vriendschap oudere vrouwen

Vriendschap en ouderengymnastiek

Barbara Finkensieper is Ouderenwerker bij Solidez, voornamelijk in Huis van de Wijk De Pomhorst, Aan de hand van een casus legt zij uit hoe ze bijdraagt aan de doelen van Welsaam.

Gymnastieklessen

“Via haar POH (praktijkondersteuner huisarts) is de oudere mevrouw N. doorverwezen naar Solidez. Ze is mobiel, fietst nog zelf en weet ook de weg in Wageningen. Daarnaast wonen er nog 2 dames bij haar in de buurt van wie ik wist dat ze meedoen aan gymnastieklessen. We spraken daarom af om te kijken bij de gymnastiek.”

Koudwatervrees

“Ondanks dat we van tevoren samen naar Pieter Pauw zijn gefietst zodat ze kennis kon maken met andere deelnemers, kwam ze de eerste les niet opdagen. Nadat we een nieuwe afspraak maakten en ik nauw contact met haar hield, is ze wel gegaan. Die avond vertelde ze telefonisch dat ze de les als heel positief had ervaren.”

Sociaal contact en in de gaten houden

“Inmiddels komt mevrouw iedere les trouw. Via de docente hoor of ze is geweest. Daarnaast sluit ik aan bij de groep na afloop van de les voor het sociale praatje. Ik kom daar niet alleen voor haar, maar ook voor wat andere dames.”

Niets dan gym

“Ik wilde onderzoeken of ze zich wilde aansluiten bij de ouderenlunch in Ons Huis. De achterbuurvrouw van mevrouw is er actief als vrijwilliger, maar dat mocht niet baten. Mevrouw zag het niet zitten. De gymlessen waren voor haar voldoende. Ook het kerstdiner dat in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds wordt georganiseerd bij Van der Valk Veenendaal sloeg ze af.”

Nieuwe vriendschap

“Ondertussen viel het op dat het contact met mevrouw V.meer was dan met anderen. Ik vroeg de andere mevrouw of ze het zag zitten om samen met mevrouw N. naar het kerstdiner van Menzis te gaan. Dat wilde ze wel! Het begin van een mooie vriendschap.”

Meer weten?

Contact: Barbara Finkensieper (b.finkensieper@solidez.nl)

Afbeelding: eberhard grossgasteiger op Unsplash

Ook interessant!

IDO

IDO

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Wij…

oudere vrouw rapportage odensehuis

Buitengesloten echtgenoot van mevrouw met dementie vindt aansluiting

In het project Wageningen dementievriendelijk werkt het Odensehuis aan de ondersteuning van buurtinitiatieven rond een vraag of knelpunt van een bewoner, buurt of bestaand netwerk. Algemeen Coördinator Louisa Bosker legt in de volgende casus uit wat het Odensehuis doet om betrokkenheid te vergroten. Buitengesloten “Er werd een gesprek georganiseerd met de bewoners van de flat…