mondkapjes (1)

“Juist nu is de minibieb zo leuk”

De gewone bibliotheek is dicht en bezorgt alleen nog maar. Maar geen nood, want Wageningen kent diverse minibiebs waar je nog terecht kunt. Zo zijn er met hulp van het Intiatievenfonds van Welsaam vorig jaar in de wijk Noordwest een aantal minibiebs opgericht. Kijk hier voor meer info. In deze biebs kun je boeken ruilen, meenemen en achterlaten. Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt er duidelijk meer gebruik van gemaakt.

Ook Geraldine Sinnema heeft zo’n minibieb, De Kleine bieb aan de Haven. Deze hangt nu ruim drie jaar bij haar woning in de Havenstraat, vlakbij de Grebbedijk. Het was een cadeau voor haar 50e verjaardag. “Ik had ooit ergens anders zo’n minibieb gezien. Aangezien ik een leesfanaat ben en enorm van boeken hou, ik heb zelfs ooit in een boekhandel gewerkt, wilde ik mijn boekenpassie graag met anderen delen. We hebben een mooi kastje laten maken bij een meubelmaker en vanaf het begin bleek mijn minibieb een schot in de roos.”

Ruim en divers aanbod
Zonder reclame te maken, werd de minibieb vanaf het begin namelijk goed gebruikt. “Ik hou elke dag even bij of er nog genoeg boeken liggen of dat het niet te vol wordt. Achter de voordeur ligt een reservevoorraad om aan te vullen. Op de onderste plank staan kinderboeken, voor de rest is er een ruim aanbod. Ook van goede recente boeken. Als ik thuiskom en ik zie dat iemand gebruik maakt van de bieb, dan maak ik altijd even een praatje. Er blijken veel vaste gebruikers te zijn, die het combineren met een wandeling. Ook bezoekers van de jachthaven en de camperplaatsen bij de haven zijn goede gebruikers. Mijn minibieb ligt op hun looproute naar het centrum.”

Leuke reacties in schriftje
In de minibieb ligt een schriftje waarin gebruikers een boodschap kunnen achterlaten. Daarin staan volgens Geraldine leuke reacties. “Sommige mensen schrijven op welk boek ze hebben meegenomen. Een student schreef dat ie op zijn eerste dag in Wageningen de minibieb ontdekte en nu helemaal fan is. En er is een buitenlandse gebruiker die de boeken uit mijn bieb gebruikt om Nederlands te leren. Dat is toch geweldig!”

Meer behoefte aan verstrooiing
Geraldine merkt dat haar minibieb sinds het uitbreken van de coronacrisis nog populairder is geworden. “Ik zie duidelijk dat er meer gebruik van wordt gemaakt dan in andere jaren. Opvallend is ook dat het leesgedrag veranderd. Er worden meer makkelijk leesbare boeken zoals thrillers, bookazines en tijdschriften meegenomen. Mensen hebben blijkbaar meer behoefte aan verstrooiing. Het is fijn om te merken dat de minibieb in deze behoefte voorziet, ik lees de waardering van de gebruikers terug in het schriftje. ‘Juist nu is het zo leuk dat de minibieb er is’, schreef iemand vorige week. Uiteraard is het gebruik van de minibieb ook in deze tijden verantwoord. Er hangt een briefje met richtlijnen voor de gebruikers en ik maak het kastje elke dag goed schoon.” 

 

Ook interessant!

coronachackapp_digitaalhuis

Hulp nodig bij de CoronaCheck-app?

Heb jij hulp nodig bij het installeren van de coronacheck-app en het aanvragen van DigiD? Of spreek je mensen die hier hulp bij zoeken? Het Digitaalhuis biedt uitkomst: Er zijn de komende weken op bepaalde tijden vrijwilligers van het Digitaalhuis in de bblthk om te helpen. Bel de bblthk of kom langs om te horen…

Ontwerp zonder titel (6)

Binnen een week 20.000 flyers in de bus bij inwoners Wageningen

Gisteren is de grootschalige actie gestart om flyers van Coronahulp Wageningen te verspreiden door de hele stad. Op de flyer is te lezen waar inwoners terecht kunnen met hulpvragen. Maar ook hoe ze hulp kunnen bieden. Meer dan 60 vrijwilligers hebben zich ingezet om alle inwoners van een flyer te voorzien. Heb jij nog geen…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …