Jet van Zuidland

Coronahulp – Onder de indruk van flexibiliteit van stellen in verwachting

Als er een kindje op komst is, dan is dat een bijzondere tijd. Samen met haar collega’s van Verloskundigenpraktijk De Bakermat, doet Jet van Zuidland er alles aan om zwangere vrouwen en hun partners ook in deze tijd te steunen. Natuurlijk gaat dat nu net even anders dan normaal. Ze werken veel met telefonische consulten tijdens de zwangerschap en ook de kraamvisites doen ze via de telefoon.

Thuisbevallen

“Zwangere vrouwen die gezond zijn, hebben op dit moment  niet de keuze om in het ziekenhuis te bevallen. Dat is een ingrijpende verandering. We moeten gezonde mensen buiten het ziekenhuis houden. Zo voorkomen we verspreiding en zorgen we dat er genoeg capaciteit is. Dat is heel begrijpelijk, maar het vergt wel wat van iemands flexibiliteit.”

Onder de indruk

“Voor vrouwen die gaan bevallen is het belangrijk dat ze zich autonoom en krachtig voelen. Daarom zijn we zo onder de indruk van de warmte en het begrip dat we ontvangen voor hoe we de dingen aanpakken. Mensen reageren over het algemeen heel begripvol  om een afspraak  te verplaatsen. ”

Beeldbellen voor de eerste echo

“Gisteren kwam een stel voor hun eerste echo. Hij zat in de auto, geparkeerd voor de praktijk mee te kijken via beeldbellen. Na de echo ben ik even mee naar buiten gelopen om te zwaaien, zo van: Gefeliciteerd! Partners kunnen niet mee naar afspraken. Dat contact ontbreekt nu ook, terwijl het voor de partner net zo goed bijzonder is om vader te worden. Ik doe mijn best er ook voor hen te zijn.”

Moederlijke zorg

“Natuurlijk merken we dat er ook zorgen zijn. Hoe gaat het nu met mijn zwangerschap? Loop ik of loopt mijn kindje nu gevaar? Het vergt nogal wat van je incasseringsvermogen om er, naast je moederlijke zorg, óók de dagelijkse onrust van de wereld bij te hebben. We stellen iedereen graag gerust, ook telefonisch.”

Regelneef én warme verloskundige

“Het bellen vergt nogal wat van je luisterend vermogen. Vooral als het om nieuwe mensen gaat die ik nog niet heb gezien is het lastiger om in te schatten hoe het met de zwangere gaat. Je mist lichaamstaal. Dat vind ik denk ik het lastigst: Je zorghart wordt belemmerd in wat je wil bieden. Ik voel me nu soms meer een regelneef dan die warme verloskundige.”

Capaciteitsplannen achter de schermen

“Als team vangen we elkaars diensten op als de ander ziek is. Nu is de kans groter dat iemand thuisblijft bij milde klachten om zelf geen ‘verspreider’ te zijn. Daarom zijn we achter de schermen bezig met capaciteitsplannen, zodat we kunnen opschalen als veel verloskundigen tegelijkertijd ziek worden. .”

Wat kun jij doen voor zwangere vrouwen?

“Zwanger zijn is een super bijzondere tijd. Herinner de zwangere er daarom aan dat het leven uit meer bestaat dan alleen Coronamaatregelen. Doe een extra belletje. Stel voor om een klein ommetje te maken op twee meter afstand. Ga je toch al boodschappen doen? Stel voor om iets extra’s mee te nemen.”

Verder: Mondkapjes zijn welkom! Heb je ze? Laat ze achter bij onze praktijk:
Boterstraat 4a
6701 CW
Wageningen.

En volg ons op Facebook en Instagram voor meer info.

Ook interessant!

coronachackapp_digitaalhuis

Hulp nodig bij de CoronaCheck-app?

Heb jij hulp nodig bij het installeren van de coronacheck-app en het aanvragen van DigiD? Of spreek je mensen die hier hulp bij zoeken? Het Digitaalhuis biedt uitkomst: Er zijn de komende weken op bepaalde tijden vrijwilligers van het Digitaalhuis in de bblthk om te helpen. Bel de bblthk of kom langs om te horen…

Machteld Speets Vrijwilligerscentrum Wageningen Projectcoördinator en Vertrouwenscontactpersoon (1)

“In het proces mag wat meer plezier zitten”

  Machteld privé Kayakken Aanstaande zaterdag ga ik een citytour kayakken door Amsterdam. Dat vind ik dus echt geweldig. Ik ben lid van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder. Het is een mooi voorbeeld van een bloeiende vereniging met bevlogen vrijwilligers. Wonen in een woongroep Ik woon in de woongroep in Noordwest. Ieder heeft zijn…

Irini Boxma en Leen Verhoeven van Kind aan Huis (2)

“Jij bent van Kind aan huis, hè? We gaan nú een plan maken hoe we dit varkentje gaan wassen.”

Irini werkt samen met Leen. Allebei zijn ze coördinator bij Kind aan Huis. Doordat mijn afspraak met Irini plaatsvond op het kantoor dat ze delen, is het een dubbelinterview geworden. Irini (rechts op de foto) Privé Braaf rebels Ik ben dol op wandelen, lezen en nieuwe recepten uitproberen. Tijdens het koken zet ik graag muziek…