mondkapjes (1)

“Juist nu is de minibieb zo leuk”

De gewone bibliotheek is dicht en bezorgt alleen nog maar. Maar geen nood, want Wageningen kent diverse minibiebs waar je nog terecht kunt. Zo zijn er met hulp van het Intiatievenfonds van Welsaam vorig jaar in de wijk Noordwest een aantal minibiebs opgericht. Kijk hier voor meer info. In deze biebs kun je boeken ruilen, meenemen en achterlaten. Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt er duidelijk meer gebruik van gemaakt.

Ook Geraldine Sinnema heeft zo’n minibieb, De Kleine bieb aan de Haven. Deze hangt nu ruim drie jaar bij haar woning in de Havenstraat, vlakbij de Grebbedijk. Het was een cadeau voor haar 50e verjaardag. “Ik had ooit ergens anders zo’n minibieb gezien. Aangezien ik een leesfanaat ben en enorm van boeken hou, ik heb zelfs ooit in een boekhandel gewerkt, wilde ik mijn boekenpassie graag met anderen delen. We hebben een mooi kastje laten maken bij een meubelmaker en vanaf het begin bleek mijn minibieb een schot in de roos.”

Ruim en divers aanbod
Zonder reclame te maken, werd de minibieb vanaf het begin namelijk goed gebruikt. “Ik hou elke dag even bij of er nog genoeg boeken liggen of dat het niet te vol wordt. Achter de voordeur ligt een reservevoorraad om aan te vullen. Op de onderste plank staan kinderboeken, voor de rest is er een ruim aanbod. Ook van goede recente boeken. Als ik thuiskom en ik zie dat iemand gebruik maakt van de bieb, dan maak ik altijd even een praatje. Er blijken veel vaste gebruikers te zijn, die het combineren met een wandeling. Ook bezoekers van de jachthaven en de camperplaatsen bij de haven zijn goede gebruikers. Mijn minibieb ligt op hun looproute naar het centrum.”

Leuke reacties in schriftje
In de minibieb ligt een schriftje waarin gebruikers een boodschap kunnen achterlaten. Daarin staan volgens Geraldine leuke reacties. “Sommige mensen schrijven op welk boek ze hebben meegenomen. Een student schreef dat ie op zijn eerste dag in Wageningen de minibieb ontdekte en nu helemaal fan is. En er is een buitenlandse gebruiker die de boeken uit mijn bieb gebruikt om Nederlands te leren. Dat is toch geweldig!”

Meer behoefte aan verstrooiing
Geraldine merkt dat haar minibieb sinds het uitbreken van de coronacrisis nog populairder is geworden. “Ik zie duidelijk dat er meer gebruik van wordt gemaakt dan in andere jaren. Opvallend is ook dat het leesgedrag veranderd. Er worden meer makkelijk leesbare boeken zoals thrillers, bookazines en tijdschriften meegenomen. Mensen hebben blijkbaar meer behoefte aan verstrooiing. Het is fijn om te merken dat de minibieb in deze behoefte voorziet, ik lees de waardering van de gebruikers terug in het schriftje. ‘Juist nu is het zo leuk dat de minibieb er is’, schreef iemand vorige week. Uiteraard is het gebruik van de minibieb ook in deze tijden verantwoord. Er hangt een briefje met richtlijnen voor de gebruikers en ik maak het kastje elke dag goed schoon.” 

 

Ook interessant!

Information about Corona in your own language (Dutch, English, Arabic and Tigrynia)

Information in English, Arabic and Tigrynia below Hieronder vind je belangrijke informatie over Corona in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrynia. Ken je iemand die de Nederlandse taal niet spreekt? Stuur het dan door. Waar kan ik informatie voor anderstaligen vinden? Pharos Op de website van Pharos staat informatie over gezondheid in verschillende talen. Op…

Coronahulp twitter NIEUW

(Corona)hulp nodig?

Het wordt weer donker buiten. De feestdagen komen eraan. De coronamaatregelen zijn weer aangescherpt… Voel je je alleen, of kun je hulp gebruiken? Weet dan dat er altijd mensen voor je klaarstaan. Gratis en voor iedere inwoner van Wageningen. Coronahulp Welsaam biedt je graag:  Een luisterend oor Contact met anderen is misschien niet altijd vanzelfsprekend.…

coronahulp

Fantastische hulp tijdens corona

In De Stad Wageningen van 1 dec 2021 een mooi interview met Christy, Djuna en Mariska. Zij vertellen over de hulp die ze elkaar geven tijdens deze coronaperiode. Je leest het hele artikel hieronder: