mantelzorgmaatje_solidez

‘Oh, wat gezellig, zal ik eens een lekker kopje thee maken?’

Op een zonnige donderdagochtend in augustus verzamelen we rond de eettafel in de lichte woonkamer van Corrie. Sarah van der Vlist (23) is masterstudent bos- en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Sinds april van dit jaar is ze mantelzorgmaatje. “Ik was bezig met mijn afstudeeronderzoek en merkte dat ik er wel iets bij kon doen,” vertelt Sarah. “Toen zag ik een oproep voor mantelzorgmaatjes van Solidez en zo ben ik erbij gekomen.” Corrie Roeper (67) is sinds 2018 vrijwilliger bij Solidez, eerst als mantelzorgmaatje, tegenwoordig als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg. Corrie: “Na mijn afstuderen als humanistisch geestelijk verzorger wilde ik graag vrijwilligerswerk gaan doen, iets met mensen, waarbij ik ook dingen uit mijn opleiding kon gebruiken.”

Solidez Welzijn biedt mantelzorgers de mogelijkheid om een mantelzorgmaatje aan te vragen. Wat doet een mantelzorgmaatje en hoe is het om een maatje van iemand te zijn?  Mantelzorg is hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Binnen de gemeente Wageningen is circa 1 op de 3 inwoners van 16 jaar en ouder mantelzorger. Zorg bieden aan een naaste is iets moois, maar kan ook zwaar en intensief zijn. Een mantelzorgmaatje is een vrijwilliger die zich inzet om de taak van de mantelzorger wat te verlichten. De vrijwilliger neemt niet de zorg over, maar is puur een maatje voor de hulpvrager. Gezelligheid en ontspanning bieden door een gesprek of iets leuks te doen, zoals samen puzzelen, koken of muziek luisteren, daar gaat het om. Je kunt er veel mee betekenen en je eigen blik mee verruimen!

Aanspaak

Sarah vertelt dat ze ongeveer eens per week een man van 92 bezoekt. Hij is dementerend, maar kan nog wel alleen wonen.  “Ik ga elke week een uurtje langs om te kletsen, zodat hij wat meer aanspraak heeft,” legt Sarah uit. “Zijn dochter, die de mantelzorg doet, is er een paar keer per week, maar ze woont niet heel erg dichtbij. Er zijn nog wat mensen van de kerk en een huishoudelijke hulp die langskomen, maar er blijven in een week soms wel één of twee dagen over waarop er niemand komt.” Een mantelzorgmaatje kan de hulpvrager ook meenemen voor een blokje om of het doen van een boodschap, zoals het geval bij Corrie. “De mevrouw die ik bezocht had veel last van haar rug. Voor haar was wandelen goed. Soms had ze er absoluut geen zin in en dan ga je niet tegen iemands zin in, maar soms vond ze het prima.”

Voldoening

Als Corrie en Sarah vertellen over hun ervaringen als maatje, valt me de voldoening op die in hun verhalen doorklinkt. Ik vraag ze waar dit precies in zit. Corrie: “Ik ontmoet mensen die ik anders niet ontmoet zou hebben. Mensen laten iets van zichzelf zien, hun kwetsbaarheid, maar ook de dingen die hun dierbaar zijn, belangrijk voor ze zijn, en dat is heel bijzonder, dat je daar deelgenoot van mag zijn. Ze delen iets en dat zijn soms voor mijn gevoel cadeautjes.”
Die interesse in de ander blijkt ook een belangrijke drijfveer voor Sarah. “Ik vind het sowieso wel leuk om met oudere mensen te praten. Als student zit je best wel in je studentenbubbel, dus dan is iedereen om je heen redelijk jong. En het is gewoon heel leuk om met oudere mensen te praten over hun ervaringen en over hoe het vroeger was. Hij is ook student geweest en dan hebben we het over zijn studententijd, een hele tijd geleden. Dat vind ik gewoon heel leuk. En om iets goeds te doen, iets voor iemand anders kunnen betekenen zeg maar. Dat vind ik goed, om niet alleen maar met je eigen dingen bezig te zijn, maar ook naar anderen om te zien.“

In de war

Hoe ervaren ze ondanks deze hulp op de achtergrond het contact met dementerende mensen? Sarah vertelt: “Ik merk als ik kom, vooral in de ochtend, dat hij heel erg in de war is en dan begrijpt hij niet wie ik ben. Maar hij slaat het wel ergens op, want als ik dan weer dingen over mezelf vertel dan is het van: “O ja, dat weet ik wel!” en dan vertelt hij nog weer iets over mij. Zo komen we er samen dan weer. Hij onthoudt dingen gewoon niet, maar dat is niet erg, dat ligt niet aan mij.” Corrie knikt instemmend. “Ja, de mevrouw bij wie ik kwam wist eigenlijk nooit wie ik was en tegelijkertijd was dat ook binnen vijf minuten weer vertrouwd: “Oh, wat gezellig, zal ik eens een lekker kopje thee maken?”.

Het feit dat ze geen familielid of andere naaste van de hulpvragers zijn, maakt volgens Corrie en Sarah het werk gemakkelijker. “Ik wil niet zeggen dat het nooit energie kost, maar het is relatief gemakkelijk, omdat je verder geen andere binding met mensen hebt,” stelt Corrie. “Ik heb ook wel gemerkt dat het mij juist energie geeft.” Is dit voor Sarah ook zo? “Voor de dochter of de zoon is het moeilijker. Voor hen is het hun vader die vroeger alles wist en voor mij is het gewoon een man die niet meer alles weet. Voor een ander zit daar een lading aan, voor mij is het helemaal niet erg.”

Begeleiding

Zowel bij Corrie als bij Sarah begon het traject als maatje met een kennismakingsgesprek met een medewerker van Solidez. Ook was er een kennismaking met de hulpvrager om te kijken of er een wederzijdse klik was. Daarnaast biedt Solidez trainingen aan. “En je kunt altijd bellen voor advies,” benadrukt Corrie. Sarah beaamt dat: “Ik vind het wel fijn dat ik het niet helemaal alleen doe. Als er iets is, kan ik iemand bellen.” Ze hebben ook contact met andere vrijwilligers. Corrie licht toe dat er een viertal ontmoetingsmiddagen en -avonden per jaar zijn, soms met een inhoudelijk programma, soms voor de gezelligheid en het uitwisselen van ervaringen. “Ik heb ook een maatje toegewezen gekregen om samen ervaringen uit te wisselen als er behoefte is,” vertelt Corrie.

Denk je erover om ook mantelzorgmaatje te worden? Dan is het advies van Corrie en Sarah: “Probeer het gewoon!”, zegt Corrie direct, vol overtuiging. Sarah is het met haar eens en vult aan: “Je kunt heel veel betekenen voor iemand, voor de zorgvrager, maar ook voor de mantelzorger. En het is leuk voor jezelf om je blik te verruimen; een gesprek met iemand aan te gaan, waar je normaal niet het gesprek mee aan zou gaan.”

 

Meer weten? Neem contact op met Solidez Mantelzorg via 0317-468818 of stuur een e-mail naar mantelzorgwageningen@solidez.nl.

 

Dit verhaal werd geschreven door Saskia Rijkenberg.

Ook interessant!

dag_ontmoeting_VOD

Geen cijfers of cases, maar mensen

“Het gaat hier niet om cijfertjes of cases, maar om mensen,” zei burgemeester Floor Vermeulen tijdens de Dag van de Ontmoeting op zaterdag 21 mei. De bijeenkomst werd georganiseerd door Vluchteling Onder Dak (VOD) en had als doel om de burgervader, wethouders en raadsleden kennis te laten maken met VOD en de vluchtelingen die door…

vluchtelingenwerk_spreekuur

Vluchtelingenwerk helpt vluchtelingen uit Oekraïne

Het is al bijna zes weken oorlog in Oekraïne. Inwoners uit dat land vluchten. Ook in Wageningen zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Deels bij particulieren in gastgezinnen en sinds vorige week als noodopvang in Hotel WICC. Het is belangrijk dat zij de juiste informatie krijgen over hun verblijf in Nederland en in Wageningen.…

Marwah Mohammed en Shishay Tecle voor het kantoor van Vluchtelingenwerk aan de Markt.

“Wij verlagen de drempels”

Sinds vorig jaar heeft Wageningen twee cultuurverbinders. Marwah Mohammed en Shishay Tecle zijn zelf ooit gevlucht, nu helpen ze statushouders om te participeren in de Nederlandse samenleving. Maar ook om misverstanden bij instanties en organisaties weg te nemen. “Wij verlagen de drempels tussen verschillende culturen.” Marwah komt oorspronkelijk uit Jemen, Shishay uit Eritrea. Omdat zij…