
Voorbeelden van Buurtgezinnen en Kind aan Huis
De medewerkers en vrijwilligers van Kind aan Huis en Buurtgezinnen komen tegemoet aan de hulpvraag van gezinnen. Irini Boxma en Leen Verhoeven, coördinatoren bij Kind aan Huis en Nanneke Keuter, coördinator bij Buurtgezinnen vertellen.
Hulp bij de gewone dingen
Irini “Met de programma”s Kind aan Huis, Buurtgezinnen en Voorleesexpress proberen we de gewone dingen zoals een spelletje doen, voorlezen, samen een kopje thee drinken en praten over moeder zijn te stimuleren. Bij gezinnen met een smalle beurs stimuleren we meedoen aan initiatieven als Ik Doe Mee fonds en delen we informatie over gratis activiteiten.”
Beter een goede buur dan een verre vriend
Nanneke: “Wat me het meest is bijgebleven? Dat zijn vaak de dingen die klein lijken, maar groot zijn. Bijvoorbeeld ÔÇïhoe twee buurvrouwen elkaar hebben gevonden via buurtgezinnen en nu steun aan elkaar hebben. Ze wonen letterlijk twee huizen van elkaar af maar kenden elkaar helemaal niet. Nu is het een van de goed lopende koppelingen.”
Afgezonderde jongens vinden bij elkaar wel aansluiting
Leen Verhoeven “Voordat we een vrijwilliger koppelen aan een gezin gaan we op huisbezoek om kennis te maken en te inventariseren wat de hulpvraag is. Ik had kort na elkaar twee van die bezoeken waarbij de moeders een beetje ondersteuning zochten bij de opvoeding van de kinderen. Bij beide gezinnen heb ik een vrijwilliger kunnen plaatsen, iedereen tevreden dus.
Maar ik had in de gesprekken gemerkt dat er in beide gezinnen sprake was van een kind dat zich nogal afzonderde, weinig aansluiting had op school, geen vrienden, enz. Ik heb beide ouders opnieuw opgezocht en voorgesteld deze twee jongens aan elkaar te koppelen, als ze daar voor open zouden staan natuurlijk. Zij spelen nu al een paar maanden wekelijks met elkaar!
Kinderen en tieners hebben maar een klein zetje nodig
Nanneke: “Na een kennismaking hebben zowel steun- als vraaggezin even de tijd om na te denken over de ontmoeting. Is er wel een click? Zie ik het zitten met deze mensen? Zo ging het ook met de twee tienermeiden die elkaar voor het eerst ontmoet hadden. Ik zou ze na een paar dagen opbellen. Maar zodra de deur dicht ging en we in de lift stapten kwam er al een app binnen bij een van de meiden. Ze hadden elkaars nummer al uitgewisseld en wilden weer afspreken. Voor kids en tieners hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn, met een klein zetje maken ze contact en dat kan zo waardevol voor ze zijn.”
Verbeterd vraaggestuurd aanbod door samenwerking
Nanneke: “Door Welsaam zit ik in het netwerk waar ik moet zijn. Het is een makkelijk platform om te verbinden met iedereen die te maken heeft met de zorg voor kinderen en jongeren. Het heeft er ook voor gezorgd dat we onderling goed afstemmen, niet doubleren. Dit scheelt uiteindelijk geld en inspanning met als resultaat dat een kind sneller de zorg krijgt die hij nodig heeft.”
Leen: “Dankzij Welsaam werken wij nu intensief samen met Buurtgezinnen en we hebben gemerkt dat we hierdoor veel meer maatwerk kunnen leveren. Het was voor ons ook gemakkelijker om het landelijke Home-Start te verlaten en zelfstandig verder te gaan onder de naam Kind aan Huis.”
Meer weten?
Contact Kind aan Huis: Irini Boxma (i.boxma@solidez.nl)
Contact Buurtgezinnen: Nanneke Keuter (nanneke@buurtgezinnen.nl)
Ook interessant!

Doe je digi-ding
Afgelopen maand is een nieuwe website gelanceerd: digidingen-desk.nl. Een website voor jongeren met informatie over het regelen van digitale overheidszaken. Jongeren krijgen tussen hun 14e en 21e steeds vaker te maken met digitale diensten van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een eigen DigiD, het terugvragen van inkomstenbelasting, of het aanvragen van studiefinanciering of…

Werkgroep Kansrijke Start Ede, Wageningen en Barneveld
Gerarda Homburg, teammanager Jeugdgezondheidszorg, en Sandra Mustert, strategisch adviseur Jeugdgezondheidszorg, vertellen: Samenwerking om kwetsbare zwangeren en hun kinderen een kansrijke start te geven De werkgroep Kansrijke Start Ede, Wageningen en Barneveld heeft de opdracht: “Kwetsbare zwangeren worden beter en sneller gesignaleerd en van de juiste interventies voorzien, opdat zo veel mogelijk zwangeren en kinderen een…