Geheugenhuis_wageningen

Nieuw in Wageningen: het Geheugenhuis

Het Geheugenhuis in de bblthk geeft antwoorden op vragen over een goed dagelijks leven met dementie of geheugenverlies. Je kunt er vragen stellen, praktische hulp en informatie vinden en praktische materialen uitproberen. Er zijn ook boeken, spelmaterialen en technische hulpmiddelen te leen.

Informatie vinden

Er is op elk moment informatie en materiaal van het Geheugenhuis te vinden op de eerste verdieping van de bblthk. Ook is er iedere laatste woensdag van de maand is er van 11.00 tot 13.00 uur een informatie-inloop. Deskundige gastheren en -vrouwen nemen dan de tijd en aandacht om met je in gesprek te gaan. Zij weten wat waar te vinden is. Er zijn dan ook technologische hulpmiddelen te bekijken, te lenen of uit te proberen. Hiermee is het mogelijk om veiliger en met gemak goed thuis te kunnen blijven wonen.

Wageningen Dementievriendelijk
Naar schatting wonen in Wageningen circa 600 mensen met dementie of geheugenverlies. Omdat we steeds ouder worden, zal dit aantal de komende jaren alleen maar stijgen. Daarom komt er op een centrale plek in de stad een Geheugenhuis. Het Geheugenhuis is gestart omdat niet alle inwoners in Wageningen de weg naar antwoorden op hun vragen over het dagelijks leven met dementie of geheugenverlies makkelijk weten te vinden. Informatie is beschikbaar tijdens de openingstijden van de bblthk.

Het Geheugenhuis is een initiatief van ‘Wageningen Dementievriendelijk’. Hierin werken enkele partners van Welsaam, waaronder het Odensehuis, de bblthk en het Vrijwilligers Centrum Wageningen samen met actieve inwoners. Samen zorgen zij ervoor dat Wageningen een stad is waar iedereen zich welkom voelt en goed omgaat met mensen met dementie of geheugenverlies en hun naasten. Van buurman tot bakker en van sportclub tot wijkagent. Een stad waarin alle mensen mee kunnen doen, elkaar kunnen ontmoeten, zich thuis voelen, begrip hebben voor elkaar en zich gesteund voelen.

Heeft u vragen? Wilt u meer weten?

Als u meer wilt weten over het Geheugenhuis dan kunt u kijken op www.odensehuiswageningen.nl. U kunt ook een e-mail sturen naar post@odensehuiswageningen.nl of bellen met 0317 358 711 of 06 438 904 32.

Ook interessant!

wooden-cubes-473703_1280

Gemeente Wageningen doet mee aan Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid 

De gemeente Wageningen, per 2025 verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid, doet van 1 november 2023 t/m april 2024 mee aan de derde en laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. Het is een project van de Stichting Lezen en Schrijven, de Nationale Bibliotheek en de Stichting Lezen. Doel is een gezinsgerichte aanpak te…

foto Lichtjesavond Wageningen - Marijke van der Giessen

Lichtjesavond om dierbare overledenen te gedenken

Op zondag 5 november om 19.00u is de jaarlijkse Lichtjesavond op begraafplaats De Leeuwerenk, Oude Diedenweg 64 in Wageningen. Het wordt een sfeervolle avond om dierbare overledenen te herdenken en even stil te staan bij het gemis. Alle deelnemers krijgen een kaarsje. Daarmee lopen ze langs een verlichte route tot de natuurbegraafplaats achter op het…

Diverse people with teamwork concept

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden

  Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…