soroush-karimi-Mx5kwvzeGC0-unsplash (1)

Coronahulp – Hoe houd je je relatie goed in tijden van Corona? 5 tips van relatie-experts van buro Nij

Als je een partner of een gezin hebt, dan ben je nu veel meer samen dan normaal. Irritaties kunnen hoog oplopen als je zoveel op elkaars lip zit. Hoe zorg je dat deze tijd van Coronamaatregelen jullie juist dichter bij elkaar brengt? “Investeren in je relatie klinkt heel groots. Je móet op datenight of een weekendje weg. onze tip: kijk naar de kleine, simpele dingen.” Ina van den Dries en Joke de Vries van relatiebureau buro Nij uit Wageningen gaven ons nog 5 tips. 

1. Zorg voor rituelen

Veel mensen doen dit automatisch al, maar staan er niet bij stil. Bijvoorbeeld samen ergens ontbijten. Toen mijn man en ik, Ina, 7 jaar geleden net waren getrouwd, hadden we weinig geld. We woonden vlakbij V&D en ontbeten vaak goedkoop bij de La Place. Dat was echt ons momentje samen. In de loop van ons huwelijk zijn we dat blijven doen, dat ontbijten. Dit is echt iets van ons samen, en dat maakt dat het meteen verbinding geeft. Toevallig zijn we dit weekend 7 jaar getrouwd en door de maatregelen kunnen we niet ergens gaan ontbijten. Om toch de verbondenheid te zoeken hebben we ervoor gekozen om bij Colors een brunch af te halen. 

Het zijn kleine dingen die niet veel tijd of moeite kosten, maar ze werken echt verbindend. Elke relatie kent zijn eigen rituelen. Denk aan ’s avonds samen theedrinken en de dag doornemen, in het weekend samen een rondje doen over de markt of elke ochtend samen opstaan. Ga op zoek naar de rituelen in je eigen relatie en of je dat ook in deze tijd kunt blijven doen.

2. Bedank elkaar voor iets gewoons

Er moeten zoveel dingen gebeuren op een dag, dat je niet altijd stilstaat bij de dingen die de ander voor je doet. Bedank elkaar daarvoor. En ja, dat ook in deze Coronatijd de was weer opgevouwen is, de container bij de we staat. Zo simpel kan het zijn ;). En kun je even niets bedenken om de ander voor te bedanken, zeg dan “Ik hou van jou, omdat”. Dat is een mooi verpakt bedankje. 

3. Geef de 6 seconden-zoen

Of de 20 seconden-knuffel. Als je dat doet, dan komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. En daar word je weer wat gelukkiger van. Het creëert verbondenheid met de ander. 

4. Spreek de dag door

Bespreek ’s ochtends waar je naar uitkijkt en waar je tegenop ziet. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid. En kijk er ’s avonds samen even op terug. In deze tijd ben je veel bij elkaar, maar het is mooi om er toch nog over na te denken. Daarnaast hoor je dan even wat je partner echt bezighoudt en kun je, zelfs met alle kinderen thuis en alles non-stop doorgaat, erop terug komen en horen je partner echt even horen zonder dat je daarvoor uren hoeft te zitten.

5. Trek je terug

Zorg ervoor dat je een plek in huis hebt waar je je terug kunt trekken als je dat nodig hebt – dit kan zelfs even in de badkamer zijn. Ook als de irritaties hoog oplopen. Zodat je kunt zeggen: “Ik neem een time-out, ik kom er zometeen op terug.” Of je plant in wanneer je er samen over doorpraat. 

Bonustip: Volg de online training Ik Ook Van Jou

De volledige online relatietraining Ik Ook Van Jou is voor elk stel dat samen sterker uit de ‘corona-periode’ wil komen en juist nu elkaar niet wil kwijtraken. Met de training “Ik Ook Van Jou” investeer je op een positieve manier in je relatie. Of je relatie nu net van start is of als jullie al een tijdje samen onderweg zijn. Jullie gaan je relatie versterken en elkaar nog beter leren kennen en waarderen. Hierdoor creëer en verdiep je jullie verbondenheid op een leuke en ontspannen manier.

De training bestaat uit 7 modules over verschillende onderwerpen en duurt 6 tot 12 weken. 4 modules doe je online op de website, 3 modules volg je tijdens online-bijeenkomsten met professionele trainers. Bij elke module doe je inspirerende (thuis-)opdrachten in je persoonlijke werkboek en kijk je filmpjes van andere stellen die vertellen over hun relatie.

In deze periode kun je alles online volgen voor € 75,-, en geeft de mogelijkheid om je in deze periode echt even op elkaar te richten. Het is een positieve, praktische training met tips voor het dagelijkse leven. 

Meer informatie over de training vind je op de site van Ik Ook Van Jou: www.ikookvanjou.net 

Hulp nodig?

Merk je dat je steeds meer van elkaar verwijderd raakt terwijl je op elkaars lip zit?  Of is de situatie bij jullie thuis onhoudbaar? Ook dan kun je terecht bij buro Nij: info@buronij.nl

Afbeelding: Soroush Karimi on Unsplash

Ook interessant!

Information about Corona in your own language (Dutch, English, Arabic and Tigrynia)

Information in English, Arabic and Tigrynia below Hieronder vind je belangrijke informatie over Corona in het Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrynia. Ken je iemand die de Nederlandse taal niet spreekt? Stuur het dan door. Waar kan ik informatie voor anderstaligen vinden? Pharos Op de website van Pharos staat informatie over gezondheid in verschillende talen. Op…

Coronahulp twitter NIEUW

(Corona)hulp nodig?

Het wordt weer donker buiten. De feestdagen komen eraan. De coronamaatregelen zijn weer aangescherpt… Voel je je alleen, of kun je hulp gebruiken? Weet dan dat er altijd mensen voor je klaarstaan. Gratis en voor iedere inwoner van Wageningen. Coronahulp Welsaam biedt je graag:  Een luisterend oor Contact met anderen is misschien niet altijd vanzelfsprekend.…

coronahulp

Fantastische hulp tijdens corona

In De Stad Wageningen van 1 dec 2021 een mooi interview met Christy, Djuna en Mariska. Zij vertellen over de hulp die ze elkaar geven tijdens deze coronaperiode. Je leest het hele artikel hieronder: