraak sprak ik Thijs Schaffers over jongerenwerk in Wageningen. Om jullie zijn verhaal niet te onthouden, lees je hieronder het interview. 

Thijs privé

Kickboksen

Mijn hobby is kickboksen. Doordat ik ouder word, kom ik daar steeds minder aan toe. Daarom vind ik het echt heel tof dat ik mijn hobby hier in het jongerenwerk gebruik om vaardigheden en skills over te brengen.

Thijs over jongerenwerk 

Jongeren hebben behoefte aan gelijkwaardig contact

Wij jongerenwerkers bewegen ons in de vrijetijdssfeer van jongeren waardoor we op een gelijkwaardig niveau contact met ze hebben. Vanuit dat contact signaleren we vragen en kunnen we ze ondersteunen. Ik zit heus wel eens met mijn oren te klapperen. Dan denk ik: god, wat ben je aan het doen? Maar dat krijgen jongeren al zo vaak te horen. Ik praat met ze op hetzelfde niveau. “Hé vriend, je staat nou hier. Als ik er van een afstand naar kijk, dan heb je een aantal opties. Je moet zelf bekijken welke het beste is.” Dan leg ik ze de scenario’s voor.

Intens

Ik ben een energiebom en dat slaat vaak aan bij jongeren. Maar ik kan ook goed levelen tot het niveau van een rustiger persoon. En ik kom afspraken na en ben consequent. Er zijn heus wel eens momenten waarop ik bij een jongere merk: ik kom hier niet doorheen. Het helpt dat we samen zijn en mijn collega rustiger is dan ik, we sluiten op elkaar aan. 

Lastig

Het is moeilijk als je merkt dat een jongere geen hulp wil, terwijl je weet dat hij of zij daar wel bij gebaat is. Als de ander niet wil, dan moet ik het kunnen loslaten. Dat is soms lastig, maar er is altijd iemand anders die ik kan helpen. 

Kickboks en rap

Ik ben hier nog relatief nieuw en heb er door verschuivingen een tijdje alleen voor gestaan. Dat ging goed, maar je hebt dan geen tijd om nieuwe dingen te doen. Nu we met zijn tweeën zijn en het weer stabiel is, geef ik kickbokslessen. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met een rapper en een producer. Morgen maken we het draaiboek voor ons plan om met de jongeren een rap te maken. Het is heel gaaf, zo werk je ergens naartoe en heb je resultaat.

Taal anders, problematiek hetzelfde
Ik kom uit Brabant en heb hiervoor een tijd in Best gewerkt. In elke stad zie ik dezelfde groepen jongeren. De stadse “jongens van de straat” en de wat meer onbehouwen jongeren. Waar dan ook, in Amsterdam, in Eindhoven en hier in Wageningen is dat niet anders. De taal is misschien anders, maar de problematiek is hetzelfde. En de benadering ook. 

Brug slaan

Als ik naar Wageningen kijk, zie ik een stad die leeft. Er gaan ontzettend veel dingen goed. Maar ik zie ook dat er steeds meer hoogopgeleide mensen komen wonen. Dat is goed, maar het zorgt er ook voor dat er steeds minder plek is voor de “normale” Wageningers. Jongeren die in de bouw, of wat dan ook, werken, kunnen geen huis in Wageningen betalen. Er is een grote kloof tussen arm en rijk en laag- en hoogopgeleid. Dat heb je natuurlijk in alle universiteitssteden, maar omdat Wageningen klein is, is de invloed van de universiteit hier groter. Het zou mooi zijn als we groeien naar een stad waarin we een brug slaan tussen deze twee werelden. 

Alcohol

Wat me ook opvalt is dat er in Wageningen wat gemakkelijker gedacht wordt over alcohol. In Best hadden we een heel gerichte campagne: 40 dagen zonder alcohol. Bij dat project was jongerenwerk ook betrokken, en een huisarts, iemand van Novadic (vergelijkbaar met IrisZorg) en elk jaar een ander boegbeeld. In Wageningen doen we wel wat preventieve acties, bij scholen. Of voor ouders, maar voor mijn gevoel komen daar vooral mensen op af die er toch al mee bezig zijn. Uit cijfers van GGD blijkt dat alcohol in Wageningen een minder groot probleem is, dus misschien dat het beleid daarom summierder is. Maar ik weet niet of cijfers alles zeggen.

Met wie zou je het volgende interview graag zien?

Ik ben nog niet zo bekend met Markt 17. Juist daarom vind ik het leuk als het volgende interview met die partij wordt gedaan.

Contact

Je bereikt Thijs via: t.schaffers@solidez.nl

Ook interessant!

WhatsApp Image 2023-10-19 at 21.18.27

In de spotlight – Esther van der Zee

“Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche” Esther van der Zee neemt na 7 jaar afscheid van Solidez en daarmee ook van haar rol als penvoerder van Welsaam. “Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche. Ik wil me blijven inzetten voor sociaal werk.” Samenwerken is een werkwoord “Eigenlijk is het wonderlijk…

Conny Hoitink (1)

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight

Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

image001

In de spotlight: Judith Taen

Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…