Diversiteit

 

Anno 2021 is het nog steeds niet altijd mogelijk om in de openbare ruimte te zijn wie je bent. Onschuldige uitingen van liefde voor elkaar zoals elkaars hand vasthouden of een klein zoentje, kunnen door homofobie in de samenleving grote gevolgen hebben. En ondanks het milde klimaat voor LHBTQ+ inwoners in Wageningen, is het nog steeds nodig om door en voor deze groep mensen aparte activiteiten te organiseren om elkaar veilig te kunnen ontmoeten.

We willen het onderwerp uit de taboesfeer halen en jongeren helpen uit te komen voor hun geaardheid. Voorlichting is nog steeds heel hard nodig! Daarom vinden wij het belangrijk om voorlichting te geven op basis- en middelbare scholen, om de acceptatie van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders te vergroten. Veel tieners hebben moeite om uit de kast te komen. En - áls er over homo's wordt gepraat - is dat vaak in negatieve zin. Dit onderwerp is ook actueel op de azc's waar een homofobe sfeer heerst, waar vluchtelingen zich, gevlucht en wel, zich nog steeds niet vrij kunnen voelen.

Ontmoetingsactiviteiten

We organiseren normaliter elk jaar tien discofeesten, tien café-, film- of discussieavonden, en vier studentenfeesten door vrijwilligers van de Podiumcie, de G41Dcie, en de PRcie. We gaan daarnaast onderzoeken op welke manier meer verbinding en/of integratie aangebracht kan worden met andere activiteiten van ontmoeten en verbinden.

Voorlichting op scholen

Tijdens onze lessen op middelbare scholen vertellen onze voorlichters hun persoonlijke coming out-verhaal, hebben leerlingen de mogelijkheid om anoniem vragen te stellen, en houden we een groepsdiscussie. Onze voorlichting is er niet op gericht om leerlingen een mening op te dringen; we stimuleren ze om zelf na te denken over het onderwerp en laten onze kant van het verhaal zien. Er zijn altijd wel leerlingen die homoseksualiteit afkeuren. Bij deze leerlingen proberen we begrip te kweken. Dit levert vaak levendige discussies op.

Ondersteuning voor vluchtelingen

Al onze activiteiten zijn open voor vluchtelingen en we zijn - op verzoek van vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Oost Nederland - werkzaam in azc De Leemkuil. Onze vrijwilligers hebben een gesprek met mensen die naast vluchteling ook homoseksueel of transgender (LHBTQ+) zijn. In het gesprek spreken ze vaak voor het eerst in Nederland met iemand over hun geaardheid, de problemen die er zijn, wat ze hebben meegemaakt en hun vaak heftige levensverhaal.

> Lees hier het complete deelplan van Diversiteit

Uitvoerende organisatie

SHOUT Wageningen. Shout werkt hierin samen met verschillende partners, zoals de basisscholen en middelbare scholen, VWON, Studentenverenigingen, De Wilde Wereld en Emmaus.

 

Foto van Leighann Blackwood op Unsplash