osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. 

Vrijwilligers getraind om te helpen bij geldproblemen

Leontine: We hebben 14 vrijwilligers die voor langere tijd betrokken zijn bij Schuldhulpmaatje. Ze zijn allemaal getraind om mensen te helpen die er financieel niet uitkomen. Ze kennen de regelingen die mensen uit de brand helpen en geven advies over kleine aanpassingen die je kunt doen om het wél te redden.

Frank: In dat opzicht zijn we vrijwel gelijk. Ook wij hebben 14 vrijwilligers. Voordat ze in contact komen met mensen die hulp nodig hebben, krijgen ze een 3-daagse training. Ook komen we 6 keer per jaar samen om kennis uit te wisselen. Als iemand hulp nodig heeft, dan wordt hij of zij gekoppeld aan een vrijwilliger. Die helpt dan bijvoorbeeld met papierwerk of geeft advies over omgaan met geld.

Hulp in Coronatijd: beeldbellen, WhatsApp en het Arboretum

Leontine: Vanwege Corona, komen onze vrijwilligers nu niet op bezoek bij mensen thuis. Ze hebben contact met mensen via beeldbellen of telefonisch. Nu de maatregelen iets versoepelen, stel ik mijn werkruimte af en toe beschikbaar voor afspraken. Daar kan afstand gehouden worden.

Frank: WhatsApp is ook echt een uitkomst nu. Je stuurt daarmee gemakkelijk even een foto van een formulier door. 

Leontine: Eén maatje helpt elk jaar iemand met het invullen van bepaalde formulieren. Het gaat om formulieren met veel bijlagen die digitaal opgezocht moeten worden. Nu heeft ze de formulieren gezien en overal bij gezet en gekruisd wat de klant in moest vullen. Hopelijk redt mevrouw het nu wel. Het is ook een extra zetje naar zelfredzaamheid!

Frank: Toch werkt dat het beste als een vrijwilliger en klant elkaar al kennen. Toevallig zijn er laatst twee nieuwe trajecten gestart. De vrijwilligers hebben toen afgesproken in het Arboretum met de mensen die hulp vroegen. Zo hadden ze met voldoende afstand van elkaar toch een kennismakingsgesprek.

Weinig vraag om hulp

Leontine: Inwoners zijn terughoudend met het zoeken van hulp. Net zoals mensen nu niet zo snel naar een huisarts gaan, nemen ze ook minder snel contact op voor financiële hulp uit angst voor besmetting. Een andere reden, denk ik, is dat deurwaarders ook wat stiller zijn. Ze zijn minder actief op pad om mensen achter de broek te zitten. We verwachten daarom dat het in de loop van het jaar heel druk kan gaan worden.

Frank: We hebben weinig aanmelding vergeleken met de situatie voor Corona. Opvallend is dat de mensen met wie we wel contact hebben, zichzelf hebben gemeld. We zijn er heel blij mee als mensen zelf contact met ons opnemen. Het is belangrijk dat ze weten dat dat kan. Normaal gesproken komen mensen vaak toch via een doorverwijzing van bijvoorbeeld het Startpunt.

Wacht niet met het maken van een afspraak

Leontine: Het is zo belangrijk dat mensen alert zijn als hun inkomen dreigt terug te lopen. Heb je het gevoel dat het moeilijk is om je leven erop aan te passen op een verandering in je inkomen? Maak een afspraak voor advies. We kunnen je inkomen niet veranderen, maar kunnen je wel helpen om problemen op de lange termijn te voorkomen. En het betekent echt niet dat je jarenlang met iemand opgescheept zit. 

Frank: We vinden het belangrijk om te voorkomen dat mensen in de problemen raken omdat ze te lang niet naar hulp hebben gezocht. We willen mensen laten weten dat ze heel laagdrempelig een afspraak met ons kunnen maken. 

Contact

SchuldHulpMaatje 

Leontine van Eck
06 37 28 91 31
coordinator@isofa-wageningen.nl

 

 

 

Thuisadministratie

Frank Spijkstra
06 35 11 76 99
f.spijkstra@humanitas.nl

 

 

 

Afbeelding boven: Osama Saeed op Unsplash

Ook interessant!

coronachackapp_digitaalhuis

Hulp nodig bij de CoronaCheck-app?

Heb jij hulp nodig bij het installeren van de coronacheck-app en het aanvragen van DigiD? Of spreek je mensen die hier hulp bij zoeken? Het Digitaalhuis biedt uitkomst: Er zijn de komende weken op bepaalde tijden vrijwilligers van het Digitaalhuis in de bblthk om te helpen. Bel de bblthk of kom langs om te horen…

Machteld Speets Vrijwilligerscentrum Wageningen Projectcoördinator en Vertrouwenscontactpersoon (1)

“In het proces mag wat meer plezier zitten”

  Machteld privé Kayakken Aanstaande zaterdag ga ik een citytour kayakken door Amsterdam. Dat vind ik dus echt geweldig. Ik ben lid van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder. Het is een mooi voorbeeld van een bloeiende vereniging met bevlogen vrijwilligers. Wonen in een woongroep Ik woon in de woongroep in Noordwest. Ieder heeft zijn…

Irini Boxma en Leen Verhoeven van Kind aan Huis (2)

“Jij bent van Kind aan huis, hè? We gaan nú een plan maken hoe we dit varkentje gaan wassen.”

Irini werkt samen met Leen. Allebei zijn ze coördinator bij Kind aan Huis. Doordat mijn afspraak met Irini plaatsvond op het kantoor dat ze delen, is het een dubbelinterview geworden. Irini (rechts op de foto) Privé Braaf rebels Ik ben dol op wandelen, lezen en nieuwe recepten uitproberen. Tijdens het koken zet ik graag muziek…