WhatsApp Image 2021-05-06 at 11.23.57

Ontmoeting met autisme: ‘ook wij moesten improviseren’

Auti-café is niet zomaar een ontmoetingsplek voor mensen met autisme. “Wij bieden de plek en activeren” vertelt Karlijn Hermsen, die nu 1,5 jaar betrokken is bij auti-café. “De deelnemers bepalen verder zelf hoe de avond eruit ziet.”

Digitaal
Net als andere Welsaam partners moest ook auti-café met de komst van corona snel improviseren. De deelnemers ontmoeten elkaar nu digitaal. Karlijn: “We beginnen met een virtuele inloop, waarin bezoekers kunnen vertellen hoe het met ze gaat. De invulling hiervan doen we echt samen. Vervolgens spelen we een online spel.”
Zo’n 8 tot 10 deelnemers sluiten aan bij de digitale avonden en nieuwe aanmeldingen blijven binnenkomen. “Mensen zijn altijd welkom. Vandaag kreeg ik een appje van een jongen die niet bij de online avonden wil zijn, maar graag live wil aanhaken. Dat enthousiasme, daar doe je het voor.”

Behoefte
Toen Karlijn bij auti-café begon was de uitdaging om meer vraag gestuurd te gaan werken. “Een bezoeker had destijds veel spellen bij zich, dus werden er spellen gespeeld. Maar niet iedereen vindt dat leuk. Omdat ik het belangrijk vind dat de bezoekers inbreng hebben, ben ik gaan inventariseren wat zij willen. Er bleek een enorme behoefte te zijn aan meer informatie over autisme. In samenwerking met de deelnemers hebben we een nieuwe opzet gemaakt met sprekers van buitenaf, die net iets meer kennis hebben van specifieke onderwerpen. Er lag al een lijst klaar. We trapten af met het onderwerp vakantie & autisme. Twee weken later zaten we weer in lockdown…”

Op weg
De groep mensen met autisme is zeer uiteenlopend. Karlijn: “Geen enkele bezoeker is hetzelfde. De een heeft soms wat moeite om zijn huis uit te komen, terwijl de ander een groot sociaal netwerk heeft en heel zelfstandig is. Ik probeer vooral te activeren en ieder individu te zien. Soms help ik de bezoekers op weg. Hebben ze moeite om hier te komen? Dan kijk ik of ze met iemand mee kunnen rijden. Helaas zijn er door corona nu ook wat bezoekers afgehaakt, hopelijk komen zij terug zodra de avonden weer live zijn.”

Zoek elkaar op
Auti-café heeft haar avonden in Ons Huis. Is er meer dat auti-café als partner van Welsaam meekrijgt van de samenwerking? Karlijn: “Ik werk vrij solistisch binnen Welsaam, maar er is misschien wel winst te behalen in de zichtbaarheid van auti-café.
Mijn tip voor andere professionals binnen Welsaam? Zoek elkaar op, eerder te snel dan te langzaam. Wacht niet af, maar bel eens een andere partij binnen het sociaal domein. Dan steek je elkaar aan en inspireer je elkaar. Zodra je niet meer van elkaar weet wat je doet ontstaat er miscommunicatie en ruis. Andere partners zijn ieder geval van harte welkom om eens binnen te lopen bij auti-café. Nu online en hopelijk snel weer offline!”

Auti-café is onderdeel van stichting IBASS en heeft haar avonden elke tweede dinsdag van de maand van 19.30-22.00 uur.

Ook interessant!

odenseee

Welsaam zoekt communicatieadviseur

Welsaam zoekt een verbindende communicatieadviseur (24-28 uur)  Wil jij meewerken aan een inclusieve stad waarin iedereen meedoet, kansen krijgt en erbij hoort? Dat zoeken we jou! Welsaam, samenwerkingsverband in het sociaal domein van Wageningen, zoekt een tijdelijke communicatiemedewerker voor 24-28 uur in de week.  Welsaam  Welsaam is het samenwerkingsverband van 27 organisaties binnen het sociaal…

Machteld

“Eenzaamheid kent geen oplossing”

Eenzaamheid is iets dat niet alleen voorkomt onder cliënten, deelnemers of bezoekers. Ook medewerkers van Welsaam kunnen ermee te maken krijgen. “Voor mij is het een soort leegte die ik soms voel, en op dat moment niet op kan lossen met bijvoorbeeld een gezellig avondje met vriendinnen, vertelt Machteld Speets van Vrijwilligers Centrum Wageningen. “Ik…

12193515_1690628401150200_3732023553180073855_n

Speelgoedbank zoekt nieuwe locatie

De Speelgoedbank, partner van Welsaam, moet haar pand aan de Tarthorst verlaten. Zicht op nieuwe ruimte is er nog niet. “Als we niets vinden, hebben straks 370 kinderen in de regio geen speelgoed meer”, zegt Bert van de Weerd, die zich met hart en ziel inzet voor de Speelgoedbank.  Het pand waar de Speelgoedbank al…