logo-MEE_Veluwe-c98ce6440bb7a5852df262898fde080f

MEE Veluwe ondersteunt kwetsbare inwoners ook in tijden van corona

Als consulent bij MEE Veluwe ondersteunt Marcel Naus inwoners van Wageningen met een hulpvraag. Hij helpt bijvoorbeeld mensen met ingewikkelde informatie en regelingen. Daarvoor gaat Marcel vaak op huisbezoek. Door het coronavirus is dat helaas niet meer mogelijk. Alleen in uitzonderlijke situaties is een huisbezoek mogelijk, in geval iemand niet telefonisch of via beeldbellen geholpen kan worden. 

“De impact van het coronavirus is behoorlijk. Alles gaat nu digitaal, waardoor je toch het stukje menselijk contact mist. Dat maakt het allemaal net wat lastiger.”  

Kwetsbare inwoners worden opgebeld 

Gelukkig kunnen Marcel en zijn collega’s nog veel betekenen voor hun doelgroep. Ze bellen actief kwetsbare inwoners op om te vragen hoe het met ze gaat. Dit doen ze ook bij inwoners die al eens eerder geholpen zijn. 

“Mensen vinden het heel fijn om gebeld te worden. Gelukkig gaat het goed met de mensen die we tot nu gesproken hebben. Maar we blijven de vraag stellen.” 

Marcel is goed op de hoogte van het hulpaanbod binnen Wageningen. Als het coronavirus voor problemen zorgt, meldt hij deze mensen bijvoorbeeld aan bij de Coronahulp van Welsaam. 

“We hopen mensen in deze moeilijke tijden wat extra hulp en ondersteuning aan te bieden. En als dat vervolgens mogelijk blijkt te zijn, dan is dat natuurlijk fantastisch.” 

Het is een flinke klus om iedereen te bellen, maar gelukkig staat Marcel er niet alleen voor. Er staan genoeg vrijwilligers en collega’s klaar om hierbij te helpen. Ook collega’s uit andere gemeentes springen bij.

Gewone werk gaat ook door

Naast het actief opbellen, gaat het gewone werk ook nog door. Ook dat moet digitaal uitgevoerd worden. Dat blijkt soms lastig te zijn. Om te videobellen moet je een goed werkende laptop met camera hebben. Veel cliënten hebben dat helaas niet. 

“Gelukkig is er telefonisch en via Whatsapp ook veel mogelijk. Een cliënt kan mij bijvoorbeeld via WhatsApp een foto van een brief sturen. Dan kan ik meteen zien of daar iets mee gedaan moet worden of niet”. 

En als er sprake is van een noodsituatie, dan kan Marcel alsnog op huisbezoek gaan. Zijn beroep wordt namelijk gezien als vitaal. Dit betekent dat hij altijd hulp moet bieden als dat nodig is. 

Compliment voor Wageningen

Als laatste wil Marcel graag nog een compliment kwijt.

“Ik sta volledig achter de aanpak in Wageningen, om inwoners actief op te zoeken. Er wordt goed samengewerkt en er zijn al veel mooie initiatieven opgericht, bijvoorbeeld binnen Welsaam. Iedereen die een steentje wil bijdragen is welkom. Dat vind ik echt heel positief aan Wageningen”. 

Tot slot: 

Indien inwoners van Wageningen alsnog vragen en/of hulp nodig hebben, kunnen ze contact opnemen via:

telefoonnummer: 055-5269200 of via email: info info@meeveluwe.nl

Ook interessant!

onderwijzers-gezocht

Leraren en onderwijsassistenten gezocht!

Vanaf maandag 4 april gaat het Pantarijn met een onderwijsprogramma van start voor Oekraïense jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die in Wageningen en omgeving zijn opgenomen in gastgezinnen. Op de vmbo-locatie aan de Hollandseweg 9 wordt een aantal lokalen vrijgemaakt. In samenwerking tussen Pantarijn, de gemeente Wageningen, Welkom in Wageningen, de…

handboek-vrijwilligerswerk-2022

Nieuw handboek vrijwillige hulp Wageningen

Er zijn maar liefst 56 vrijwillige hulporganisaties actief in Wageningen. Het Vrijwilligers Centrum in Wageningen bracht ze in kaart, en presenteert ze samen in dit online handboek. Het handboek geeft hulpverleners en inwoners inzicht in de mogelijkheden van de vele vrijwilligersinitiatieven die Wageningen rijk is. > Je leest het handboek via deze link  

inburgering

Inburgeren in de overgang – goede gesprekken en hoopvolle plannen

Sinds 1 januari 2022 hebben we een nieuwe wet, de Wet Inburgering 2021. De gemeente heeft nu een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Op uitnodiging van de gemeente Wageningen werkten verschillende collega’s van Welsaam samen in werkgroepen aan een veelomvattend procesplan om de nieuwe wet in Wageningen uit te voeren.…