Jet van Zuidland

Coronahulp – Onder de indruk van flexibiliteit van stellen in verwachting

Als er een kindje op komst is, dan is dat een bijzondere tijd. Samen met haar collega’s van Verloskundigenpraktijk De Bakermat, doet Jet van Zuidland er alles aan om zwangere vrouwen en hun partners ook in deze tijd te steunen. Natuurlijk gaat dat nu net even anders dan normaal. Ze werken veel met telefonische consulten tijdens de zwangerschap en ook de kraamvisites doen ze via de telefoon.

Thuisbevallen

“Zwangere vrouwen die gezond zijn, hebben op dit moment  niet de keuze om in het ziekenhuis te bevallen. Dat is een ingrijpende verandering. We moeten gezonde mensen buiten het ziekenhuis houden. Zo voorkomen we verspreiding en zorgen we dat er genoeg capaciteit is. Dat is heel begrijpelijk, maar het vergt wel wat van iemands flexibiliteit.”

Onder de indruk

“Voor vrouwen die gaan bevallen is het belangrijk dat ze zich autonoom en krachtig voelen. Daarom zijn we zo onder de indruk van de warmte en het begrip dat we ontvangen voor hoe we de dingen aanpakken. Mensen reageren over het algemeen heel begripvol  om een afspraak  te verplaatsen. ”

Beeldbellen voor de eerste echo

“Gisteren kwam een stel voor hun eerste echo. Hij zat in de auto, geparkeerd voor de praktijk mee te kijken via beeldbellen. Na de echo ben ik even mee naar buiten gelopen om te zwaaien, zo van: Gefeliciteerd! Partners kunnen niet mee naar afspraken. Dat contact ontbreekt nu ook, terwijl het voor de partner net zo goed bijzonder is om vader te worden. Ik doe mijn best er ook voor hen te zijn.”

Moederlijke zorg

“Natuurlijk merken we dat er ook zorgen zijn. Hoe gaat het nu met mijn zwangerschap? Loop ik of loopt mijn kindje nu gevaar? Het vergt nogal wat van je incasseringsvermogen om er, naast je moederlijke zorg, óók de dagelijkse onrust van de wereld bij te hebben. We stellen iedereen graag gerust, ook telefonisch.”

Regelneef én warme verloskundige

“Het bellen vergt nogal wat van je luisterend vermogen. Vooral als het om nieuwe mensen gaat die ik nog niet heb gezien is het lastiger om in te schatten hoe het met de zwangere gaat. Je mist lichaamstaal. Dat vind ik denk ik het lastigst: Je zorghart wordt belemmerd in wat je wil bieden. Ik voel me nu soms meer een regelneef dan die warme verloskundige.”

Capaciteitsplannen achter de schermen

“Als team vangen we elkaars diensten op als de ander ziek is. Nu is de kans groter dat iemand thuisblijft bij milde klachten om zelf geen ‘verspreider’ te zijn. Daarom zijn we achter de schermen bezig met capaciteitsplannen, zodat we kunnen opschalen als veel verloskundigen tegelijkertijd ziek worden. .”

Wat kun jij doen voor zwangere vrouwen?

“Zwanger zijn is een super bijzondere tijd. Herinner de zwangere er daarom aan dat het leven uit meer bestaat dan alleen Coronamaatregelen. Doe een extra belletje. Stel voor om een klein ommetje te maken op twee meter afstand. Ga je toch al boodschappen doen? Stel voor om iets extra’s mee te nemen.”

Verder: Mondkapjes zijn welkom! Heb je ze? Laat ze achter bij onze praktijk:
Boterstraat 4a
6701 CW
Wageningen.

En volg ons op Facebook en Instagram voor meer info.

Ook interessant!

Rinske de Vries

‘Ik ben realistische idealist’

Rinske privé In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur aan het fietsen of wandelen, bezig in mijn moestuin of posters aan het ontwerpen. Ik ben net afgestudeerd aan de WUR, deed bos- en natuurbeheer. Inmiddels ben ik verknocht aan Wageningen en hoop hier te kunnen blijven wonen. Daarnaast ben ik dol op…

Jaap de Graaff

“We zijn allemáál kwetsbaar”

Als coördinator van Inloopcentrum Markt 17 geeft Jaap de Graaff uitvoering aan de dagelijkse gang van zaken en de opbouw van een open en gastvrij inloopcentrum. Hij bewaakt dat bezoekers en vrijwilligers zichzelf kunnen zijn en tot hun recht komen en gebruikt daarbij de presentie-methodiek.  Jaap privé Wat ik in mijn vrije tijd doe? Mantelzorgen,…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …