Lentecollege

Uitnodiging: Lentecollege ‘De Leefbare Stad’ (24 maart)

Wat maakt een stad leefbaar? En hoe vertaal je een maatschappelijke opgave als ‘gezondheid’ naar de fysieke omgeving? Kom voor antwoorden op deze vragen dinsdag 24 maart naar het lentecollege ‘De leefbare stad’. Sprekers op deze avond zijn dr. ir. Martijn Duineveld, universitair hoofddocent bij de WUR en Thomas Steensma van Adema Architecten.

Datum: Dinsdag 24 maart
Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Hotel De Nieuwe Wereld, Marijkeweg 5, Wageningen

Aanmelden

Deelname alleen na aanmelding en het aantal plaatsen is beperkt, dus meldt u snel aan via een e-mail naar omgevingswet@wageningen.nl. Geef daarbij in het onderwerp aan: ‘aanmelding lentecollege 24 maart’.

Sprekers

Thomas Steensma van Adema Architecten onderzocht wat het concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber (IPH.nl) kan betekenen voor het ontwerp van een stadswijk. Het spinnenweb voor Positieve Gezondheid werd door Steensma vertaald naar ruimtelijke thema’s. Bij elke pijler in zijn ruimtelijke vertaalslag staan concrete aanwijzingen ‘Kwaliteit van leven’ gaat bijvoorbeeld over toegang tot gezond voedsel en karakteristieke gebouwen die iets vertellen over je geschiedenis. En bij ‘sociaal-maatschappelijk functioneren’ gaat het om ontmoetingsplekken en met elkaar activiteiten kunnen ondernemen in de wijk. Vervolgens kleurde Steensma de plattegrond van Delfzijl-centrum in. ‘Waar staan dan die karakteristieke gebouwen? Waar is het groen? En op welke plekken kunnen mensen terecht voor zorg?’ Of dat wel of niet genoeg is, liet hij bepalen door de bewoners. Hij zocht bewoners daarvoor op in de wijk voor een straatinterview. Op basis van de bevindingen omschreef Steensma de stedenbouwkundige opgave voor de stad.

Dr. Ir. Martijn Duineveld is universitair hoofddocent bij de Cultural Geography Group Wageningen University. “De leefbaarheidsillusie: een pleidooi voor samen stad maken. Vaak denken we te weten wat goed is voor de leefbaarheid van een stad en wat niet. Echter, eenduidige relaties tussen de stad als fysieke omgeving en de leefbaarheid daarvan bestaan niet. Door onderzoek- en adviesbureaus gelegitimeerde voorstellingen over de positieve relaties tussen groen en gezondheid, erfgoed en lokale identiteit, economie en aantrekkelijkheid, et cetera kunnen ervoor zorgen dat het publieke debat over de toekomst van de stad in de kiem wordt gesmoord. Een leefbare stad is een stad waarin verschillende gebruikers van de stad gehoord worden over wat zij een leefbare stad vinden. De conflicten die daar onlosmakelijk mee verboden zijn, moeten niet worden gezien als een belemmering voor ambtenarij en politiek maar als een productief potentieel voor lokale democratie..”

Inspiratie

De gemeente wil samen met iedereen in Wageningen een visie maken op de bebouwde kom, met bijzondere aandacht voor de binnenstad. We hebben interessante sprekers gevraagd om op drie avonden lezingen te geven voor kennis en inspiratie voor iedereen. Elke avond heeft een eigen thema. Het laatste lentecollege is op donderdag 9 april en gaat over de Stad van de toekomst. We hopen u te zien op 24 maart en/of 9 april!

Afbeelding: Taken via Pixabay

Ook interessant!

examen maken

Een kijkje in het Nederlandse onderwijssysteem: Informatieavond voor ouders van vluchtelingen

Het Nederlandse onderwijssysteem kan een doolhof lijken voor nieuwkomers, vooral voor ouders van vluchtelingen die hun weg proberen te vinden in een nieuwe samenleving. Daarom hebben lokale organisaties de handen ineengeslagen om informatieavonden te organiseren, waar ouders kunnen leren over het complexe systeem en hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen. Twee avonden, veel vragen Gedurende…

Goed Gezelschap

’Goed Gezelschap’: Humanitas en Solidez Welzijn bundelen krachten tegen eenzaamheid

Humanitas en Solidez Welzijn laten zien wat samenwerking betekent in de strijd tegen eenzaamheid. Dat doen ze met het initiatief, ‘Goed Gezelschap,’ dat plaatsvindt op 7 maart in Huis van de Wijk De Nude. Het initiatief komt voort uit de samenwerking binnen de themagroep Veerkracht en Prettig Thuis van Welsaam. Corrie Kamphuis, coördinator van het…

WhatsApp Image 2023-11-08 at 17.16.44

Aftrap Broedplaats was een succes! “Dit is echt waar Welsaam over gaat.”

Met meer energie, een beetje meer verbondenheid én vier concrete conceptplannen om Welsaam verder te ontwikkelen liepen 14 Welsaamcollega’s na de aftrap van Broedplaats op dinsdagavond 7 november de deur van Thuis Wageningen uit. Het doel was om te komen tot activiteiten die bijdragen aan de kwaliteit van de samenwerking, het samenwerkingsverband en de medewerkers…