Rolstoel

Wageningen Inclusief: werkgroep voor een toegankelijk Wageningen (voor mensen mét en zonder een beperking)

Het VN Verdrag voor mensen met een beperking zegt dat iedereen mee moet kunnen doen. Iedereen speelt een rol in het toegankelijk maken van Wageningen. Denk aan overheid, winkeliers, verenigingen. De werkgroep Wageningen Inclusief brengt verandering in situaties waarin mensen worden beperkt om mee te doen. Werkgroeplid Machteld Speets vertelt.

Vertegenwoordiging van alle inwoners

“Bij Wageningen Inclusief draait het om zoveel mogelijk ogen en oren voor de stad. Zodat mensen meldingen kunnen maken en opvolgen voor mensen die niet mee kunnen doen.

Eén keer in de twee maanden hebben we een soort netwerkbijeenkomst in de Binnenstadwinkel. Het is echt heel wisselend wie er op af komt. Een moeder met gehandicapte zoon die het wil hebben over wonen, maar ook centrummanagers namens ondernemers en middenstand. Maar we zien ook minima en vluchtelingen. Bewoners dus die te maken hebben met wat voor beperking dan ook. ”

Zo simpel kan het zijn

“Er kwam een mevrouw in de Binnenstadwinkel met een scootmobiel die last had van de piepjes in de Jumbo. Je kent ze wel, bijvoorbeeld bij de kassa. Het waren voor haar zoveel prikkels dat ze niet meer goed kon winkelen. Toen is het geluid van de piepjes zachter gezet.

En toen de Binnenstadwinkel open ging, konden mensen er nog niet gemakkelijk naar binnen met een rolstoel. De drempel bij de ingang was te hoog. Daarover werden berichten geplaatst op social media. Uiteindelijk kwam er een plank voor rolstoelen. Zo simpel kan het zijn”

Bewustwording en zichtbaar maken

“Het draait vooral om bewustwording en zichtbaar maken. De Albert Heijn heeft laatst parkeervakken voor mensen met een rolstoel en scootmobiel uitgebreid. Het is dan prettig dat iemand aan de bel trekt. We kunnen dat soort berichten dan delen ter inspiratie en kennisgeving.”

Meer weten?

Machteld Speets

Contact: m.speets@vcwageningen.nl

Website: https://wageningeninclusief.nl/

 

Ook interessant!

patrick-fore-hfv2GImBsfM-unsplash

Equality4All: een filmproject over inclusie

Vanuit de innovatiegelden van de bonus in 2019* is onder andere het filmproject Equality4all opgezet. Het project draait om jongeren bewust maken van de betekenis van inclusie. Wat betekent respect hebben voor elkaar? Wanneer kun je jezelf zijn en andere zichzelf laten zijn? Wanneer kan iedereen meedoen en wat kun jezelf bijdragen aan een inclusieve…

20200120_213004

Klankbordgroep Vluchtelingen Wageningen

Wageningen heeft een Klankbordgroep Vluchtelingen die graag bereid is om zich over zaken te buigen en (on)gevraagd advies kan geven. Nieuwe projecten zoals de Theaterdialogen en Vrouwen Thuis zijn besproken in de Klankbordgroep en van kritische noten voorzien. De klankbordgroep heeft een diverse samenstelling Het is een kleine groep mensen die zich voor langere tijd…