buurtgezinnen en kind aan huis

Voorbeelden van Buurtgezinnen en Kind aan Huis

De medewerkers en vrijwilligers van Kind aan Huis en Buurtgezinnen komen tegemoet aan de hulpvraag van gezinnen. Irini Boxma en Leen Verhoeven, coördinatoren bij Kind aan Huis en Nanneke Keuter, coördinator bij Buurtgezinnen vertellen.

Hulp bij de gewone dingen

Irini “Met de programma”s Kind aan Huis, Buurtgezinnen en Voorleesexpress proberen we de gewone dingen zoals een spelletje doen, voorlezen, samen een kopje thee drinken en praten over moeder zijn te stimuleren. Bij gezinnen met een smalle beurs stimuleren we meedoen aan initiatieven als Ik Doe Mee fonds en delen we informatie over gratis activiteiten.”

Beter een goede buur dan een verre vriend

Nanneke: “Wat me het meest is bijgebleven? Dat zijn vaak de dingen die klein lijken, maar groot zijn. Bijvoorbeeld ÔÇïhoe twee buurvrouwen elkaar hebben gevonden via buurtgezinnen en nu steun aan elkaar hebben. Ze wonen letterlijk twee huizen van elkaar af maar kenden elkaar helemaal niet. Nu is het een van de goed lopende koppelingen.”

Afgezonderde jongens vinden bij elkaar wel aansluiting

Leen Verhoeven “Voordat we een vrijwilliger koppelen aan een gezin gaan we op huisbezoek om kennis te maken en te inventariseren wat de hulpvraag is. Ik had kort na elkaar twee van die bezoeken waarbij de moeders een beetje ondersteuning zochten bij de opvoeding van de kinderen. Bij beide gezinnen heb ik een vrijwilliger kunnen plaatsen, iedereen tevreden dus.

Maar ik had in de gesprekken gemerkt dat er in beide gezinnen sprake was van een kind dat zich nogal afzonderde, weinig aansluiting had op school, geen vrienden, enz. Ik heb beide ouders opnieuw opgezocht en voorgesteld deze twee jongens aan elkaar te koppelen, als ze daar voor open zouden staan natuurlijk. Zij spelen nu al een paar maanden wekelijks met elkaar!

Kinderen en tieners hebben maar een klein zetje nodig

Nanneke: “Na een kennismaking hebben zowel steun- als vraaggezin even de tijd om na te denken over de ontmoeting. Is er wel een click? Zie ik het zitten met deze mensen? Zo ging het ook met de twee tienermeiden die elkaar voor het eerst ontmoet hadden. Ik zou ze na een paar dagen opbellen. Maar zodra de deur dicht ging en we in de lift stapten kwam er al een app binnen bij een van de meiden. Ze hadden elkaars nummer al uitgewisseld en wilden weer afspreken. Voor kids en tieners hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn, met een klein zetje maken ze contact en dat kan zo waardevol voor ze zijn.”

Verbeterd vraaggestuurd aanbod door samenwerking

Nanneke: “Door Welsaam zit ik in het netwerk waar ik moet zijn. Het is een makkelijk platform om te verbinden met iedereen die te maken heeft met de zorg voor kinderen en jongeren. Het heeft er ook voor gezorgd dat we onderling goed afstemmen, niet doubleren. Dit scheelt uiteindelijk geld en inspanning met als resultaat dat een kind sneller de zorg krijgt die hij nodig heeft.”

Leen: “Dankzij Welsaam werken wij nu intensief samen met Buurtgezinnen en we hebben gemerkt dat we hierdoor veel meer maatwerk kunnen leveren. Het was voor ons ook gemakkelijker om het landelijke Home-Start te verlaten en zelfstandig verder te gaan onder de naam Kind aan Huis.”

Meer weten?

Contact Kind aan Huis: Irini Boxma (i.boxma@solidez.nl)

Contact Buurtgezinnen: Nanneke Keuter (nanneke@buurtgezinnen.nl)

Afbeelding: MI PHAM op Unsplash

Ook interessant!

perspectieffonds

Dit jaar nog extra budget nodig?

Het Perspectieffonds biedt je misschien uitkomt! Het perspectieffonds financiert namelijk vraaggerichte activiteiten, voorlichting en andere activiteiten in relatie tot de thema’s van Welsaam. Maar: dit potje van 2021 is nog niet leeg! Waarschijnlijk door de coronamaatregelen kwamen er maar weinig aanvragen binnen dit jaar. Het zou zonde zijn als er geld in het fonds blijft…

kelly-sikkema-V106bb1a9BY-unsplash (1)

Werkgroep Kansrijke Start Ede, Wageningen en Barneveld

Gerarda Homburg, teammanager Jeugdgezondheidszorg, en Sandra Mustert, strategisch adviseur Jeugdgezondheidszorg, vertellen: Samenwerking om kwetsbare zwangeren en hun kinderen een kansrijke start te geven De werkgroep Kansrijke Start Ede, Wageningen en Barneveld heeft de opdracht: “Kwetsbare zwangeren worden beter en sneller gesignaleerd en van de juiste interventies voorzien, opdat zo veel mogelijk zwangeren en kinderen een…

Happy diverse people together in the park

Samenwerking Informele punt, Vrijwilligerscentrum Wageningen en Startpunt: Stand van zaken

Auteur: Christina van de Weijer Samenwerking Informele punt en Vrijwilligerscentrum Wageningen Mantelzorg en Vrijwilligerscentrum Wageningen houden elkaar op de hoogte en verkennen elkaars expertisegebied. Dit doen we door: Gezamenlijk de workshop Samenspel formeel/informeel & mantelzorg van Movisie te volgen Baliemedewerkers te trainen in het herkennen van mantelzorgvragen De rol van expert informeel in het Startpunt te vervullen…