Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-31 om 15.09.02_44b7e21c

Spel aan Huis leert ouder en kind spelen

Niet elke ouder is in staat zijn of haar kind spel of speelgoed aan te bieden. Voor deze gezinnen is er ondersteuning bij het spelen via het initiatief Spel aan Huis. Twintig weken lang komt er iemand thuis langs met een tas vol speelgoed.

Door mentale, fysieke of financiële problemen is er soms weinig ruimte voor spel in de thuissituatie. Terwijl spelen voor kinderen een essentieel onderdeel is in hun ontwikkeling. Het helpt kinderen om te verwerken en nieuwe vaardigheden aan te leren. Joleijn Ruijter is een van de twee coördinatoren van Spel aan Huis; een initiatief dat sinds januari 2024 draait. Joleijn vertelt: “We werken met stagiairs van de HBO Pedagogiek. Na een intake maken we samen een speelplan, op maat gemaakt voor kind en ouder. Vervolgens gaan de stagiairs wekelijks langs met een tas met speelgoed. Kinderen kunnen vervolgens zelf kiezen waar ze mee willen spelen.”

Ontwikkeling
De ontwikkeling van het kind is het eerste doel van Spel aan Huis. Op een laagdrempelige manier kan het gezin positieve ervaringen opdoen met spel. Door te stimuleren en voor te doen ontstaat er interactie tussen ouder en kind. Joleijn: “Zo is er een gezin met veel kinderen dat niet ruim woont. Eén van de kinderen komt niet tot spel wanneer haar broertjes en zusjes er zijn; dan beschermt ze alleen maar ‘haar’ speelgoed. Daarom komt Spel aan Huis op een moment dat de andere kinderen niet thuis zijn. De moeder wordt in de loop van de twintig weken steeds meer betrokken bij het spel. Zo hopen we vaste speelmomenten te stimuleren.”

Uitstapjes
Als ander voorbeeld noemt Joleijn een gezin waarbij de moeder beperkt is in haar fysieke bewegingsmogelijkheden. Ook hier wordt de ouder actief betrokken op een voor haar haalbare manier. “Het eerste uur is altijd voor vrij spel van het kind, dan heeft het zelf de regie. Daarnaast stimuleren we het meespelen door de ouder. In het tweede uur gaan we naar buiten om iets te ondernemen. Daarbij maken we kennis met andere voorzieningen in de wijk. We maken standaard een uitstapje naar de bibliotheek en dan gaan we ook langs bij het Digitaalhuis. Ook het wijkcentrum doen we aan. We bieden ouders de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen tijdens door ons georganiseerde ouderbijeenkomsten.”

Samenwerking
Om de gezinnen optimaal te ondersteunen is er een intensieve samenwerking met andere organisaties, zoals de bibliotheek, VGGM en de kinderopvang. Ook hebben we contact met de Speelgoedbank en de Speelotheek. Daarnaast werken we samen met Kind aan Huis, de Voorleesexpress en Buurtgezinnen. Globaal bereiken we dezelfde doelgroep, maar ons aanbod is net anders. Met de andere partijen bekijken we of een gezin al in beeld is; zo voorkomen we dat we ouders dubbel bevragen. Op deze manier kunnen we elkaar ook opvolgen en voor langere tijd bij de gezinnen betrokken zijn.”

Vanaf september is er weer plek voor nieuwe gezinnen. Ouders kunnen zichzelf aanmelden, maar worden ook doorverwezen vanuit hulpinstanties en samenwerkingspartners zoals hierboven genoemd. Voor informatie en aanmelden zie www.solidez.nl/spel-aan-huis/

Spel aan Huis is onderdeel van de themagroep ‘Positief ouderschap’ van samenwerkingsverband Welsaam.