vluchtelingenwerk_spreekuur

Vluchtelingenwerk helpt vluchtelingen uit Oekraïne

Het is al bijna zes weken oorlog in Oekraïne. Inwoners uit dat land vluchten. Ook in Wageningen zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Deels bij particulieren in gastgezinnen en sinds vorige week als noodopvang in Hotel WICC. Het is belangrijk dat zij de juiste informatie krijgen over hun verblijf in Nederland en in Wageningen.

Informatie en advies
Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de Wageningse afdeling van Vluchtelingenwerk. Annet Timmerman van Vluchtelingenwerk Wageningen legt uit: “Wij adviseren en begeleiden de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. We werken daarin samen met de gemeente, Startpunt en onze Welsaampartners zoals Vrijwilligerscentrum, Solidez en Welkom in Wageningen. Als Vluchtelingenwerk maken we ook gebruik van onze landelijke organisatie. Zo geven we zo actueel mogelijk informatie over alle regelingen en voorzieningen die er landelijk en lokaal zijn. We proberen alle vluchtelingen in Oekraïne die in Wageningen zijn in beeld te krijgen. Op die manier kunnen we ze steeds van relevante informatie voorzien. We zijn daarbij heel blij met onze nieuwe cultuurverbinder Masha (op de foto rechts). Zij komt zelf oorspronkelijk uit Oekraïne en biedt ons sinds een paar weken waardevolle hulp.”

Spreekuren
Drie weken geleden is Vluchtelingenwerk gestart met extra spreekuren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dinsdag en vrijdag kunnen zij van 10.00 tot 12.00 uur op Markt 17 terecht met vragen over hun materiële rechtspositie en asiel. En ook over praktische vragen, zoals hoe schrijf ik me in bij de gemeente, hoe kom ik aan leefgeld, hoe kunnen mijn kinderen naar school en mag ik aan het werk. Sinds vorige week is er ook in Hotel WICC een spreekuur voor de vluchtelingen die daar verblijven. Op de spreekuren zijn tolken beschikbaar.

“Waar kan ik mee helpen?”
Waar kunnen Wageningers de vluchtelingen uit Oekraïne mee helpen? Annet geeft een paar praktische voorbeelden waar op dit moment behoefte aan is. “Voor  de gastgezinnen die al bijna een maand vluchtelingen uit Oekraïne in huis hebben, zou het fijn als zij ook hulp krijgen. Gezinnen die de vluchtelingen een dag of een weekend willen helpen zijn daarvoor welkom. De reguliere gastgezinnen kunnen dan zelf ook even bijkomen of genieten van hun privacy. Daarnaast zijn nog steeds extra gastgezinnen meer dan welkom. Qua spullen hebben we op dit moment behoefte aan voorjaarskleding. Fietsen zijn belangrijk en voor de kinderen die naar school gaan zijn we op zoek naar dingen als rugzakken en laptops. Kijk voor de inleverlocaties op welsaam.nl/oekraine. En natuurlijk mag iedereen doneren aan het Steunfonds Vluchtelingen van de Wageningse kerken.”

Heet vluchtelingen welkom
Tot slot heeft Annet nog een boodschap aan de Wageningers: “Sta open voor de vluchtelingen. Als bedrijf, als club en als individu. Voor de mensen uit Oekraïne, en vergeet ook de vluchtelingen uit andere landen niet. Laten we hen welkom heten, ongeacht kleur, afkomst of religie. En alle kleine beetjes helpen, een glimlach kan al waardevol zijn. Op die manier maken we samen het verschil!”

Meer informatie

Misschien kent u Oekraïners of andere mensen die iets voor de vluchtelingen willen doen, of misschien wilt u zelf iets betekenen? Houd de website www.wageningen.nl/oekraine in de gaten voor de actueelste informatie. Heeft u nu al Oekraïense familie, vrienden of kennissen in huis die zorg en ondersteuning nodig hebben? Kom dan naar de speciale spreekuren van Vluchtelingenwerk Wageningen. Als er (meer) zorg en ondersteuning nodig is, neemt Vluchtelingenwerk Wageningen contact op met het Startpunt.

Heeft u een kamer of woning beschikbaar, wilt u zich inzetten als vrijwilliger, heeft u een initiatief voor lokale activiteiten, of wilt u financiële steun bieden via het Steunfonds? Meld dit dan via: www.welsaam.nl/oekraine.


Dit artikel werd i.o.v. de gemeente Wageningen geschreven door Kees Stap, en gepubliceerd in De Stad Wageningen van 6 april 2022.

Ook interessant!

Diverse people with teamwork concept

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden

  Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…

overleg themagroep

Themagroepen Prettig Thuis en Veerkracht: niet alles hoeft nú

Hoe gaat het in je themagroep? Op de Drive vind je de notulen en de aanzet van de eerste jaarplannen van de andere groepen. Kijk gerust bij elkaar “af” ter inspiratie. Hoe vergaat het de andere themagroepen? Regelmatig praten we je bij op het gebied van organisatie en/of inhoud van de groepen. De twee themagroepen Prettig Thuis…

Diverse people with teamwork concept

Vacature Procesbegeleider Welsaam

Ben jij die verbindende procesbegeleider die meebouwt aan de doorontwikkeling van Welsaam als netwerkorganisatie?  In verband met het vertrek van de huidige procesbegeleider zijn we met spoed op zoek naar een ervaren verbindende en enthousiasmerende procesbegeleider voor een gemiddelde van 6 uur per week.  Wie ben jij? Je bent een ervaren, enthousiaste verbinder en bruggenbouwer.…