vrijwilligerswerk-oekrainehulp-wageningen

Oekraïnehulp in Wageningen: jouw hulp is nog steeds welkom

Er zijn in totaal 130 Oekraïense vluchtelingen in het WICC gehuisvest (geweest) en ongeveer 60 elders in Wageningen bijvoorbeeld bij familie, vrienden of bij een gastgezin. Welkom in Wageningen is al sinds maart bezig met het bellen van mensen die hebben aangegeven plek te hebben voor vluchtelingen. De honderd gastgezinnen bieden plek voor drie maanden. Er zijn tot op heden ongeveer 60 matches gemaakt.

Het verblijf in het WICC hield per 11 mei op. De gemeente heeft voor ongeveer de helft van de mensen een andere woonruimte geregeld waar ze drie maanden tot een jaar kunnen verblijven. Voor de andere helft wordt momenteel gewerkt aan matching met een gastgezin.

Begeleiders gezocht!

Per gastgezin is er één begeleider nodig. Deze persoon is het vertrouwde gezicht voor zowel de Oekraïners die opgevangen worden, als voor het gastgezin. Die persoon is de link naar overige hulp uit de Wageningse samenleving. Er zijn al dertig mensen beschikbaar, maar we zoeken nog meer begeleiders. De meeste gastgezinnen hebben trouwens zelf een netwerk om af en toe wat aan te vragen. Daarnaast is het fijn dat er andere ondersteuning is om de drie maanden zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de Oekraïense gasten (wekelijks) uit te nodigen voor een maaltijd, mensen uit te nodigen voor een activiteit, of ze helpen met wegwijs maken in Wageningen enz.

Als begeleider  sta je er natuurlijk niet alleen voor. Als je er zelf niet uitkomt met het gastgezin en de gasten dan kun je terecht bij Pauline van Tuyll (06-51355363) van Vluchtelingenwerk Wageningen.

Is dit iets voor jou?
Meld je dan bij welkominwageningen@gmail.com voor informatie en om je aan te melden.

Laten we ook andere vluchtelingen niet vergeten!

Annet Timmerman van Vluchtelingenwerk Wageningen doet nu bijvoorbeeld een oproep voor hulp:

 • aan een Eritrese jongen van 19 jaar oud, het is een lieve jongen, maar hij heeft wat moeite met zijn Mbo-opleiding. Hij heeft echt iemand nodig die met hem meekijkt en meeleeft. Hierdoor hoopt Annet dat hij wat meer vertrouwen krijgt in het leven (2 uur per week tot 8 uur).
 • aan een Afghaanse moeder met kinderen die na de zomer naar Wageningen komt. Het is nodig dat zij zo snel mogelijk haar weg weet te vinden in onze stad, de taal leert, vrienden maakt en aan het werk kan. Annet is nu al op zoek naar mensen om voldoende tijd te hebben om hen rustig in te werken (4 uur per week tot 8 uur).
 • Taalmaatjes komen voor 6 of 12 maanden wekelijks bij laaggeletterden en jongeren uit diverse landen thuis (2 uur p/w). De laaggeletterden (vooral oudere vrouwen en een enkele man) krijgen zo een supermooie kans om ook aan te sluiten bij van alles in onze stad. Geen sociaal isolement meer. De jongeren krijgen door beter te worden in de taal, zo veel mogelijk kans om op een gezonde en goede manier mee te kunnen draaien in onze stad.

Aanmelden heel graag bij Annet: 06-53731171 of via atimmerman@vluchtelingenwerk.nl.
Iedereen die iets wil betekenen voor vluchtelingen krijgt natuurlijk basistraining en voldoende informatie en ondersteuning om goed aan de slag te kunnen.

Dit is er al aan vrijwilligerswerk gedaan:

Een heel aantal mensen heeft zich al voor de een of andere activiteit ingezet (en/of helpt nog steeds), bijvoorbeeld met:

 • De spreekuren van Vluchtelingenwerk bij Markt 17 en in het WICC;
 • Notuleren en actief meedenken en zo orde en overzicht scheppen in alle vraagstukken en hulp trajecten;
 • Meedenken met iets wat dan vervolgens niet doorging omdat er geen vraag naar was;
 • (Ad hoc) vervoer;
 • Heel veel hulp tijdens avonden voor gastgezinnen;
 • Computers aansluiten;
 • Koffie schenken op het 5 Mei Plein tijdens de bijeenkomst ‘Wageningen solidair met Oekraïne’ (zie artikel);
 • De op- en afbouw van kraampjes voor deze bijeenkomst;
 • Activiteiten voor moeders en kinderen regelen en ze helpen en begeleiden;
 • Screenen en matchen van gastgezinnen;
 • Gesprekken met de gemeente;
 • Koffieochtenden & bijeenkomsten organiseren;
 • Voeding, kleding en speelgoed regelen;
 • Coördinatie van allerlei zaken;
 • Nieuwe woonruimte voor Oekraïners inrichten;
 • Eigen netwerk inzetten;

En nog veel meer!

We zijn enorm trots en dankbaar hoeveel er in zo’n korte tijd al is gedaan en bereikt!

Ook interessant!

vacature_communicatiemedewerker_welsaam

Welsaam voorkomt, verbindt en versterkt, óók in de toekomst

Op 6 juli maakte de gemeente bekend dat Welsaam een nieuwe overeenkomst voor preventieve hulp en ondersteuning aan inwoners van Wageningen gegund heeft gekregen. Oók de komende jaren kunnen inwoners gebruik blijven maken van het aanbod en de diensten van Welsaam. Op 23 februari kondigde de gemeente Wageningen aan dat ze een nieuwe overeenkomst wilde…

sparkcentre_welsaam

Buurtonderzoek brengt vonk om groter vuur aan te steken

De afgelopen tien weken werkten acht studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in een Sparkcentre samen met het Odensehuis en Solidez. Deze studenten studeren drie verschillende richtingen: voeding & diëtiek, mondheelkunde en verpleegkunde, en  hebben gemeen dat ze allemaal kijken naar de gezondheid van mensen. Door samen onderzoek te doen in de wijken Hamelakkers en…

vacature_communicatiemedewerker_welsaam

Welsaam zoekt een verbindende communicatiemedewerker (24 uur)

Wil jij jouw communicatie-expertise inzetten en bijdragen aan een inclusieve stad? Een stad waarin iedereen erbij hoort en kansen krijgt om mee te doen? Dan zoeken we jou! Welsaam, het samenwerkingsverband in het sociaal domein van Wageningen, zoekt een communicatiemedewerker voor 24 uur in de week. Welsaam Welsaam is het samenwerkingsverband van 23 organisaties op…