Jet van Zuidland

Coronahulp – Onder de indruk van flexibiliteit van stellen in verwachting

Als er een kindje op komst is, dan is dat een bijzondere tijd. Samen met haar collega’s van Verloskundigenpraktijk De Bakermat, doet Jet van Zuidland er alles aan om zwangere vrouwen en hun partners ook in deze tijd te steunen. Natuurlijk gaat dat nu net even anders dan normaal. Ze werken veel met telefonische consulten tijdens de zwangerschap en ook de kraamvisites doen ze via de telefoon.

Thuisbevallen

“Zwangere vrouwen die gezond zijn, hebben op dit moment  niet de keuze om in het ziekenhuis te bevallen. Dat is een ingrijpende verandering. We moeten gezonde mensen buiten het ziekenhuis houden. Zo voorkomen we verspreiding en zorgen we dat er genoeg capaciteit is. Dat is heel begrijpelijk, maar het vergt wel wat van iemands flexibiliteit.”

Onder de indruk

“Voor vrouwen die gaan bevallen is het belangrijk dat ze zich autonoom en krachtig voelen. Daarom zijn we zo onder de indruk van de warmte en het begrip dat we ontvangen voor hoe we de dingen aanpakken. Mensen reageren over het algemeen heel begripvol  om een afspraak  te verplaatsen. ”

Beeldbellen voor de eerste echo

“Gisteren kwam een stel voor hun eerste echo. Hij zat in de auto, geparkeerd voor de praktijk mee te kijken via beeldbellen. Na de echo ben ik even mee naar buiten gelopen om te zwaaien, zo van: Gefeliciteerd! Partners kunnen niet mee naar afspraken. Dat contact ontbreekt nu ook, terwijl het voor de partner net zo goed bijzonder is om vader te worden. Ik doe mijn best er ook voor hen te zijn.”

Moederlijke zorg

“Natuurlijk merken we dat er ook zorgen zijn. Hoe gaat het nu met mijn zwangerschap? Loop ik of loopt mijn kindje nu gevaar? Het vergt nogal wat van je incasseringsvermogen om er, naast je moederlijke zorg, óók de dagelijkse onrust van de wereld bij te hebben. We stellen iedereen graag gerust, ook telefonisch.”

Regelneef én warme verloskundige

“Het bellen vergt nogal wat van je luisterend vermogen. Vooral als het om nieuwe mensen gaat die ik nog niet heb gezien is het lastiger om in te schatten hoe het met de zwangere gaat. Je mist lichaamstaal. Dat vind ik denk ik het lastigst: Je zorghart wordt belemmerd in wat je wil bieden. Ik voel me nu soms meer een regelneef dan die warme verloskundige.”

Capaciteitsplannen achter de schermen

“Als team vangen we elkaars diensten op als de ander ziek is. Nu is de kans groter dat iemand thuisblijft bij milde klachten om zelf geen ‘verspreider’ te zijn. Daarom zijn we achter de schermen bezig met capaciteitsplannen, zodat we kunnen opschalen als veel verloskundigen tegelijkertijd ziek worden. .”

Wat kun jij doen voor zwangere vrouwen?

“Zwanger zijn is een super bijzondere tijd. Herinner de zwangere er daarom aan dat het leven uit meer bestaat dan alleen Coronamaatregelen. Doe een extra belletje. Stel voor om een klein ommetje te maken op twee meter afstand. Ga je toch al boodschappen doen? Stel voor om iets extra’s mee te nemen.”

Verder: Mondkapjes zijn welkom! Heb je ze? Laat ze achter bij onze praktijk:
Boterstraat 4a
6701 CW
Wageningen.

En volg ons op Facebook en Instagram voor meer info.

Ook interessant!

WhatsApp Image 2023-10-19 at 21.18.27

In de spotlight – Esther van der Zee

“Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche” Esther van der Zee neemt na 7 jaar afscheid van Solidez en daarmee ook van haar rol als penvoerder van Welsaam. “Afscheid van Solidez is geen afscheid van de branche. Ik wil me blijven inzetten voor sociaal werk.” Samenwerken is een werkwoord “Eigenlijk is het wonderlijk…

Conny Hoitink (1)

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight

Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

image001

In de spotlight: Judith Taen

Judith Taen (54) is sociaal werker en coördinator bij Odensehuis. In 2022 voegde ze zich bij het team van betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs. Judith: “Odensehuis is een kleine organisatie met vijf vaste betaalde krachten. Ik combineer mijn werk achter de schermen met het werken met de groep. Achter de schermen heb ik bijvoorbeeld contact…