mondkapjes

Vrijwilligers in Wageningen maken zelf mondkapjes

Veel zorgorganisaties kampen met een tekort aan mondkapjes. Terwijl mondkapjes in deze tijd extra belangrijk zijn om patiënten en professionals te beschermen. Guusje van Adrichem is één van de Wageningers die zelf mondkapjes maakt. “We hebben er inmiddels al 85 gemaakt!” vertelt ze trots. En als het aan haar ligt, is dat nog maar het begin.

Werken zonder mondkapje

Een vriendin van Guusje is verpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie in Leiden. Het is belangrijk werk dat ook in deze tijden nog gewoon doorgaat. Door het tekort aan mondkapjes, moet zij helaas ook zonder werken. Dat voelde voor de vriendin van Guusje onveilig. Ze komt namelijk veel in aanraking met ouderen. Wat als zij of haar collega’s ongemerkt besmet zijn en hen aansteken? “Toen ik dat hoorde, ben ik op internet gaan zoeken hoe je mondkapjes maakt”, vertelt Guusje. Via via kwam ze in contact met andere Wageningers die haar graag wilde helpen. “Toen zijn we samen gewoon begonnen met het maken van mondkapjes.”

Hoe maak je zelf mondkapjes?

“Eigenlijk is dat best eenvoudig”, zegt Guusje – die al langer ervaring heeft met naaien. “Wij maken het gewoon met materialen die we al thuis hebben liggen. Als stof gebruiken we vaak oude lakens”. De mondkapjes bestaan uit drie lagen: één laag stof, dan een filter, en dan weer één laag stof. “Ook de filters maken we van materialen die we al thuis hebben liggen. Bijvoorbeeld met keukenpapier of een stofzuigerzak.”

Mondkapjes om de ander te beschermen

Er zijn verschillende soorten mondkapjes. Guusje maakt mondkapjes die bedoeld zijn om de ander te beschermen. Dus als je zelf corona hebt, dan vermindert het de kans dat je de ander besmet. Maar het vermindert niet de kans dat je zelf besmet raakt. Na gebruik worden de mondkapjes ontsmet en wordt er een nieuwe filter in gedaan. Dan kunnen ze nog een keer gebruikt worden.

Waar komen de mondkapjes terecht?

“Wij sturen ze op naar een organisatie in Leiden. Vervolgens delen zij de mondkapjes uit. Inmiddels zijn ze verspreid op verschillende locaties in Zuid-Holland.” Voorbeelden van locaties waar de mondkapjes terecht zijn gekomen, zijn bij fysiopraktijken en kraamzorgorganisaties. “Ze zijn er heel blij mee”, sluit Guusje af.

Zelf helpen

Ben je enthousiast geworden en lijkt het je leuk om zelf mee te helpen? Neem dan een kijkje op de Facebook groep van “Beat it”:
https://www.facebook.com/mondkapjebeatit/.

“Beat it” bestaat uit een groep inwoners uit Wageningen die zelf mondkapjes voor mensen in de zorg maken.

Ook interessant!

wooden-cubes-473703_1280

Gemeente Wageningen doet mee aan Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid 

De gemeente Wageningen, per 2025 verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid, doet van 1 november 2023 t/m april 2024 mee aan de derde en laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. Het is een project van de Stichting Lezen en Schrijven, de Nationale Bibliotheek en de Stichting Lezen. Doel is een gezinsgerichte aanpak te…

Conny Hoitink (1)

“Inwoners meenemen en hen zien als participanten” – Conny Hoitink in de spotlight

Maak kennis met Conny Hoitink. Haar komst was al aangekondigd, maar per 1 september is ze echt begonnen als Procesbegeleider voor Welsaam. Vrije tijd Ik vind het belangrijk dat je naast je werk iets van vrijwilligerswerk doet. Dat doe ik als buurtbemiddelaar. Een paar keer per jaar word ik ingezet, vaak bij mensen met verschillende…

Diverse people with teamwork concept

Mooie kans: Welsaam zoekt drie nieuwe kerngroepleden

  Dit najaar vertrekken drie zittende leden van de kerngroep van Welsaam. Dat betekent dat er ruimte is voor drie nieuwe vertegenwoordigers van de Welsaamorganisaties in de kerngroep. De nieuwe vertegenwoordigers hoeven niet van dezelfde organisaties te komen als in de huidige samenstelling van de kerngroep. Deze verandering heeft een behoorlijke impact op de kerngroep…