Humanitas

Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Onze hulp is gratis en altijd in de buurt; we hebben ruim tachtig afdelingen door het hele land. En we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Eén ding is voor ons het allerbelangrijkst. Dat onze deelnemers kunnen zeggen: ‘Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.’

De afdeling Nederrijn verzorgt in Wageningen de volgende activiteiten:

 • Humanitas Tandem
  Iedereen kan zich eenzaam voelen, ongeacht z’n levensverhaal of leefomstandigheden. De stap om weer onder de mensen te komen, is dan vaak gemakkelijker te nemen als je met z’n tweeën bent. Met een ‘maatje’ van de activiteit Tandem bijvoorbeeld. Jouw maatje heeft een luisterend oor voor wat jou bezighoudt. Samen bedenken jullie welke activiteiten leuk zijn om te gaan doen. Wandelen, tuinieren, hardlopen, een bezoek aan een museum of een gezellig kopje koffie op een terrasje. Het kan van alles zijn. Ongeveer een jaar lang ga je samen op pad, zodat je de tijd hebt om het plezier en zelfvertrouwen terug te krijgen om zelfstandig nieuwe contacten te leggen en te onderhouden.
 • Humanitas Contact Houden
  Humanitas Contact houden is er voor mensen die door hun handicap of chronische ziekte, lichamelijk of psychisch, moeite hebben om deel te nemen aan de samenleving, hoewel ze dit wel graag willen.
  Een vrijwilliger – een maatje – helpt de deelnemer om de ‘gewone’ dingen te doen, die door de beperking niet lukken. De vrijwilligers van Humanitas Contact houden hebben hiervoor een speciale training gevolgd. Iedereen is anders. Daarom biedt Humanitas Contact houden precies die ondersteuning die bij jou past: een maatje met wie het klikt. Met hem of haar maak je verdere afspraken. Dat kan bijvoorbeeld een afspraak zijn om samen er op uit te trekken: naar de markt, de bioscoop, het park, gaan zwemmen, voor een kop koffie met een goed gesprek, winkelen, een museum misschien. Samen er op uit. Activiteiten waar jij je goed bij voelt.
 • Humanitas Thuisadministratie
  Financiële of administratieve zaken zijn niet ieders hobby. En door omstandigheden kun je het overzicht kwijtraken. Bijvoorbeeld als je partner overlijdt, of als je gaat scheiden of je baan kwijtraakt. Dan kan het gebeuren dat er schoenendozen vol bankafschriften op je wachten, of dat er rekeningen zijn die je allang had moeten betalen. Blijf niet te lang rondtobben, maar laat je helpen. Humanitas Thuisadministratie is er speciaal voor. Een vrijwilliger helpt je je financiële zaken op orde te brengen en op orde te houden. Niet één keer, maar wekelijks. We zetten samen je inkomsten en uitgaven op een rij, gaan na waar je recht op hebt en maken een overzichtelijk huishoudboekje. Daarna kun je zelf je weg vinden in je eigen administratie en financiën. Een hele zorg minder. Bijna iedereen voelt zich na korte tijd enorm geholpen en na langere tijd kunnen mensen vaak weer zelfstandig verder.

Meer informatie

Kijk op www.humanitas.nl/afdeling/nederrijn

Contactpersoon

Rien van Doorn