Ontwerp zonder titel (7)

Zorgen en optimisme bij voedselbank

Het is flink aanpoten voor de vrijwilligers van de Voedselbank Nederveluwe. Door de coronacrisis wordt er anders gewerkt, een aantal vrijwilligers is niet inzetbaar en mogelijk willen in de toekomst meer mensen gebruik maken van de voedselbank. Toch is voorzitter Greet Blom optimistisch; “Tot nu toe loopt het heel goed, maar de toekomst is wel onzeker.”

In de loods aan de Industrieweg gaat het er volgens Blom iets anders aan toe dan een maand geleden. “We hebben altijd al hoge eisen qua hygiëne, dat is nu tijdens de coronacrisis alleen maar belangrijker geworden. Zo verpakken we de etenswaren in papieren zakken, moeten de mensen die de pakketten ophalen één voor één naar binnen en werken onze vrijwilligers op minimaal anderhalve meter van elkaar. Er zit ook nog maar één vrijwilliger op de transportbus, een eventuele bijrijder rijdt er in een eigen auto achteraan.”

Wekelijks 800 voedselpakketten
De Voedselbank Nederveluwe is gestart in 2007 en deelt vandaag de dag wekelijks voedselpakketten uit aan circa 240 huishoudens met in totaal 800 personen in de uitgiftepunten in Wageningen, Renkum, Doorwerth, Oosterbeek, Rhenen en Elst. Het doel is tweeledig. Enerzijds het ondersteunen van mensen die te weinig geld hebben voor noodzakelijk levensonderhoud, anderzijds het tegengaan van voedselverspilling. 

Crisisteam
Met het uitbreken van de coronacrisis kreeg de voedselbank volgens Blom meteen te maken met de gevolgen. “Niet zozeer met het aanbod, want er was een  stortvloed aan producten vanuit de horeca, particulieren en ook uit het distributiecentrum in Arnhem. Vooral die laatste partij heeft een grote inspanning geleverd om ons van voldoende producten te blijven voorzien. Daarnaast mogen we nu ook voedsel bijkopen, dat is normaal gesproken niet de bedoeling. Wel een probleem was dat een deel van onze vrijwilligers afhaakte. We hebben zo’n 165 vrijwilligers, waarvan een deel tot de risicogroep behoort. Die zijn nu niet of minder inzetbaar. Om de problemen aan te pakken hebben we een crisisteam geformeerd en ik moet zeggen dat dat nu heel goed loopt.”

Steun is hartverwarmend
Voor de komende periode voorziet Blom dan ook geen grote problemen. “Het is hartverwarmend hoeveel steun we de afgelopen weken hebben gekregen. Inzamelingsacties onder particulieren, een bijdrage van het Initiatievenfonds van Welsaam en extra bijdragen van onze vaste ondersteuners als de gemeente, kerken en serviceclubs zorgen er voor dat we voldoende financiën hebben om als het nodig is de komende tijd voedsel te kopen. Ook hebben zich tientallen nieuwe vrijwilligers gemeld die we nu aan het trainen zijn. Onze grote zorgen liggen vooral op de langere termijn. Niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren, maar het is onvermijdelijk dat meer mensen gebruik zullen maken van de Voedselbank. We hopen dat we ook hen kunnen helpen, want het is afwachten of het aanbod van voedsel ook op niveau blijft.”

Doneren of vrijwilliger worden?
De Voedselbank Nederveluwe steunen als donateur of vrijwilliger? Kijk voor alle info op www.voedselbanknederveluwe.nl.

Ook interessant!

Ontwerp zonder titel (6)

Binnen een week 20.000 flyers in de bus bij inwoners Wageningen

Gisteren is de grootschalige actie gestart om flyers van Coronahulp Wageningen te verspreiden door de hele stad. Op de flyer is te lezen waar inwoners terecht kunnen met hulpvragen. Maar ook hoe ze hulp kunnen bieden. Meer dan 60 vrijwilligers hebben zich ingezet om alle inwoners van een flyer te voorzien. Heb jij nog geen…

osama-saeed-i-C5MR3ZFd8-unsplash

Coronahulp – Verwacht je geldproblemen? Schakel hulp in! 

Hulporganisaties SchuldHulpMaatje (ISOFA) en Thuisadministratie (Humanitas) merken dat het aantal mensen dat hulpvraag is afgenomen in Coronatijd. En dat terwijl uit cijfers juist blijkt dat er een behoorlijke groep mensen is met (dreigende) geldproblemen. Ik sprak Leontine van Eck (coördinator SchuldHulpMaatje) en Frank Spijkstra van Thuisadministratie (coördinator Humanitas) over de hulp die hun vrijwilligers bieden. …

Jet van Zuidland

Coronahulp – Onder de indruk van flexibiliteit van stellen in verwachting

Als er een kindje op komst is, dan is dat een bijzondere tijd. Samen met haar collega’s van Verloskundigenpraktijk De Bakermat, doet Jet van Zuidland er alles aan om zwangere vrouwen en hun partners ook in deze tijd te steunen. Natuurlijk gaat dat nu net even anders dan normaal. Ze werken veel met telefonische consulten…